Horticultorul.ro

ian. 15 2012

Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix): combatere, poze, descriere

Filoxera Vitei de Vie

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Homoptera

Familia: Phylloxeridae

Denumire populara: Filoxera vitei de vie
Denumire stiintifica: Phylloxera vastatrix sin. Viteus vitifoliae, Dactylosphaera vastatrix, Dactylosphaera vitifoliae, Daktulosphaira vitifoliae, Pemphigus vitifoliae, Peritymbia vastatrix, Phylloxera pemphigoides, Phylloxera vitifoliae, Rhizaphis vastatrix.

Denumire populara in engleza: grapevine leaf louse, grapevine louse, grapevine phylloxera, vine louse
Insecta microscopica (2 mm) deosebit de periculoasa. Se pare ca filoxera vitei de vie a patruns in Europa prin intermediul soiului Capsunica ‘Isabella‘ (soi de HPD – Hibrid producator direct) importat din SUA, acest soi are rezistenta la filoxera, dar poate fi si infestat (astfel poate transmite daunatorul in noi areale). Aceasta a fost depistata prima data in Anglia (anul 1863). Insecta s-a raspandit rapid in intreaga Europa ajungand si in tara noastra in anul (1884 la Chitorani – Podgoria Dealul Mare, Jud. Prahova). Forma subterana (filoxera radicicola) a insectei a distrus rand pe rand toate plantele de Vitis vinifera (Vita de vie Domestica sau Vita de vie Cultivata sau Vita de vie Nobila) cu exceptia celor cultivate pe terenuri nisipoase. Coarna neagra este unul din putinele soiuri cu toleranta la filoxera care au rezistat si supravietuit atacului.
Pentru stoparea distrugerilor provocate de Filoxera s-a recurs la doua metode:
1. Inlocuirea Vitelor Nobile pe radacini proprii cu Vite de Vie Nobila altoita pe portaltoi de vita de vie americana (Vitis berlandierii, Vitis riparia, Vitis rupestris, etc.);
2. Utilizarea de vite de vie HPD (Hibrizi Direct Producatori), vite de vie provenite din hibridari intre Vita de Vie Nobila (Vitis vinifera) si alte specii de vie (Vie Americana), obtinand hibrizi cu rezistenta la Filoxera radicicola, boli si daunatori.
Biologie si mod de atac:
Este o insecta capabila de o inmultire extrem de rapida inclusiv partenogenetic (reproducerea prin oua ce nu necesita fecundare) avand numeroase generatii pe an.
Filoxera este o afida (paduche de planta) cu un ciclu biologic complex (4 forme diferite):

  • forma aeriana (filoxera galicola sau filoxera frunzelor) – femelele depun oua (o femela depune pana la 600 oua) pe frunze in interiorul unor gale (Vezi fig.) din care iau nastere noi exemplare de Filoxera. (Vezi  fig.). Forma galicola este prezenta numai la vitele portaltoi (vite americane) si la unele specii de HPD (Hibrizi Direct Producatori). Aceasta forma se tine sub control (se combate) cu insecticide specifice combaterii afidelor;
  • forma subterana (filoxera radicicola sau filoxera radacinilor) este deosebit de periculoasa si conduce in cativa ani la uscarea vitei de vie. In sol se gasesc femelele de filoxera care se reproduc partenogenetic, fiecare femela depune cate 100 oua. Exemplarele de filoxera traiesc pe radacinile vitei de vie si se fixeaza prin rostrul lung (trompa insectei) de tesuturile plantei si se hranesc sugand sucul celular. Filoxera ataca toate radacinile (mai tinere sau mai batrane) si suge sucul celular producand nodozitati si tuberozitati. Plantele atacate devin debile iar in 5-10 ani se usuca.

Filoxera nu provoaca pagube la (Vitele americane si HPD)  intrucat stratul de suber din radacinile acestora este mai gros si nu poate fi strapuns de intepaturile filoxerei.

  • forma aripata – unele exemplare radicicole se transforma in crisalida si apar exemplare cu aripi (deasupra solului), care zboara ajutand la raspandirea daunatorului.
  • forma sexuata – exemplarele de filoxera aripata se vor imperechea si vor depune oua (oul de iarna) sub scoarta butucilor de vita de vie.

Masuri de protectie impotriva filoxerei:
1.    Altoirea Vitei de Vie Nobila pe protaltoi de vita de vie Americana (vita de vie rezistenta la atacul filoxerei radicicole). Efectuarea lucrarilor de copcit la vita de vie altoita (in primii ani de la plantare) pentru a impiedica emiterea de radacini din altoi (vita de vie nobila), aceste radacini pot devenii usor tinta filoxerei.
2.    Cultivarea soiurilor de vita de vie cu rezistenta la filoxera radicicola (exemplu Moldova).
3.    Cultivarea vitei de vie nobila pe radacini proprii pe solurile nisipoase (< 3% argila). Cultura pe solurile nisipoase a vitelor nealtoite este posibila intrucat in sol filoxera circula prin crapaturi. Pe solurile nisipoase atacul filoxerei radicicole este imposibil intrucat aceste soluri nu crapa.

„O gluma din popor zice (pe solurile nisipoase filoxerei ii intra nisip in ochi, din aceasta cauza nu ataca vita de vie).
4.    Cultivarea soiurilor de HPD (Hibrizi Direct Producatori), soiuri cu rezistenta la filoxera, boli si daunatori dar cu numeroase alte dezavantaje. Trebuie spus ca legea nu permite cultivarea a mai mult de 1.000 mp de HPD.

5.   Combaterea la forma aeriana (filoxera galicola sau filoxera frunzelor), se face cu insecticide neonicotinoide inainte ca gala sa se inchida complet.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Filoxera Vitei de Vie

Fig. 1 Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix)

Filoxera Vitei de Vie

Fig. 2 Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix), A-partea superioara a frunzei, B – Partea inferioara a frunzei

Filoxera Vitei de Vie

Fig. 3 Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix), gale pe frunze

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix): combatere, poze, descriere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii