ian. 19 2017

Daunatorii Zmeurului: combatere, afectare plante

Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Zmeurul de gradina (Rubus idaeus), cultivate in gradina si camp.

1. Afidele – Paduchii de plante sunt reprezentate de paduchi de plante, intalnite pe foarte multe specii de plante printre care si zmeurul. Printre speciile de afide care ataca plantele de zmeur se numara Aphis idaei si Amphorophora rubi. Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, acestea se gofreaza, se ingalbenesc si apoi se usuca. Paduchii de plante ataca varfurile de crestere ducand la stagnarea cresterii si ingalbenirea plantelor de zmeur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Afidele – Paduchii de plante;

2. Paianjenul rosu comun  (Tetranychus urticae) – este printre cei mai periculosi si mai raspanditi acarieni la plante, care ataca mai multe specii de plante, printre care si zemurul. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. Pe zonele afectate apar zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

3. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) impreuna cu alti paduchi testosi reprezinta daunatori pentru multe specii de plante, printre care si zmeurul. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose conduce la uscarea plantelor afectate, iar atacul asupra plantelor, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);

4. Gandacul zmeurului (Byturus tomentosus) – este o insecta care ataca adesea plantele de zmeur. Acesta ierneaza in stadiul de adult din sol, avand o generatie pe an. Larvele gandacului ataca florile si fructele de zmeur, determinand stoparea cresterii si putrezirea fructelor;

5. Gargarita neagra a zmeurului (Anthonomus rubi)este un daunator care ataca plantele de zmeur. Gargarita ierneaza in stadiu de adult in sol sau in resturile vegetale, avand o generatie pe an. Larvele ataca florile, iar adultii ataca frunzele, florile si bobocii florali;

6. Molia zmeurului (Incurvaria rubiella);

7. Musculita galicola a tulpinilor de zmeur  (Lasioptera rubi);

8. Gargarita dudului (Pseudaulacaspis pentagona);

9. Cevidomia scoartei (Resseliella theobaldi);

10. Viesprea neagra  (Allantus cinctus)este un daunator periculos intalnit in culturile de capsun. Viesprea neagra a capsunului are 1-2 generatii pe an. Larvele de viespre neagra ataca frunzele de capsun, in urma atacului ramanand doar nervurile frunzelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viesprea neagra  (Allantus cinctus); etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Zmeurului: combatere, afectare plante

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii