aug. 23 2021
Fainarea Marului – combaterea in agricultura Ecologica – BIO
Cultivarea mărului in agricultura Agricultură Ecologică (Agricultură Organică, Agricultură Biologică) implica numeroase provocari privind combaterea de boli si daunatori periculosi.
Fainarea marului (Podosphaera leucotricha) este una dintre cele mai frecvente si grave boli la mar iar combaterea acesteia in cultivarea marului in sistem Ecologic (ECO/BIO/ORGANIC) implica numeroase provocari. Provocarile pentru cultura marului in sistem ecologic sunt cu atat mai mari, daca se cultiva in sistem BIO soiuri de mar foarte sensibile si sensibile la fainarea marului.
Masuri de prevenire a atacului de fainare la mar
Masurile de prevenire pot contribui semnificativ la reducerea presiunii atacului de fainare la mar, dintre acestea enumeram:
- Cultivarea soiurilor de mar tolerante la atacul de fainare a marului (Podosphaera leucotricha);
- Înființarea livezilor de mar in locuri insorite si cu o buna circulatie a aerului (aceasta reduce valorile ridicate ale umiditatii relative a aerului);
- Se evita fertilizarea excesiva cu fertilizanți BIO ce conțin cantități mari de azot (N);
- Eliminam prin taiere lăstarii puternic afectați de fainarea marului;
- Monitorizarea permanenta a livezilor de mar BIO si aplicarea de tratamente cu Fungicide utilizate in combaterea BIO; etc.
FUNGICIDE/substante active utilizate in Agricultura Ecologica diverse tari ale lumii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Polisulfura de Calciu;
♦ Sulf pulbere (80 % sulf);
♦ Sulf micronizat (80% sulf);
♦ Bicarbonat de potasiu;
♦ Bacillus pumilis;
♦ Bacillus amyloliquefaciens;
♦ Bacillus subtilis;
♦ Streptomyces lydicus; etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fainarea Marului – combaterea in agricultura Ecologica – BIO