iul. 19 2015

Fainarea Piersicului: cauza, identificare, combatere

fainarea piersicului & nectarinului-Sphaerotheca pannosaDenumire populara: Fainarea piersicului, Fainarea nectarinului, Fainarea la piersic, Fainarea la nectarin

Denumire stiintifica: Sphaerotheca pannosa var. persicae sin. Sphaerotheca pannosa var. rosae, Podosphaera pannosa, Alphitomorpha pannosa, Erysiphe pannosa, Oidium leucoconium, Sphaerotheca pannosa var. pannosa, etc.

Denumire populara in engleza: powdery mildew of peach,  powdery mildew of nectarine, etc.

Plante gazda: piersic, nectarin, trandafir, etc.

Cauza bolii:

Boala este provocata de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. persicae care formeaza pe suprafata  organelor verzi ale plantei (frunze, fructe tinere, flori, lastari tineri) un miceliu hialin, septat transversal, bine ramificat si conidiofori  (Vezi fig.)Conidioforii de Sphaerotheca pannosa var. persicae  au lungimea de 55-90 μm, iar celula ce formeaza piciorul are 25-55 μm lungime si 8-10 μm diametru (Vezi fig.). Pe fiecare conidiofor se pot observa  2-6  conidii  de forma de la cilindrica la ovoida, incolore,  lungi de 20-30 μm si late de 10-20 μm (Vezi fig.).

 

Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti) pentru fainarea piersicului:

Aparitia fainarii la piersic este favorizata de: vremea secetoasa si calduroasa; temperaturile din perioada calda a anului cand noaptea sunt 13-17°C (nopti umede si reci) iar ziua 20-37°C (zile calde). O temperatura optima de 21°C si umiditate crescuta in aer (40-100%) –  reprezinta conditiile ideale pentru germinarea conidiilor. Aplicarea in exces a ingrasamintelor pe baza de azot (N) favorizeaza aparitia si dezvoltarea bolii.

Boala apare primavara si infectia primara poate sa apara din miceliul prezent in muguri (pe acesta apar sporii – conidiile) si mai rar din cleistotecii. Boala poate debuta direct in livada sau apare intai la trandafir si trece la piersic cu usurinta (infectii secundare). Conidiile sunt raspandite cu usurinta cu ajutorul vantului si precipitatiilor – generand numeroase infecti pe parcursul sezonului de vegetatie.  Toamna pe pasla alba de miceliu pot sa apara puncte maro-inchis – cleistoteciile ciupercii.

Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu in solzii mugurilor si prin cleistoteciile.

 

Semnele atacului (Identificare / Simptome) si Afectarea plantelor de catre fainarea piersicului:

Ciuperca ataca numeroase organe ca: frunze, lastari tineri, flori, fructe (Vezi fig.).

Atacul pe frunze se observa pe partea inferioara a frunzei sub forma de pete albe-pasloase (miceliu) si pulverulente (conidii – spori), pe partea superioara a frunzei apar pete de decolorare de culoare galbena (Vezi fig.). Frunzele afectate se gofreaza, rasucesc,  ingalbenesc-brunifica si cad prematur. Frunzele mature sunt mai rezistente la atacul ciupercii comparativ cu cele in dezvoltare (tinere).

In urma atacului ramurile raman mici, subtiri, se usuca,  mugurii de rod nu diferentiaza;

Florile provenite din muguri infectati for fi afectate si compromise total de ciuperca;

Pe fructele tinere atacate apar pete pasloase-albe, rotunde (Vezi fig.) care cresc in dimensiune pana cand acopera o mare parte din fruct. In urma atacului fructele tinere se brunifica, pulpa se intareste, raman mici, se deformeaza, apar crapaturi (pot fi infectate secundar de ciuperci ce produc putregaiuri). Odata cu maturizarea fructele devin mai rezistente la atacul ciupercii.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru fainarea piersicului:

  • Cultivarea soiurilor cu toleranta la fainarea piersicului;
  • Fertilizarea corespunzatoare, evitam excesul de Azot;
  • Tratamente cu fungicide specifice fainarilor.

 

FUNGICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Fungicide:

II. Produse fungicide pe baza  de sulf micronizat: 

In unele tari din UE (Uniunea Europeană)  produse pe baza de sulf-micronizat ca Thiovit Jet, sunt certificate – ECOCERT  si pot fi utilizate in Agricultura Ecologica-BIO, folosirea lor se face strict conform etichetei marcata ECOCET si legislatiei din tara respectiva.

Atentie !!!  –  Nu tratati cu produse pe baza de sulf la temperaturi peste 25-30ºC, pot aparea arsuri ale orgnelor plantei- consultati eticheta produselor.

Tratamente pentru fainarea piersicului:

  1. Tratamente cu fungicide in perioada de repaus – toamna tarziu – primavara devreme (pomi fara frunze) cu: zeama sulfocalcică.
  2. Tratamente cu fungicide in vegetatie eficiente in combaterea fainarii ca:

Exemplu: Aplicarea de Score preventiv sau la aparitia primelor simptome ale atacului fainarii. Daca au aparut primele simptome (semne) se recomanda 4 tratamente consecutive in bloc la un interval de 7 zile intre aplicari pentru a beneficia cat mai mult de curativitatea produsului.

3. Tratamente cu produse pe baza de  sulf micronizat (Thiovit Jet)  in vegetatie – aplicate preventiv sau  atunci cand fainarea a aparut.  Atentie !!!  –  Nu tratati cu produse pe baza de sulf la temperaturi peste 25-30ºC, pot aparea arsuri ale orgnelor plantei- consultati eticheta produselor.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 1 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 2 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), atac pe frunze

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 3 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), atac pe lastar si frunza

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 4 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), atac pe partea inferioara a frunzei

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 5 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 6 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), atac pe fruct

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 7 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 8 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), miceliu

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 9 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), miceliu

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 10 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), conidiofor

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 11 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), conidiofor & conidii

Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa)

Fig. 12 Fainarea piersicului & nectarinului (Sphaerotheca pannosa var. persicae), conidii

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fainarea Piersicului: cauza, identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii