mai 19 2012
Mana Cartofului: identificare, prevenire si combatere
Denumire populara: Mana cartofului, Mana la cartof
Denumire stiintifica: Phytophthora infestans
Denumire populara in engleza: downy mildew of potato, late blight of potato
Este una dintre cele mai grave boli ale cartofului. In ultimii 15 ani, mana cartofului (Phytophthora infestans) a devenit din ce in ce mai agresiva, atacand aproape toate organele plantei: frunza, tulpina, inflorescenta, tubercul.
Plante atacate/gazda: cartoful, tomatele.
Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Phytophthora infestans.
Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Ciuperca dezvolta (sporuleaza) frecvent pe partea inferioara a frunzelor, dar si pe alte organe. Conidioforii (sporangioforii) sunt hialini, ramificati monopodial, pe ramificatii se prind conidiile (Vezi fig.). Conidiile (sporangii) sunt hialine (au transparenta sticlei), ovoide (in forma de lamaie), de 20-37 x 12-22 µm cu un pedicel de peste 3 µm, (Vezi fig.).
Aparitia bolii „mana cartofului” este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi atmosferice optime intre: 12-13°C (infectie prin zoospori) si 22-24°C (infectie prin filamente). Conidiile (sporangii) sunt raspandite cu ajutorul vantului si a picaturilor de apa.
Ciclul biologic pentru mana cartofului:
Transmiterea bolii la cultura urmatoare se face prin tuberculi de cartof infectati sau prin resturi de plante infectate.
♦ Infectia de primavara mai-iunie (mana cartofului se manifesta intai pe frunze si apoi pe tulpini, dupa care trece pe tuberculi). Ciuperca trece usor de pe organele aeriene pe tuberculii cu ajutorul conidiilor (spor ce asigura inmultirea ciupercilot) care sunt usor spalate de pe frunze de catre apa de ploaie si pot fi antrenate in adancime in sol sau sunt transportate de insectele din sol, luand astfel contact cu tuberculii de cartof. Conidiile germineaza iar filamentul de infectie patrunde prin rani, lenticele, sau direct prin epiderma din jurul ochilor.
♦ Infectia din timpul recoltarii: tuberculii se pot infecta usor in timpul recoltarii prin venirea lor in contact cu: vrejii afectati de atacul de mana si cu solul in care se gasesc numeroase conidii (spor ce asigura inmultirea ciupercilot).
♦ Infectia se poate produce si in depozit prin contactul dintre tuberculii sanatosi si tuberculii infectati. Infectia este favorizata de prezenta ranilor pe tuberculi.
Transmiterea boli pe alte culturi (Tomate)
De obicei boala apare intai la culturile de cartof, iar in cateva zile poate sa treaca cu usurinta si la tomate (este o boala comuna).
Atentie !!! Intrucat mana cartofului este comuna cu mana tomatelor (Phytophthora infestans), este recomandat ca in gradinile familiale sa nu plantam cartoful in vecinatatea tomatelor.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Mana Cartofului
- Atacul manei cartofului incepe cu frunzele, dar mana ataca absolut toate partile verzi ale plantei. Pe spatele frunzelor apar pete mari de culoare verde-cenusiu, (vezi fig.). Petele prezinta un puf albicios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Zonele atacate devin brune, se usuca si necrozeaza (mor), Vezi fig.
- Mana cartofului pe tulpini apar pete brune, care provoaca innegrirea si uscarea in intregime a acestora. Atacul pe tulpini si frunze conduce la uscarea (topirea) timpurie a tufelor de cartof (Vezi fig.).
- Mana cartofului pe tuberculi atacul nu se recunoaste de la inceput decat prin sectionarea (taierea acestora), astfel atacul se prezinta sub forma unui inel brun ce inainteaza de la margine spre centru sub forma unor raze (brune sau negru-murdar). Mai tarziu atacul pe tuberculi se manifesta si la exterior prin aparitia unor pete brune adancite-scufundate in pulpa (Vezi fig.).
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana Cartofului
♦ Rotatia culturilor;
♦ Irigati plantele pe rigole sau prin picurare;
♦ Ingroparea sau arderea plantelor infectate;
♦ Folosirea cartofilor de samanata neinfectati (tubercului certificati si sanatosi);
♦ Tratarea culturii de cartof cu o saptamana inainte de recoltarea tuberculilor cu fungicide antisporulante (impiedica raspandirea bolii de la o planta la alta sau de la planta la tubercul): Nando 500 SC (500 g/l fluazinam); Terminus (fluazinam 500 g/l).
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
In combaterea manei cartofului se folosesc numeroase fungicide:
I. Tratamente cu fungicide preventive (previn aparitia bolii): produse cuprice ( Champ 77 WG – 50 % cupru metalic din hidroxid de cupru, Cuproxat Flowable – 190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic, Coprantol Duo –hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru); etc.
II. Tratamente cu fungicide preventive translaminare (previn eficient aparitia manei cartofului): Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol); Endavia (30 g/l oxathiapiprolin + 70 g/l benthiavalicarb), Zorvec Entecta (48 g/l oxathiapiprolin și 240 g/l amisulbrom); etc.
III. Tratamente cu fungicide curative:
1. Fungicide cu perioada lunga de protectie: Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolid + 625 g/l propamocarb clorhidrat); Carial Flex (250 g/kg mandipropamid + 180 g/kg cimoxanil), etc.
2. Fungicide cu perioada scurta de protectie dar agresive cu mana: Lieto/Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg); Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil);
IV. Tratamente cu fungicide antisporulante: Nando 500 SC (500 g/l fluazinam), Terminus (fluazinam 500 g/l), etc.
Tratamentele in combaterea manei cartofului se aplica la acoperire la un interval de (7-10-14 zile intre tratamente in functie de conditiile meteo si de produsele aplicate).
Tratamentele se fac alternand produse preventive cu produse curative. Pot fi aplicate in combinatie produse: (Curative+Antisporulante).
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mana Cartofului: identificare, prevenire si combatere