dec. 10 2017
Gandacul rosu al plopului si salciei (Chrysomela populi)
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Chrysomelidae
Denumire populara: Gandacul rosu al plopului, Gandacul rosu al salciei
Denumire stiintifica: Chrysomela populi sin. Melasoma populi
Denumire populara un engleza: red poplar leaf beetle, balsam poplar leaf beetle
Gandacul rosu al plopului (Chrysomela populi) este un daunator periculos intalnit la specii de plop si salcie prezente in parcuri, gradini, aliniamente, etc.
Daunatorul este raspandit in: Europa, Asia.
Plante atacate/gazda: plop alb, plop negru, salcie.
Biologia si descrierea daunatorului:
Adultii – sunt coleoptere mari, de 1-1,2 cm lungime, cu elitre lucioase, de culoare rosu-aprins sau rosu-caramiziu cu o pata mica neagra spre partea posterioara, capul si pronotul sunt negre –metalizate (verzui-albastrui), prezinta antene negre-metalizate (verzui-albastrui) compuse din 11 segmente (Vezi fig.). Femelele sunt mai mari comparativ cu adultii. O femela depune in decursul vietii cca. 250-400 oua. Ouale sunt depuse grupat (cate 30-40 oua) pe spatele frunzelor.
Larvele – ajung la 1,5 cm lungime sunt de culoare alb-galbuie cu puncte negre, prezinta 3 perechi de picioare negre, au capul negru. Perioada larvara (3 stadii) dureaza cca. 3 saptamani.
Pupele sunt de 1,6 cm lungime de culoare alb-galbuie. Se impupeaza pe frunze, atarnand cu capul in jos. Perioada de pupa dureaza cca. 11 zile.
Ouale – sunt ovoidale, galben portocalii (foarte asemanatoare cu cele de Gandac din Colorado), de 1,9 mm lungime si latimea de 0,7 mm. Perioada de incubatie este de cca. o saptamana (7-8 zile).
Ciclul biologic:
Gandacul rosu al plopului si salciei (Chrysomela populi) are 2-3 generatii/an.
Primavara, in mai, cand temperaturile la sol trec de 13ºC, adultii hibernanti isi parasesc locul de iernare. Adultii hibernanti se hranesc timp de 10 zile cu frunze si lastari tineri de plop sau salcie, se imperecheaza si femelele incep depunerea ouălor.
Femelele de gandac rosu al plopului depun oua pe o perioada de cca. 40 zile (in lunile mai-iunie). Ouale sunt depuse grupat (30-40 oua) pe spatele frunzelor.
Dupa incubatie (cca 7 zile), apar larvele care la inceput se hranesc doar cu epiderma frunzelor, iar apoi, odata ce s-au dezvoltat, consuma limbul. Odată larvele ajunse la maturitate (in cca. 20 zile), se impupeaza pe frunze. Noua generatie de adultii apare dupa un stadiu de pupa de dupa 11 zile. Toamna (septembrie-octombrie), adultii generariei 2 sau 3 se retrag in sol, litiera sau sub scoarta pentru iernare.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in sol, litiera sau sub scoarta arborilor.
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:
Este o specie daunatoare care ataca specii de plop si salcie;
Atacul se datoreaza adultilor si larvelor care consuma frunze si lastari tineri;
Daunatoru poate produce defolierea masiva a plantelor atacate.
Combatere:
Aplicarea de tratamente foliare cu insecticide specifice din clasele: piretroizi naturali, piretroizi de sinteza, organofosforice, neonicotinoizi, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gandacul rosu al plopului si salciei (Chrysomela populi)