mai 16 2021

Mana Ardeiului: identificare, prevenire si combatere

Denumire populara: Mana ardeiului, Mana la ardei

Denumire stiintifica: Phytophthora capsici

Denumire populara in engleza: blight of capsicum, blight of pepper

Cauza: boala (mana ardeiului)  este datorata infectiei cu ciuperca microscopica Phytophthora capsici.

Plante atacate/gazda:   ardei, tomate,  castraveți, pepene verde, pepene galben,  dovlecel, dovleac, tomate, vinete, etc.

Locuri de cultura in care apare: gradina, câmp, spatii protejate (sera, solar, răsadnița, etc.).

Mana ardeiului (Phytophthora capsici) este o boala întâlnita la cultura de ardei in toate fenofazele inclusiv la rasaduri (Vezi fig.).

Daca nu se efectuează la timp tratamente cu fungicide specifice, afectarea plantelor / culturii de ardei poate fi semnificativa.

 

Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Ciuperca Phytophthora capsici produce la ardei o boala policiclica (in conditii favorabile ciuperca va reinfecta plantele de ardei de mai multe ori intr-un sezon de vegetatie).

Infectia initiala/primara pornește de la oospori (spori de rezistenta prezenti in sol multi ani). Pe soluri cotaminate in coditii favorabile (prezenta apei cateva ore si temperaturi favorabile) ciuperca infecteaza zona din imediata apropiere a solului, iar in urma infectiei apar sporangii. Fiecare sporangiu  contine 20-40 zoospori înotători. Zoorporii purtati de apa (care șiroiește sau băltește, picaturi de apa) infecteaza diferite organe ale plantei (radacina, tulpina, ramificatiile tulpinii, frunze, fructe).

Infectia in sol este perpetuata prin oosporii produși pe resturile de plante infectate care raman.

Oosporii ciupercii sunt raspanditi pe distante mari cu ajutorul solului infectat si transportat de oameni (pe incaltaminte) si utilajele horticole.

Conditii de aparitie a bolii:

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea mare (peste 24 ore de apa in si pe sol, apa care siroieste, picaturi de apa)  si  temperaturi in intervalul  24-33°C.

Solurile grele, compacte, cu drenaj deficitar vor favoriza apariția bolii.

Ciuperca este raspandita usor cu ajutorul picaturilor de apa, apei care șiroiește, vantului care vor purta sporangii si zoosporii ciupercii.

Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza cu ajutorul solului infectat cu oosporii ciupercii.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre  Mana Ardeiului

Ciuperca (Phytophthora capsici)  ataca: rădăcina, zona coletului, tulpina, ramificațiile tulpinii, frunzele, fructele.

Atacul de Phytophthora capsici la ardei este prezent pe:

♦ radacini pe care apar pete cu aspect umed/apos de culoare gri-inchis la maro-ciocolatiu. Boala produce afectare vasculara, radacinile se înmoaie si putrezesc iar plantele se ofilesc;

pe colet si tulpina (inclusiv la axilele ramificațiilor) se pot observa pete neregulate; de culoare gri-inchis, cu aspect umed (apos); Odata tulpinile atacate planta va fi afectata permanent de o ofilire ireversibila.

pe frunze  se pot obserava pete cu aspect umed (en= water soaked), de culoare cenusie sau bruna, de forma circulara sau ovala; Infectia pe frunze este realizata de catre zoosporii ciupercii purtati si imprastiati cu ajutorul picaturilor de apa si a vantului;

pe fructe atacul apare pornind de la codita sub forma unor pete umede/apoase, mari, cenușii; acoperite de un puf fin albicios /cu aspect de mucegai alb (fructificațiile ciupercii). Infectia pe fructe este sistemica si este in general pornita de la rădăcina plantei. Fructele se vestejesc si rămân atașate de planta. Semințele, la rândul lor vor fi si ele infectate de ciuperca.

Afectarea recoltei – fructelor de ardei:

Fructele recoltate de la plante infectate vor fi afectate de boala si vor putrezii in perioada transportului si depozitarii acestora.

Pierderea totala a recoltei are loc doar atunci când afectarea plantelor este grava si nu s-au luat masuri la timp.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru  Mana Ardeiului

  • Evitam stagnarea apei mai mult de 1 zi (24 ore) pe terenul cultivat;
  • Ținem evidenta terenurilor contaminate si luam masuri la timp;
  • Evitam instalarea culturilor de ardei pe terenuri infectate; cu soluri grele; soluri cu drenaj deficitar; soluri ce inregistreaza frecvent exces de umiditate;
  • Cultivam soiuri / hibrizi cunoscuti cu oarecare toleranta la mana ardeiului (Phytophthora capsici);
  • Evitam cultivarea pe terenuri infectate a soiurilor / hibrizi cunoscute cu sensibilitate la mana ardeiului;
  • Utilizati sisteme de irigare prin picurare si nu udati in exces;
  • Evitam compactarea solului (nu lucram gradina/campul cand solul este umed);
  • Asigurati in permanenta un drenaj corespunzator al apei in sol;
  • Nu lasam fructe infectate aruncate/ingropate pe teren/sol;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea manarilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Tratamente la sol/substrat cu fungicide omologate care combat manarile;

II. Tratamente foliare (pe frunze) cu fungicide omologate care combat manarile:

♦   Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – se poate aplica foliar de la stadiul  4 frunze adevarate (BBCH 14) si până̆ când 70% din fructe prezintă o culoare tipică complet coaptă (BBCH87).

♦   Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – aplicat foliar de la aparitia celei de a 10-a frunze adevărate (BBCH 19), pana la coacere deplina;

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Mana ardeiului (Phytophthora capsici), atac pe frunze

Fig. 2 Mana ardeiului (Phytophthora capsici), atac pe frunze si tulpina

Fig. 3 Mana ardeiului (Phytophthora capsici), atac pe frunze

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana Ardeiului: identificare, prevenire si combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii