iun. 01 2021
Fainarea marului la Microscop: descrierea agentului patogen
Agentul patogen (sau agentul infecțios) ciuperca fainarea marului (Podosphaera leucotricha) se intalneste si poate fi observat la microscop pe parcursul unui an sub mumeroase forme forme.
MORFOLOGIA CIUPERCII
Miceliul ciupercii fainarea marului (Podosphaera leucotricha) este de tip tal septat, hialin (are transparenta sticlei), fixat pe organele atacate cu ajutorul apresoriilor. Miceliul ciupercii se formeaza pe organele atacate. Miceliul se gaseste in mugurii prezenti pe lastarii infectati si asigura transmiterea bolii peste iarna, determinand in primavara infectia primara.
Conidiile ciupercii – sporii asexuati ai ciupercii. Conidiile iau naștere pe miceliu si sunt fixate de acesta prin conidiofor (piciorul ce susține lanțul de conidii, are dimensiunea de 42-180 µm si un diametru de 10-12 µm, Vezi fig.). Conidiile găsesc sub forma de lanțuri de conidii (2-6 conidii), de forma cilindrica, hialine (au transparenta sticlei, sunt fara culoare), unicelulare, cu dimensiunea de 19-37 x 10-15 µm, Vezi fig. Conidiile ciupercii iau nastere in conditii favorabile in sezonul de vegetatie si asigura realizarea de numeroase infectii secundare. Conidiile sunt purtate de vant spre noi organe ale marului (frunze tinere, lastari tineri, fructe tinere) pe care se instaleaza iar in condiții prielnice germinează si formează colonii de miceliu.
Cleistotecile ciupercii sunt ascofructe de culoare maro-inchis, acestea conțin asce (celulă producătoare și purtătoare de spori interni „ascospori”) cu 8 spori sexuati „ascospori”. Ascosporul are forma eliptica si dimensiunea de 23-36x 12-14 µm. Cleistotecile se formeaza doar in anii favorabili la sfarsitul verii-inceputul toamnei, pe frunzele acoperite de miceliul ciupercii.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fainarea marului la Microscop: descrierea agentului patogen