ian. 24 2022
Fungicide sistemice pentru combaterea Manei la Tomate
Mana la Tomate/Rosii (Phytophthora infestans) este printre cele mai grave boli micotice (provocate de ciuperci) la rosii. Agresivitatea atacului si lipsa tratamentelor face ca in condiții optime întreaga cultura de tomate sa fie distrusa in 5-8 zile.
Combaterea eficienta a bolii mana tomatelor, se face prin utilizarea alternativa sau combinata (in funcție de fungicid, schema de tratament, presiunea atacului) a fungicidelor de contact si sistemice (exista numeroase fungicidelor sistemice care contin si o substanta activa de contact).
In general fungicidele sistemice au rol: preventiv, curativ (stopează boala), eradicativ (elimina complet boala).
Fungicidele sistemice se împart conform sistemiei acestora:
I. Fungicide sistemice Mobile (care patrund in planta si se deplaseaza in planta pe distante mai lungi)
- Fungicide sistemice cu sistemie totala: acestea sunt absorbite de planta si circula cu ajutorul sevei brute (seva bruta distribuie fungicidul ascendent „acropetal” prin vasele lemnoase „xilem / xylem”; distribuția fungicidului are loc de la organele din partea de jos a plantei spre vârfurile de creștere cu ajutorul sevei brute) dar si a sevei elaborate (seva elaborata distribuie fungicidul atat descendent „bazipetal” cat si ascendent „acropetal”). Fungicidele cu sistemie totala sunt distribuite la organele plantelor oferind o protecție sistemica inclusiv pentru noile creșteri (intre tratamente/stropiri).
- Fungicide sistemice cu sistemie prin xilem (tesut alcatuit din vase lemnoase – prin care circula seva bruta). Aceste fungicide sunt absorbite prin organele din partea de jos a plantei si distribuite ascendent „acropetal” prin vasele lemnoase pana la organele din varfurile de crestere, oferind aftfel protectie si noilor cresteri (inregistrate intre tratamente/stropiri).
- Fungicide sistemice cu sistemie prin floem – tesut alcatuit din vase liberiene care conduc seva elaborata. Aceste fungicide prezinta mobilitate bidirecțională (atat ascendent „acropetal” cat si descendent „bazipetal”) prin seva elaborata. Aceste fungicide pot oferi protecție si noilor cresteri inregistrate intre tratamente/stropiri.
II. Fungicide sistemice din categoria Penetranți (care patrund in planta si se deplaseaza in planta pe distante foarte scurte)
Fungicide sistemice cu sistemie locala sau translaminara. In aceasta categorie intra majoritatea fungicidelor sistemice. Acestea se penetrează organele plantei (ex. frunza) pe distante scurte, oferind protecție pentru frunze pe ambele fete (parte superioara si parte inferioara) ale acestora.
FUNGICIDE SISTEMICE
Fungicide din clasa/grupa Izoxazolinelor
♦ Orondis Ultra (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid) – Oxatiapiprolin aparţine grupei izoxazolinelor (codul FRAC 49) şi este o substanţă activă nouă, cu un nou mod de acţiune care actionează prin inhibarea proteinei OSBP (oxysterolbinding protein) din celulele ciupercii. Zoosporii expuşi la oxatiapiprolin îşi pierd viabilitatea la scurt timp de la aplicare şi nu mai sunt capabili de germinare. Miscarea translaminara a oxathiapiprolin pe suprafetele tratate ofera o protectie uniforma. Actiunea sistemica prin xilem (EN-xylem, se deplaseaza ascendent „acropetal” prin seva bruta) ajuta la protejarea frunzelor si lastarilor nou aparuti chiar si in perioadele de crestere activa/rapida. Inhibarea completă a germinării zoosporilor are loc în decurs de 2 ore de la expunerea la oxatiapiprolin. Se aplica preventiv in intervalul: BBCH11 (apariţia primei frunze adevărate) – BBCH89 (coacerea deplină).
Fungicide din clasa/grupa Strobilurine
♦ Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin) – se distribuie prin xilemul frunzei (vasele lemnoase din interiorul fruzei prin care circula seva bruta); sistemic local (translaminar); se aplica in intervalul: BBCH 51 (de la apariţia primei inflorescenţe) – (BBCH 88) până când 80% din fructe s-au maturat.
♦ Tazer 250 SC (250 g/l azoxistrobin) – se distribuie prin xilemul frunzei (vasele lemnoase din interiorul fruzei prin care circula seva bruta); sistemic local (translaminar); se aplica in intervalul: BBCH 51 (de la apariţia primei inflorescenţe) – (BBCH 88) până când 80% din fructe s-au maturat.
Fungicide din clasa/grupa Strobilurine, Triazoli
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – se distribuie prin xilemul frunzei (vasele lemnoase din interiorul fruzei prin care circula seva bruta); sistemic local (translaminar).
Fungicide din clasa/grupa Mandelamide, Triazoli
♦ Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol) – sistemic local (translaminar); se aplica in intervalul: BBCH21 (de la apariția primului copil „primul lastar tertiar”) – BBCH 89 (coacere deplina).
Fungicide din clasa/grupa Acetamide (cimoxanil), Alta clasa
Cimoxanilul este o substanta activa care are in principal sistemie locala „translaminara”: aceasta penetrează organele plantei (ex. frunza) pe distante scurte, oferind protecție pentru frunze pe ambele fete (parte superioara si parte inferioara) ale acestora.
♦ Lieto/Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg) – fungicid sistemic; poate fi aplicat incepand cu fenofaza 3-4 frunze adevarate, pana la fenofaza de coacere a fructificațiilor.
♦ Cupertine Super (cimoxanil + zeama bordeleza) – fungicid sistemic;
Fungicide din clasa/grupa Carbamat, Acetamide
♦ Proxanil (propamocarb HCL 400g/l + cimoxanil 50g/l) – fungicid sistemic; aplicare foliara in stadiul BBCH12-89.
Fungicide din clasa Carbamaților
♦ Proplant 72,2 SL (722 g/l propamocarb) – fungicid sistemic; aplicare foliara in stadiul BBCH12-89.
“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fungicide sistemice pentru combaterea Manei la Tomate