oct. 22 2023
De ce se usucă Tuia: gandacul Lamprodila festiva este cauza
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Buprestidae
Denumire populara: Gândacul bijuterie /gândaci metalici de tuia si ienupar, Sfredelitorul coniferelor
Denumire stiintifica: Lamprodila festiva sin. Buprestis festiva
Lamprodila festiva este un daunator intalnit frecvent la plantele de tuia.
In Europa (Germania, etc.) gandacul metalic de tuia/ienupar (Lamprodila festiva) este strict protejat si este inclus pe lista rosie, deci avem de a face cu un dăunător protejat prin lege.
Daunatorul este raspandit in: Europa, Asia Mica, Africa de Nord
Plante atacate/gazda: Tuia (Thuja occidentalis, Thuja plicata, Thuja orientalis sin. Platycladus orientalis, etc.), Ienupar (Juniperus chinensis, Juniperus communis, Juniperus horizontalis, etc.), Chiparos (Chamaecyparis lawsoniana, Chamaecyparis pisifera, Cupressus sempervirens, Cupressus macrocarpa).
Biologia si descrierea daunatorului:
Adultii – sunt coleoptere (gandaci) de 0,6-1,2 cm lungime, de forma ovala, culoare verde – metalizat, prezinta si 6 pete mari de culoare violet-negru-metalizat, picioarele sunt de culoare verde metalizat, antenele sunt de culoare albastru închis si au 11 segmente.
Larvele – la maturitate au 1,5-2,5 cm lungime, sunt fără picioare, de culoare crem, partea din fața a larvei este mult lățita comparativ cu restul corpului (larvele au forma de lingura de gătit).
Pupele – sunt albe, moi, plate.
Ciclul biologic:
Lamprodila festiva are o (1) generatie la 1-3 ani in funcție de condițiile meteo.
Adultii apar la in mai pe speciile gazda si prefera zonele cu caldura, insorite; urmeaza copularea (imperecherea) si in mai-iulie are loc depunerea de oua. Ouale sunt depuse cu ajutorul ovipozitorului in micile crapaturi din scoarta (coaja, invelisul extern) sau in zona de cambiu si floem, iar larvele patrund sub scoarta in zona cambiului (tesut vegetal tanar) si a stratului superficial de lemn. Larvele se hranesc in spatiul dintre scoarta si lemn (xilem) distrugand cambiul si floemul (vase liberiene care conduc seva elaborata).
Larvele se hranesc sapand galerii intre lemn si scoarta, iar tot aici si ierneaza. Dupa luni/ani (1-4 ani) larvele se impupeaza primavara intr-o cavitate mica si verticala din lemn (sau in scoarta, daca aceasta este suficient de groasa), urmând ca in mai, sa apara o noua generatie de adulti.
Daunatorul ierneaza in stadiu de larva (ce pătrunde si in stratul de lemn), adult sau pupa, in galeriile de sub scoarta.
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:
Larvele in perioada de dezvoltare (1-4 ani), sapa galerii intre scoarta si lemn (xilem) distrugand cambiul si floemul (vase liberiene care conduc seva elaborata). Galeriile produse de larve patrund si in stratul superficial al lemnului. Daca cambiul si floemul sunt distruse de jur imprejurul copacului, acesta se va usca. Plantele atacate puternic se usuca in 2-4 ani (Vezi fig.). Se considera ca 8-12 larve pot conduce la uscarea unui arbore.
Daca galeriile de hranire inconjoara complet o ramura, aceasta se va usca (Vezi fig.), intrucat seva nu mai circula prin floem (vase liberiene care conduc seva elaborata). Ramurile individuale in uma atacului mor/se usuca iar frunzele se brunifica. La inceput uscarea afecteaza de obicei doar ramurile.
Arborii/arbustii infestati reprezinta o sursa pentru extinderea atacului.
Daunatorul prefera plantele de tuia.
Atunci cand gandacii parasesc planta/zona de impupare pe tulpina si lăstarii infestați apar gaurile tipice, ovale, ascutite de 2- 5 mm diametru (Vezi fig.).
Daca indepartam scoarta in zona garurilor prezente pe trunchi/ramuri atacul devine si mai evident (galerii de hrănire umplute cu rumegus si fecale de culoare maro).
Daunatorul ataca de preferinta, plantele abia uscate, in curs de uscare, stresate, debile.
Atacul se manifesta cu precadere pe tulpini/ramuri cu diametrul intre 2-10 cm.
Prevenire:
Eliminam si distrugem plantele (preferabil prin ardere sau tocare) afectate de Lamprodila festiva.
Ingrijim corect plantele, intrucat se pare ca daunatorul prefera plantele debile si stresate (seceta, umbra, sare, concurenta).
Achizitionam numai plante cu certificat fitosanitar ca fiind libere de boli si daunatori.
Combatere:
Combaterea este dificila si se poate face doar prin aplicarea de tratamente la acoperire, cu insecticide specifice in perioada de apariție a adulților si depunere a ouălor (mai-iulie).
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru De ce se usucă Tuia: gandacul Lamprodila festiva este cauza