feb. 25 2024

Fainarea vitei de vie: cauze, identificare, fungicide

Denumire populara: Fainarea vitei de vie,  Oidiumul vitei de vie, Fainarea la vita de vie

Denumire stiintifica: Uncinula necator  sin. Erysiphe necator Oidium tuckeri,  Uncinula americana

Denumire populara in engleza:  powdery mildew of grapevine

Fainarea  vitei de vie este considerata, alături de  mana si putregaiul   Vitei de Vie,  una din cele mai păgubitoare boli in culturile de Vita de Vie.

Fainarea vitei de vie/Oidiumul vitei de vie, a fost observata si descrisa pentru prima data in Europa de catre horticultorul Tucker in Anglia-anul 1845, de unde si denumirea formei conidiene care poarta numele celui care a descris boala (Oidium tuckeri).

Cauza bolii: boala este provocata de ciuperca microscopica Uncinula necator.

Plante atacate/gazdaVita de Vie Nobila – Roditoare EuropeanaHibrizi Producatori Directi – HPDHibrizi Inobilati, etc.

 

Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Pe suprafata organelor verzi de dezvolta miceliul (incolor, septat, etc.) ce penetreaza epiderma cu ajutorul haustorilor. Ciuperca dezvolta pe miceliu conidioforii scurti, hialini ce poarta conidiile inlantuite (2-5), cilindrice sau ovoide, hialine,  de  30-40 x 14-16  µm.

Toamna pe frunze si varfuri de lastari nelemnificati acoperite de miceliul pâslos apar formele de rezistenta peste iarna – cleistotecile (ascofructe ce contin  asce cu ascospori) sub forma unor puncte brun-negricioase  (Vezi fig.).

Factori favorizanti: Temperaturi in jurul valorii de 20ºC, rezerva de fainare pe coarde si muguri din anul anterior (vezi. fig.), umiditate atmosferica ridicata (50-80%), fertilizarea excesiva cu azot.

 

Semnele atacului (Identificare / Simptome) si Afectarea plantelor de catre  Fainarea vitei de vie

Ciuperca ierneaza in solzii ce acopera mugurele si se poate observa usor sub forma unor pete mai inchise – pe coardele de vita de vie (vezi. Fig.).

– Boala ataca toate organele plantei (muguri, lastari, lastari tineri, frunze, fructe-struguri-boabe, inflorescenta-floare).

– Atacul de fainare la vita de vie se observa usor, datorita aspectului prafos, alb-cenusiu (ca o pulbere „faina”) prezent pe organele plantei, (vezi fig.).

– Atacul pe frunze conduce la rasucirea marginiilor.

– Atacul semnalat pe partea inferioara a frunzei se poate confunda cu cel de mana, pentru a identifica corect fainarea se pune frunza in mediu umed cateva ore, daca frunza nu se va acoperii cu miceliul ciupercii este clar atac de fainare.

Atacul de fainare la vita de vie (Uncinula necator) provoaca pagube ca:

  • brunificarea si caderea strugurilor tineri;
  • avortarea florilor;
  • atacul pe boabe conduce la craparea acestora, lasand sa se vada semintele si favorizand atacul de putregaiuri (Botrytis spp.), Vezi Fig. Are loc afectarea cantitativa si calitativa a productiei de struguri si vinului;
  • vinurile obtinute din struguri ce au avut atac de fainare nu se pot invechii intrucat apare „casarea bruna” a acestora.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru  Fainarea vitei de vie

–        Taiarea anuala corecta a vitelor de vie cu o normare corecta a numarului de ochi pe butuc;

–        Cresterea distantelor de plantare (atat intre plante pe rand cat si intre randuri);

–        Efectuarea lucrarilor in verde (plivit, copilit, desfrunzit) la timp;

–        Legarea si dirijarea corecta (aerisita) a lastarilor;

–        Combaterea buruienilor;

–        Cultivarea de soiuri cu toleranta la fainare.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea fainarilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Tratamente cu fungicide in perioada de repaus

Se fac minim doua tratamente in perioada de repaus (intervalul decembrie-februarie) cu:

♦  sulfat de cupru  sau cu zeama bordeleza;

♦  zeama sulfo-calcica intr-o concentratie de 20% (in lunile decembrie, ianuarie, februarie).

