dec. 27 2014
Fainarea ardeiului: cauza, identificare, combatere
Denumire populara: Fainarea ardeiului, Fainarea la ardei
Denumire stiintifica: Leveillula taurica sin. Erysiphe taurica, Oidiopsis sicula, Oidiopsis taurica, Ovulariopsis cynarea, Leveillula solanacearum, etc.
Denumire populara in engleza: powdery mildew of capsicum, powdery mildew of pepper
Fainarea ardeiului este frecvent intalnita in sere si solarii.
Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Leveillula taurica.
Plante atacate/gazda – Specii atacate de ciuperca Leveillula taurica: tomate, vinete, bumbac, etc. si buruieni din familia Solanaceae in special cele din genul Solanum spp.(ex. Solanum dulcamara).
Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Germinarea sporilor de Leveillula taurica in conditii optime are loc la temperaturi de 20-30 ºC si umiditatea relativa din aer de 85-95% in 17-25 ore. Conditiile optime se regasesc adesea in sere, solarii si in camp in verile ploioase. Printre alti factori ce favorizeaza aparitia bolii este reprezentanta densitatea mare de plante si cresterile viguroase.
Conidiile ciupercii pot fi raspandite de: vant, lucratori si insecte (tripsi, afide, musculita alba, etc.).
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Fainarea ardeiului
In conditii optime de dezvoltare primele semne (simptome) pot aparea la 15-20 zile de la inoculare (din momentul in care sporii – conidiile ciupercii au ajuns pe frunza).
Ciuperca ataca frunzele mature, iar primele semene se pot observa pe partea inferioara a frunzelor unde se observa zone de decolorare de culoare verde-deschis acoperite cu puf alb-pulverulent (Vezi fig.). Pe partea superioara a frunzelor se observa cloroze acoperite de puful alb – pulverulent (Vezi fig.). Partea din mijloc a zonelor atacate se ingalbeneste, brunifica si necrozeaza.
Frunzele atacate se rasucesc (Vezi fig.), ingalbenesc si cad, conducand la defolierea masiva a plantelor de ardei.
Atacul afecteaza cantitativ si calitativ productia, astfel datorita defolierii masive fructele vor si expuse direct la soare, care va provoca arsuri pe acestea.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Fainarea ardeiului
- Cultivarea soiurilor si hibrizilor de ardei cu toleranta la fainare;
- Evitati fertilizarea excesiva cu azot.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente la Sol cu: Velum Prime 400 SC (400 g/l fluopiram);
II. Tratamente Foliare:
- Fungicide biologice: Sonata (14.35 g/l Bacillus pumilus tulpina QST 2808); etc.
- Fungitive preventive (previn aparitia bolii) cu: Thiovit Jet (sulf 80%); Ortiva (250 g/l azoxistrobin). Atentie !!! – Nu tratati cu produse pe baza de sulf la temperaturi peste 30ºC, pot aparea arsuri – consultati vremea inaintea efectuarii tratamentelor (vezi Agrometeorologia). Aplicati produsele cu sulf singure.
- Fungicide curative (pot stopa boala) cu: Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid); Topas (100 g/l penconazol); Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol).
Tratamentele foliare cu fungicide curative se pot efectua la aparitia primului semn al bolii – prima pata si se vor repeta la interval de 7-10 zile. Se pot utiliza produse ca: Cidely Top.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare) si temperaturile la care se aplica. Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fainarea ardeiului: cauza, identificare, combatere