feb. 01 2017

Daunatorii Vitei de Vie: combatere, afectarea plantelor

Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Speciile si Soiurile de Vita de Vie,  cultivate in curti, gradini si plantatii  !!!

1. Cicada flavescentei aurii (Scaphoideus titanus)este un daunator deosebit de periculos, inatalnit la vita de vie. Acesta este vectorul pentru fitoplasma care provoaca Flavescenta aurie. Cicada flavescentei aurii este o specie cu o generatie pe an, iernarea are loc in stadiul de ou depus in crapaturile scoartei. Semnele atacului se pot observa pe spatele frunzelor care sunt colonizate de catre cicade.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cicada flavescentei aurii (Scaphoideus titanus);

2. Cicada verde a vitei de vie (Empoasca vitis)reprezinta un daunator intalnit la vita de vie, care provoaca boli grave ca: Fitoplasmoza sau Flavescenta aurie.  Cicada verde este o specie cu 2-3 generatii pe an, aceasta iernand in stadiul de adult (femela), pe specii de plante rasinoase sau pe plante lemnoase cu frunze persistente. La soiurile pentru vinuri rosii, pe Frunze apar pete de forma unghiulara, de culoare rosie, iar la cele pentru vinuri albe, apar pete unghiulare de culoare galbui, acestea dand frunzelor afectate un aspect mozaicat. Frunzele tinere afectate se rasucesc spre partea inferioara.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cicada verde a vitei de vie (Empoasca vitis);

3. Cicada gheboasa a vitei de vie (Ceresa bubalus)este un daunator intalnit mai ales la pomii fructiferi tineri, dar si la plantele tinere de vita de vie. Cicada gheboasa are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou depus in ramurile tinere ale plantelor atacate. Cicadele femele efectueaza in scoarta plantelor mici taieturi longitudinale, acestea conducand la stagnarea cresterii si chiar uscarea plantelor atacate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cicada gheboasa a vitei de vie (Ceresa bubalus);

4. Cicada Metcalfa pruinosa  este un daunator nou aparut in Europa, el fiind intalnit si in Romania. Cicada Metcalfa pruinosa ataca si plantele de vita de vie, atacul acesteia poate conduce la cresteri slabe, recolte scazute si debilitarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cicada Metcalfa pruinosa;

5. Acarioza vitei de vie (Calepitrimerus vitis) – ataca si produce pagube inseminate la plantele de vita de vie. Acarianul ruginii vitei de vie ierneaza in stadiul de femela adulta sub scoarta exfoliata a butucilor de vita de vie, acesta avand de-a lungul anului 3-4 generatii. Semnele atacului acarianului ruginii vitei de vie se poate observa pe partea inferioara a frunzelor, unde acesta inteapa, urmele intepaturii sunt observate sub forma unor stelute transparente, cand frunza este tinuta in lumina. Acarianul ataca frunzele ducand la gofrarea acestora,  lastarii tineri, acestia nu se mai dezvolta si inflorescentele, care cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Acarioza vitei de vie (Calepitrimerus vitis);

6. Acarianul galicol (Eriophyes vitis) – este printre cei mai periculosi si raspanditi acariani la vita de vie. Acarianul galicol poate avea pana la 4-5 generatii pe an si ierneaza in stadiul de adult sub solzii mugurilor sau in resturile vegetale de pe sol. Atacul acarianului este mai virulent in primaverile secetoase, cu temperaturi ceva mai ridicate. Daunatorul ataca mai ales speciile de vita de vie care prezinta perisori pe partea inferioara a frunzelor. Semnele atacului sunt vizibile pe partea inferioara a frunzelor, unde apar pete albe-pasloase, in zona coloniilor, frunza se basica. Plantele atacate se cresc si fructifica slab, se defoliaza sau chiar se debiliteaza.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Acarianul galicol (Eriophyes vitis);

7. Paianjenul rosu (Panonychus ulmi) – este un daunator care ataca pomii fructiferi si vita de vie. Paianjenul rosu poate avea pana la 4-8 generatii pe an, acesta iernand in stadiul de ou pe scoarta copacilor. Acarianul rosu inteapa frunzele si se hraneste cu sucul celular. Acesta colonizeaza mugurii si spatele frunzelor, observandu-se pe frunze pete neregulate mici, alb-brunii, care cresc, devin argintii si acopera o mare parte din frunza.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu (Panonychus ulmi); 

8. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)este  cel mai periculos si cel mai raspandit acarian, intalnit la numeroase plante, printre care si vita de vie. Acarianul rosu comun ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand intre 10 si 20 generatii pe an. Acarianul rosu comun colonizeaza spatele frunzelor, urmand ca odata cu cresterea numarului de indivizi, sa se extinda pe ambele fete.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

9. Molia vitei de vie – Eudemisul (Lobesia botrana) –  este o insecta  periculoasa care afecteaza inflorescentele si ciorchinii vitei de vie. Molia vitei de vie are 2-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de nimfa in soarta exfoliate a butucilor sau coardelor. Semnele atacului sunt evidentiate prin prezenta larvelor si a matasii pe circhine. Generatiile a II-a si a III-a, gauresc boabele si consuma pulpa, permitand astfel instalarea cu usurinta a putregaiurilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vitei de vie-Eudemisul (Lobesia botrana); 

10. Molia bruna a strugurilor – Cochilisul (Eupoecilia ambiguella) – este un daunator care afecteaza zonele viticole  din tara noastra. Molia bruna ierneaza in stadiu de pupa sub scoarta sau butucii vitei de vie, avand doua generatii pe an. Larvele moliei ataca in prima faza organele florale si mai apoi boabele de struguri, determinand astfel aparitia putregaiurilor.

