apr. 25 2010
Focul bacterian al Rozaceelor (gutui, mar, par)
Denumire populara: Focul bacterian al Rozaceelor, Focul bacterian la Gutui, Focul bacterian la Par, Focul bacterian la Mar
Denumire stiintifica: Erwinia amylovora sin. Bacillus amylovorus, Bacterium amylovorum
Denumire populara in engleza: fireblight, fire blight, twig blight of apple
Cauza bolii: boala/bacterioza este provocara de infectia cu bacteria Erwinia amylovora.
Plante atacate/gazda – este o boala care a facut si face ravagii in culturile de: Gutui, Mar, Par, Mosmon , Zmeur (Vezi fig.). Focul bacterian ataca si alte specii decorative sau spontane ca: Paducel (Crataegus spp.), Scorus (Sorbus aucuparia), Gutui japonez (Chaenomeles spp.)
Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Aparitia focului bacterian al rozaceelor este favorizata de intrunirea urmatoarelor conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atomosferica intre 10 si 30ºC.
Pentru a putea aplica tratamente „stropiri” din timp cu produse ce previn boala, verificati in permanenta prognoza meteo pentru agricultura, vezi articolul agrometeorologia.
Se pare ca atacul de foc bacterian al rozaceelor are o oarecare ciclicitate (o data la 7-8 ani), ciclicitate determinata totusi si de conditii meteo favorabile, dar in ultimii ani agresivitatea focului bacterian al rozaceelor este permanenta-anuala pe speciile de gutui, par si mar.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Focul bacterian al Rozaceelor
- Primele semne apar inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa;
- De la floare bacteria trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna, pe acestia apar si scurgeri de exudat bacterian;
- Fructele mici capata in totalitate culoarea neagra sau bruna. Pe fructele mari apar pete negre sau brune si exudat bacterian (secretiile bacteriei);
- Pomii atacati de foc bacterian arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc. Bacteria poate conduce la uscarea livezilor in doar cateva luni;
- Datorita focului bacterian, in tara noastra livezile de gutui au fost devastate (s-au uscat in totalitate) iar livezile de mar si par, grav afectate.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Focul bacterian al Rozaceelor
Se taie ramurile afectate – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (30 cm sub ramura afectata de foc bacterian).
Foarfecile horticole utilizate la taiat se vor steriliza / dezinfecta cu Clor (Domestos) sau Alcool Etilic 70-99 %.
Se fac tratamente (stropiri cu fungicide / bactericide):
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
A. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse pe baza de Cupru, Mancozeb – in perioada de vegetatie, inainte si dupa aparitia bolii:
- Triumf 40 WG (hidroxid de cupru);
- Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru);
- Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic);
- Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru); etc.
Atentie !!! Tratamentele se repeda imediat dupa fiecare ploaie. Se vor face tratamente cu fungicide specifice.
B. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:
- Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – fortifica sistemul de aparare al plantei (se fac tratamente din momentul imbobocitului “buton roz” si pana la scuturarea petalelor);
- Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L), etc.
C. Tratamente cu Bactericide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.
In unele tari se folosesc si gasesc produse curative – antibiotice pentru plante ca: KASUMIN (kasugamycin); Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian al Rozaceelor (gutui, mar, par)