mai 06 2015
Gargarita mugurilor de Par: identificare-combatere
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Curculionidae
Denumire populara: Gargarita mugurilor, Gargarita mugurilor de par, Gargarita bobocilor, Gargarita florilor de Par, Gargarita florilor de mar, Gargarita mugurilor de mar
Denumire stiintifica: Sciaphobus squalidus
Denumire populara in engleza: apple – pear weevil
Daunator raspandit in livezile din Europa Centrala si Sudica.
Este un daunator periculos intrucat ataca numeroase specii de pomi, hranindu-se cu muguri, boboci floriferi, frunze, etc.
Plante atacate/gazda: par, mar, gutui, cires, visin, cais, coacaz, agris, afin, nuc, vita de vie, arbori si arbusti ornamentali, etc.
Biologia si Descrierea/Identificarea Gargaritei mugurilor de par:
Insecta se hraneste cu: muguri, boboci florali, flori (stamine, pistil), frunze, coaja ramurilor anuale; etc (Vezi fig.).
Adultii: au 0.5-0.6 cm lungime; cu striuri longitudinale; corpul este acoperit de solzi de culoare maro-deschis-sidefiu, acoperiti dorsal cu perisori scurti (Vezi fig.). Elitrele sunt ovale, au culoarea de fond cenusiu-negricioasa, acoperita de solzi maro-deschis si perisori rari (Vezi fig.).
Ouale sunt de culoare alb-laptos, oval-alungite, de 0.7 mm lungime.
Larvele alb-galbuie cu capul brun, lungi de 0.5 cm.
Pupa – are 0.5 cm lungime si este de culoare alba.
Ciclul biologic pentru Gargarita mugurilor de par:
Gargarita mugurilor-florilor (Sciaphobus squalidus) are o generatie la 2 ani si ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant.
Primavara in intervalul martie-aprilie (la dezmugurit), cand se inregistreaza temperaturi de peste 10 ºC apar adultii hibernanti care parasesc solul si urca in coroana pomilor. Adultii se hranesc cu muguri, frunze, boboci florali, flori, etc (Vezi fig.).
Dupa hranire (5-11 zile) adultii se imperecheaza si depun ouale grupat (20-40) pe frunze, sub scoarta, pe ramuri – acoperindu-le cu o frunza lipita. O femela in 30 zile poate depune 50-400 oua. Perioada de incubatie este de 20 zile iar larvele migreaza in sol si se hranesc cu radacinile plantelor erbacee. Larvele ierneaza si se dezvolta in sol iar in anul urmator (august-octombrie) se impupeaza si se transforma in adulti hibernanti (ierneaza in lojele pupale din sol).
Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Gargarita mugurilor de par:
Gargaritele (Sciaphobus squalidus) ataca in intervalul martie-iunie organele pomilor fructiferi: muguri in fenofaza de dezmugurit, boboci florali, flori (consuma organele florale – stamine, pistil), frunze, ramuri tinere (consuma coaja) provocand pagube insemnate (Vezi fig.).
Masuri de Prevenire si Combatere:
Strategia de combatere pentru Gargarita florilor (Anthonomus pomorum) poate fi eficienta si la Sciaphobus squalidus.
Tratamentele se fac: in intervalul dezmugurit – buton roz si dupa scuturatul total al petalelor.
In apropierea infloritului se recomanda aplicarea insecticidelor selective pentru albine.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gargarita mugurilor de Par: identificare-combatere