dec. 18 2016

Fumagina: identificare, afectarea plantelor, combatere

fumagina-funingine-frunze_150Denumire populara: Fumagina

Denumire stiintifica: Capnodium salicinum

Fumagina este o boala care apare frecvent in gradina si spatii protejate (sere, solarii), la numeroase specii horticole de: plante ornamentale, pomi fructiferi, flori, legume, vita de vie, etc.

De ce apare fumagina:

Fumagina (pelicula de culoare neagra – funingine) apare pe organele plantelor odata cu prezenta secretiilor dulci ‚roua de miere’ ale unor insecte ca: paduchi de plante-afide, paduchi lanosi, puricele melifer al parului, paduchi lanosi, cicada Metcalfa pruinosa, paduchi testosi mobili, paduchi falsi testosi, musculita alba de sera, etc. pe care ciuperca le colonizeaza.

Sunt mai multe specii de ciuperci care provoaca fumagina  (acoperirea organelor plantei cu un strat negru), dar cele mai intalnite sunt: Capnodium salicinum, Capnodium elaeophilum, etc.

Afectarea plantelor

Ciupercile care determina aparitia fumaginei (Capnodium salicinum, Capnodium elaeophilum) se hranesc si colonizeaza strict stratul de ‚roua de miere’, acestea nu afecteaza tesuturile plantei (frunzei, fructelor, etc.).

Afectarea plantelor este indirecta intrucat stratul negru de fumagina impiedica lumina sa ajunga la frunze, diminuand astfel fotosinteza.

Afectarea fotosintezei reduce producerea de carbohidrati/glucid/zahar/hidrati de carbon (glucoza, fructoza, zaharoza) atat de necesari cresterii, dezvoltarii si fructificarii plantelor.

O alta afectare este cea estetica: plantele atacate de fumagina au un aspect inestetic (murdar) – scazand astfel valoarea ornamentala (motiv pentru care unele din acestea sunt cultivate), iar fructele devin greu vandabile.

Prevenirea & combaterea fumaginei

Masura cea mai eficienta este reprezentata de combaterea (preventiva sau la aparitie) insectelor – responsabile pentru roua de miere;

La unele plante, se poate recurge la spalarea cu apa sau apa+detergent special omologat cu pH neutru & clatire cu apa-la final (Atentie !!! – unele plante pot fi afectate de spalarea cu apa + sapun). Dupa spalarea plantelor,  cand frunzele s-au uscat, aplicam insecticidul specific (cele mai utilizate sunt neonicotinoidele);

Aplicarea de insecticide cuprice poate fi eficienta si pentru combaterea aparitiei fumaginei;

Plantele afectate vor fi ajutate sa se dezvolte prin irigare (asigurarea umiditatii optime la sol/substrat), fertilizare (asigurarea in cantitati optime a elementelor nutritive), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati Pesticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

fumagina-leandru

Fig. 1 Fumagina (Capnodium spp.), la leandru

fumagina-gutui

Fig. 2 Fumagina (Capnodium spp.), la gutui

fumagina-visin

Fig. 3 Fumagina (Capnodium spp.), la visin

fumagina-negreala-frunze-lamai

Fig. 4 Fumagina (Capnodium spp.), la lamai

fumagina-piersic

Fig. 5 Fumagina (Capnodium spp.), la piersic

fumagina-piersic-2

Fig. 6 Fumagina (Capnodium spp.), la nectarin

fumagina-varza

Fig. 7 Fumagina (Capnodium spp.), la varza

fumagina-varza-musculita-varza

Fig. 8 Fumagina (Capnodium spp.), la varza

Fig. 9 Fumagina (Capnodium spp.), la vita de vie

Fig. 10 Fumagina (Capnodium spp.), la vita de vie

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fumagina: identificare, afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii