iun. 08 2011
Mana de sol la Tomate: cauza, identificare, combatere
Denumire populara: Mana de sol la Tomate, Mana de sol la Ardei, Mana de sol la Vinete, Mana de sol
Denumire stiintifica: Phytophthora parasitica sin. Phytophthora nicotianae var. parasitica si Phytophthora capsici
Denumire populara in engleza: Phytophthora Root Rot, Tomato Phytophthora root & fruit rot
Cauza bolii – mana de sol este produsa la tomate, ardei de ciupercile microscopice Phytophthora parasitica si Phytophthora capsici.
Plante atacate/gazda – boala afecteaza toate culturile de plante solanacee: tomate, ardei, vinete, etc.
Mana de sol afecteaza cu precadere culturile de tomate din spatii protejate (sere si solarii ciclu 1 si ciclu 2), dar este intalnita si in gradina sau camp.
Odata aparuta ciuperca microscopica in sol, riscul de infectie se va mentine, pentru o perioada nedefinita de timp si este favorizata de monocultura (cultivarea unei singure specii de plante, ex. Tomatele – Lycopersicum esculentum).
Ecologia bolii – Factori de mediu favorizanti pentru mana de sol
– Ciuperca (Phytophthora parasitica) este prezenta in sol, iar in conditii de umiditate la sol (precipitatii abundente, irigare excesiva) si temperaturi de: 18-30°C pentru atacul pe planta si 27°C optimul pentru atacul pe fructe;
– Boala este favorizata de terenurile grele, compacte, fara drenaj, argiloase;
– Boala este favorizata de fertilizarea excesiva cu azot;
– Ciuperca (Phytophthora parasitica) ataca usor pe plantele de solanacee (tomate, ardei, vinete, etc), daca nu sunt aplicate in scop preventiv fungicidele specifice.
Semnele bolii:
♦ Mana de sol pe planta – mana de sol poate fi usor confundata cu: caderea plantutelor (Pythium spp.), simptomele sunt orecum asemanatoare numai ca mana de sol afecteaza plantele in stadiu mai avansat de crestere (plante mai mari, peste 6-7 frunze), boala ataca planta la orice varsta (Vezi fig.).
Plantele atacate se inmoaie si se subtiaza in zona coletului (Vezi fig.).
Boala conduce la ofilirea si uscarea plantelor atacate (plantele sensibile se usuca in 3 saptamani de la plantare in sol infectat), (Vezi fig.).
♦ Mana de sol pe fructe – apar pete brune (atat pe fructe verzi cat si pe cele coapte), boala afecteaza intai fructele din apropierea solului (sunt afectate usor plantele nepalisate), (Vezi fig.).
Ciuperca infecteaza si semintele (la plantele semincere), exista riscul ca semintele sa nu mai germineze.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana de sol
– Cultivarea plantelor pe terenuri bine drenate;
– Palisarea plantelor, pentru a prevenii contactul plantei si fructelor cu solul;
– Irigarea rationala (preferabil numai prin picurare);
– Musuroirea plantelor, la o saptamana dupa plantare;
– Aplicarea rationala a ingrasamintelor cu azot;
– Aplicarea de ingrasaminte cu potasiu reduce infectia;
– Cultivarea de hibrizi sau soiuri tolerante la mana de sol;
– Plantele atacate impreuna cu fructele – se elimina din cultura (imediat ce boala se confirma), acestea sunt distruse.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Fungicide utilizate in combaterea manei de sol sunt:
Fungicide sistemice:
Aplicarea de tratamente contra manei de sol
Se fac preventiv udari ale rasadului de tomate in rasadnita si inainte de transplantare – la cubulet (cu 7 zile inainte) cu solutie de Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l).
– Tratamentele preventive pentru combaterea manei de sol pe fructe sunt identice cu cele pentru mana tomatelor (Phytophtora infestans).
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mana de sol la Tomate: cauza, identificare, combatere