Atentie !!!   Tratamentele se fac pe temperaturi pozitive de peste 5°C si mugurii trebuie sa fie in stare dorminda.

 

II . Tratamente cu fungicide in vegetatie:

♦ Tratamente cu produse pe baza de  sulf micronizat: Thiovit Jet (sulf 80%) – se aplica singur.    Atentie !!! – Nu tratati cu produse pe baza de sulf la temperaturi peste 30ºC, pot aparea arsuri – consultati vremea inaintea efectuarii tratamentelor (vezi Agrometeorologia). Aplicati produsele cu sulf singure.

♦ Tratamente cu produse de contact: Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap)  – actioneaza si la temperaturi scazute.

♦ Tratamente cu produse sistemice: Luna  Max 275 SE (fluopiram 75 g/L+spiroxamină 200 g/L), Prosper 300 CS (300 g/l spiroxamină),  Cyflamid  (cyflufenamid 5%),  Dynali (60 g/l difenoconazol + 30 g/l ciflufenamid)Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l), Mystic Top (250 g/l tebuconazol), King 250 (tebuconazol)Orius 25 EW ( tebuconazol),  Topas (100 g/l penconazol); Talendo (20% proquinazid), Talendo Extra (160 g/l proquinazid + 80 g/l tetraconazole),  etc.

♦ Tratamente cu produse din clasa strobilurinelor: Flint Max 75 WG (trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg),  etc.

♦ Tratamente cu alte produse specifice:  Universalis 593 SC (93.5 g/l azoxistrobin + 500 g/l folpet); etc.

♦  Tratamente cu  fungicide BIO: Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.

 

Aplicarea de tratamente contra fainarii vitei de vie:

T1. Primul tratament de face imediat dupa deschiderea mugurilor (dezmugurit) cu: Thiovit Jet (sulf 80%) – se aplica singur;

T2. Al doilea tratament se face in stadiul de 3-4 frunzulite cu Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap) – care actioneza si la temperaturi scazute;

T3. Urmatorul tratament (primul daca nu am avut fainare in anul precedent) – se va face cu un produs ce contine sulf: Thiovit Jet (se aplica singur);

T4. Urmatorul tratament se va face (inainte de inflorit) cu unul din produsele: Topas,  Karathane Gold 350 EC,  Talendo,  la alegere;

T5…10   Se pot face tratamente in continuare (dupa inflorit) cu unul din produsele sistemice:  King 250 (tebuconazol)Topas (100 g/l penconazol),  la alegere;

T5…T10 Fungicidele pe baza de sulf micronizat (Thiovit Jet) se vor aplica alternativ singure si numai atunci cand temperaturile o permit (<30◦C).

Atentie !!!  Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat. Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.

Tratamentele impotriva fainarii in perioada de vegetatie  se aplica la un interval de 7-10 zile, pana la intrarea strugurilor in parga.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Atacul – Fainarii Vitei de Vie

Fig. 2 Fainarea la vita de vie  (Uncinula necator), atac pe struguri

Fig. 3 Atacul – Fainarii vitei de vie

Atac pe frunza

Fig. 4 Atacul – Fainarii vitei de vie  (Uncinula necator) pe frunze

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 5 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), frunza toamna cu cleistoteci

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 6 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii pe frunza la microscop

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 7 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii pe frunza la microscop

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 8 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii pe frunza la microscop

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 9 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii la microscop

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 10 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii la microscop

Fainarea la vita de vie-toamna

Fig. 11 Fainarea vitei de vie  (Uncinula necator), cleistotecii la microscop

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fainarea vitei de vie: cauze, identificare, fungicide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii