iun. 22 2021
Gandacul balos (Lema melanopa): identificare, combatere
Ordinul: Coleoptera (gandaci)
Familia: Chrysomelidae
Denumire populara: Gandacul balos al ovazului
Denumire stiintifica: Lema melanopa sin. Oulema melanopa, Lema melanopus, Oulema melanopus
Daunatorul este raspandit in: Europa, Africa, America de Nord, Asia, Asia Mica
Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa) este un dăunător întâlnit la culturile de cereale păioase unde poate provoca pierderi importante la culturile de ovăz si grâu.
Plante atacate: cereale cultivate ovaz, grau, orz, secara, porumb; porumb zaharat, graminee furajere (Poaceae, Gramineae); graminee spontane (Poaceae, Gramineae).
Biologia si Descrierea/Identificarea Gandacului balos
Adulții – lungi de 0,5-0,6 cm, forma oval-alungit; capul si antenele sunt negre; elitrele (aripi externe anterioare) sunt albastre, verzi si mai rar negre au luciu metalic si sunt prevăzute cu linii punctiforme longitudinale; pronotul si picioarele sunt de culoare portocalie. Femelele depun ouăle solitar sau in rânduri scurte (de 2-7 oua) pe partea superioara a frunzelor. In perioada mai-iunie o femela depune cca. 50-300 oua.
Ouale – sunt cilindrice si rotunjite la capete, de 1 mm lungime, lucioase, de culoare gălbuie. Perioada de incubație durează cca. 8-10 zile.
Larvele – au corpul curbat (bombat), lungimea in ultima etapa (etapa 4 larvara) este de de 4-5 mm, cu aspect de melc – limax; au spatele acoperit cu un strat galben-cenușiu format din excremente si mucilagii lipicioase cu rol de apărare, Vezi fig. Stadiul de larva durează 2-3 săptămâni.
Pupele – sunt la început de culoare galben-cenușie care apoi virează in maro; au 4,5-5 mm lungime. Impuparea are loc in sol la 2-5 cm adâncime. Stadiul de pupa durează 10-15 zile.
Ciclul biologic:
Insecta are 1 generație / an (monovoltina).
Primăvara la final de aprilie, adulții hibernați devin activi, se hrănesc cu graminee spontane sau plante cultivate, are loc copulația si își depun ouăle pe partea superioara a frunzelor in intervalul mai – iunie. Incubația se desfășoară pe parcursul a 8-10 zile, după care apar larvele (acestea trec prin 4 stadii larvare in 2-3 săptămâni). Perioada de la pupa la adult durează 2 săptămâni, iar in intervalul iunie-iulie apare o noua generație de adulți, care se hrănesc si odată cu venirea perioadei reci (octombrie) intra in hibernare.
Dăunătorul iernează (diapauza de iarna) in stadiu de adult „gândac” in solul pășunilor, sub resturile vegetale, in litiera (frunzele căzute pe sol in perdele forestiere, marginea pădurii, garduri vii).
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Gandacul balos
Gândacul bălos al ovăzului (Lema melanopa) se hrănește in stadiu de adult si larva. Adultii – gangacii consuma partea dintre nervurile frunzelor, semnele atacului evidentiidu-se prin dungi longitudinale de diferite mărimi. Pagubele rezultate in urma atacului adultilor „gandacilor” sunt adesea neînsemnate.
Atacul larvelor este păgubitor si provoacă prejudicii importante. Larvele se hrănesc cu epiderma superioara si parenchimul frunzelor, in schimb epiderma inferioara a frunzei ramane neatacata si are aspectul unei membrane transparente. Atacul larvelor se manifesta in cultura in vetre, iar larvele prefera sa atace frunzele steag.
Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa) este atat ca adult cat si ca larva un vector de transmitere al unor viroze periculoase la plantele atacate. Exemplarele de Lema melanopa odată infectate cu virusurile cerealelor le pot transmite timp de cca. 14 zile.
Plantele atacate de larve nu se pot utiliza ca furaj verde in hrana animalelor, întrucât prezenta larvelor (acestea poarta pe spate excrementele mucilaginoase) imprima un gust respingător.
La atacuri masive in cultura de grâu producția poate fi diminuata si cu 60 %.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Gandacul balos
Aplicarea de tratamente cu insecticide specifice.
Insecticide specifice:
♦ Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
♦ Vantex 60 CS (gamma cihalotrin 60 g/l);
♦ Kaiso Sorbie 5 EG (5% lambda – cihalotrin).
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”

Fig. 1 Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa), larvele si semnele atacului

Fig. 2 Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa), larvele si semnele atacului

Fig. 3 Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa), larvele si semnele atacului

Fig. 4 Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa), larvele si semnele atacului

Fig. 5 Gandacul balos al ovazului (Lema melanopa), larvele si semnele atacului
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gandacul balos (Lema melanopa): identificare, combatere