11. Molia vitei de vie – Spirala (Sparganothis pilleriana) – este un daunator intalnit mai ales in zonele din sudul si sud-vestul tarii noastre. Molia vitei de vie ierneaza in stadiu de larva invelita intr-un cocon de matase in crapaturile scoartei, sau in resturile vegetale de pe sol. Larvele se hranesc cu frunzele si lastarii tineri ai vitei de vie. Atacul repetat al moliei poate conduce la uscarea plantelor afectate.

12. Cotarul cenusiu (Peribatodes rhomboidaria) – este un daunator intalnit in podgoriile din tara noastra. Larvele acestuia sunt de culoare portocaliu-maronie, de 5-6 cm lungime, iar adultii au anvergura aripilor intre 4-5 cm. Larvele hibernante provoaca pagube insemnate in primavara cand ataca mugurii si frunzele tinere.

13. Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix) este o insecta microscopica foarte periculoasa pentru vita de vie.  Filoxera este o afida (paduche de plante) cu numeroase generatii pe an. Filoxera are o forma aeriana (galicola – filoxera frunzelor) si una subterana (filoxera radacinilor). Filoxera in forma subterana conduce in cativa ani la uscarea vitei de vie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix);

14. Carabusul de mai – viermi albi (Melolontha melolontha) –  este o insecta periculoasa care ataca si vita de vie. Carabusul de mai are o generație la 3-4 ani, in acest timp larva sta in sol si ataca partea subterana a plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermi albi (Melolontha melolontha);

15. Gargarita radacinilor vitei de vie (Otiorhynchus sulcatus) – este un daunator periculos al vitei de vie. Gargarita ierneaza in stadiul de larva imatura in sol, langa radacinile plantelor. Primavara, ei devin pupa, apoi adulti si incep sa depuna oua. Larvele se hranesc de vara pana toamna si primavara urmatoare. Acestea consuma mai intai radacinile mici, apoi trec la cele mari. Atacul gargaritei conduce la moartea plantelor atacate.

16. Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae) – este un daunator care ataca mai multe specii de plante (polifag), printre care si vita de vie. Tigararul ierneaza in stadiu de adult, avand o generatie pe an. Prezenta daunatorului poate fi usor observata datorita frunzelor rasucite sub forma de tigara. In cadrul fiecarei frunze rasucite, femela adulta are depuse oua. Larvele apar si se harnesc in interiorul frunzelor rulate, care apoi se usuca si cad pe sol.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae);

17. Paduchele lanos al vitei de vie (Pulvinaria vitis) – este un daunator intalnit mai rar la vita de vie. Acesta ierneaza in stadiu de adult (femela) pe coardele vitei de vie, avand o generatie pe an. Atacul  paduchelui lanos se manifesta prin hranirea cu ajutorul aparatului de intepat si supt, pe coardele vitei de vie. Prezenta daunatorului este semnalata de  secretiile ceroase sub forma de puf filamentos (alb-lanos).

18. Paduchele testos al vitei de vie (Parthenolecanium corni) – este o insecta daunatoare intalnita mai rar la plantele de vita de vie. Prezenta coloniilor de paduchi poate provoca daune severe. Paduchele testos are o singura generatie pe an si ierneaza pe coardele vitei de vie in stadiul de larva.  Larvele in primele stadii pot fi transportate cu usurinta de vant, conducand la infestarea unui numar mare de plante. Atacul daunatorului se manifesta pe lastarii tineri si este adesea semnalat de prezenta fumaginei, ciuperca care colonizeaza excrementele dulci de paduche testos.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele testos al vitei de vie;

19. Tripsul vitei de vie (Drepanothrips reuteri) – este un daunator de dimensiuni microscopice, de culoare galben-verzuie (in functie de stadiul de dezvoltare), intalnit in culturile viticole. Acesta ataca organele plantelor (lastarii, inflorescentele, ciorchinii) inca din primavara. Tripsii ataca frunzele,  pe partea inferioara, unde  apar puncte de decolorare, iar ulterior apare si deformarea frunzelor.

20. Viespea strugurilor (Vespula germanica) – este o insecta periculoasa, care isi face cuibul in arbori sau arbusti, in podurile caselor sau in sol.  Adultii de viespe a strugurilor se hranesc cu sucul fructelor dulci. Atacul viespei provoaca pagube inseminate, distrugand pan ala 90% din recolta.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viespea strugurilor (Vespula germanica);

21. Graurul (Sturnus vulgaris) – este un daunator foarte periculos pentru numeroase culturi horticole, printre care si cea de vita de vie. Graurii zboara rapid, in stoluri mari si aproape de sol.  Acestia prefera fructele deja parguite sau coapte, stolurile devastand peste 50-80 % din recolta.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Graurii (Sturnus vulgaris); etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Vitei de Vie: combatere, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii