aug. 05 2022
Fainarea la Dovlecel & Dovleac: combatere eficienta
Denumire populara: Fainarea la dovlecel, Fainarea la dovleac, Fainarea cucurbitaceelor
Denumire stiintifica:
♦ Sphaerotheca fuliginea sin. Erysiphe fuliginea, Oidium erysiphoides, Alphitomorpha fuliginea;
♦ Erysiphe cichoracearum sin. Golovinomyces cucurbitacearum, Golovinomyces cichoracearum;
♦ Leveillula taurica sin. Oidiopsis taurica.
Denumire populara in engleza: Powdery Mildew on Squash
Fainarea dovlecelului si dovleacului este frecvent intalnita la culturi atat in spatii protejate (solarii, sere), cat si in gradina sau camp. Boala afectează grav plantele, intrucat provoaca imbatranirea prematura a acestora, conducând rapid la diminuarea cantitatiii si calității producției.
Specii atacate de Sphaerotheca fuliginea si Erysiphe cichoracearum: sunt specii de cucurbitacee dovlecei, dovleci, castraveti, pepeni, tartacute, etc.
Cauza bolii:
Boala este cauzata de atacul ciuperciilor, speciile: Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, Leveillula taurica.
Agentii patogeni principali sunt reprezentati de speciile: Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, acestea produc miceliu epifitic albicios, care se dezvolta pe suprafata frunzelor.
Ciclul bolii
Ciuperca se poate transmite prin plante gazda infectate.
Ciuperca Sphaerotheca fuliginea ierneaza ca forme de rezistenta peste iarna – cleistoteci (ascofructe ce contin asce cu ascospori). Ascosporii provoaca infectia primara, dupa care apar miceliul albicios si epifitic (pe suprafata plantei), pe care se gasesc conidioforii si conidiile (inlantiute, unicelulare, hialine, elipsoidale, de 25-35 x 15-25 µm). Conidiile sunt purtate de vânt pe distante lungi si provoacă in condiții prielnice numeroase infectii. Cleistotecile apar tarziu la finele sezonului de vegetatie.
Ciuperca Erysiphe cichoracearum produce un miceliu albicios – epifitic (pe suprafata plantei), pe care se gasesc conidiile sub forma de lanturi lungi, hialine, elipsoidale sau in forma de butoias, de 25-40 x 15-24 µm. Cleistoteci sunt globuloase, cu numeroase apendice asemanatoare hifelor, acestea contin 10-20 asce ce prezinta fiecare 2 ascospori ovoizi pana la elipsoizi.
Ecologia bolii: conditiile ce favorizeaza infectia/aparitia bolii sunt reprezentate de temperaturi in intervalul 10-32 ºC, temperaturi optime de 20-27ºC si umiditatea relativa ridicata, de peste 50%.
Primele semne ale atacului ciupercii apar la 4-7 zile de la infectie (apar conidioforii cu conidii), iar Cleistotecii pot sa apara in cateva saptamani, la finele sezonului de vegetatie.
Spre deosebire de mana, atacul de fainare la castravete este incetinit de prezenta picaturilor de apa pe organele plantei.
Semnele atacului de făinare la dovlecel si dovleac
Atacul de fainare provoaca senescenta precoce (imbatranirea rapida si prematura) a plantelor.
Ciuperca ataca organe ale plantei precum: frunze, petiol, tulpina. Boala provoaca pe frunze pete albe, mari, pasloase si pulverulente (in momentul aparitiei fructificatiilor ciupercii, Vezi fig.). Atacul se poate observa atât pe partea superioara cat si pe cea inferioara a frunzelor.
Boala ataca intai frunzele inferioare, mari, batrane, frunzele atacate vor fi acoperite in totalitate de pete albe, pasloase si pulverulente, iar in final frunza se brunifica si se usuca.
In urma afectarii plantelor de catre aceasta boala, plantele imbatranesc rapid, iar sezonul de vegetatie se reduce, fructele raman mici, fructificatia se reduce, pe fructe poate sa apara arsura solara (nemaifiind protejate de frunze).
Masuri de prevenire si combatere
- Cultivarea de soiuri/hibrizi cu toleranta la fainare;
- Evitați fertilizarea excesiva cu azot;
- Tratamente cu fungicide specifice; etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea fainarilor:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente la Sol cu: Velum Prime 400 SC (400 g/l fluopiram);
II. Tratamente Foliare:
II.1 Fungicide biologice (combaterea in agricultura BIO – ECO – ORGANICA):
II.2 Fungicide
♦ Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu: Sulf Micronizat (Thiovit Jet); Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin); Legado (azoxistrobin 250 g/l).
♦ Tratamente curative (pot stopa boala) cu: Topas (100 g/l penconazol).
Tratamentele cu fungicide curative se vor efectua la aparitia primului semn al bolii, „prima pata” si se vor repeta la interval de 7-10 zile.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare) si temperaturile la care se aplica. Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fainarea la Dovlecel & Dovleac: combatere eficienta