Horticultorul.ro

apr. 25 2010

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Gutui, Mar, Par

Focul bacterian_22 Focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora)

Boala este cauzata de o bacterie “bacterioza”  (Erwinia amylovora).

Este o boala care a facut si face ravagii in culturile de:  Gutui, Mar, Par, Zmeur (vezi Fig.). Focul  bacterian ataca si alte specii  decorative sau spontane ca: Paducel (Crataegus spp.), Scorus (Sorbus aucuparia), Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Coditiile care favorizeaza apartitia a bolii

Aparitia focului bacterian al rozaceelor este favorizata de intrunirea urmatoarelor conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atomosferica intre 10 si 30ºC.
Pentru a putea aplica tratamente „stropiri” din timp cu produse ce previn boala, verificati in permanenta prognoza meteo pentru agricultura, vezi articolul agrometeorologia.

Se pare ca atacul de foc bacterian al rozaceelor are o oarecare ciclicitate (o data la 7-8 ani), ciclicitate determinata totusi si de conditii meteo favorabile, dar in ultimii ani agresivitatea focului bacterian al rozaceelor este permanenta-anuala pe speciile de gutui, par si mar.

Semnele atacului de foc bacterian al rozaceelor:

  1. Primele semne apar inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa;
  2. De la floare bacteria trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna, pe acestia apar si scurgeri de exudat bacterian;
  3. Fructele mici capata in totalitate culoarea neagra sau bruna. Pe fructele mari apar pete negre sau brune si exudat bacterian (secretiile bacteriei);
  4. Pomii atacati de foc bacterian arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc. Bacteria poate conduce la uscarea livezilor in doar cateva luni;
  5. Datorita focului bacterian,  in tara noastra livezile de gutui au fost devastate (s-au uscat in totalitate)  iar livezile de mar si par, grav afectate.

Masuri fitosanitare ce ne ajuta sa tinem boala sub control:

Se taie ramurile afectate – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (30 cm sub ramura afectata de foc bacterian).

Foarfecile horticole  utilizate la taiat se vor steriliza / dezinfecta cu Clor (Domestos) sau Alcool Etilic 99 %.

Se fac tratamente (stropiri cu fungicide / bactericide):

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

A. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse pe baza de Cupru, Mancozeb – in perioada de vegetatie, inainte si dupa aparitia bolii:

Atentie !!! Tratamentele se repeda imediat dupa fiecare ploaie. Se vor face tratamente alternative: Produs Cupric cu Produs – Mancozeb.

B. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:

C.  Tratamente cu Bactericide BIO:  

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.

In unele tari se folosesc si gasesc produse curative – antibiotice pentru plante ca:  KASUMIN (kasugamycin); Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Par

Fig. 1  Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Par

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Mar

Fig. 2  Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Mar

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Gutui

Fig. 3  Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Gutui

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Par

Fig. 4  Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Par

Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Zmeur

Fig. 5  Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Zmeur

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian (Erwinia amylovora) la Gutui, Mar, Par

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii