dec. 31 2014
Mana salatei (Bremia lactucae): identificare, combatere
Denumire stiintifica: Bremia lactucae sin. Peronospora gangliformis
Denumire populara in engleza: downy mildew of lettuce
Mana la salata este frecvent intalnita in sere, solarii, camp, gradina. Mana salatei este considerata una dintre cele mai frecvente si grave boli la salata intrucat afecteaza atat cresterea si dezvoltarea plantei cat si calitatea planelor la recoltare (la recoltare – frunzele afectate si bolnave trebuiesc taiate).
Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Bremia lactucae.
Plante atacate/gazda – specii atacate de ciuperca Bremia lactucae: anghinare, cicoare, andive, etc;
Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Boala apare in conditii de umiditate crescuta: prezenta apei pe frunze (roua, precipitatii, irigare prin aspersie, etc.) si umiditate relativă a aerului de peste 90%. Germinarea sporilor (conidiilor) de Bremia lactucae are loc in 3-5 ore la temperaturi optime de 10-21ºC si prezenta apei pe frunze.
Infectia initiala a plantelor sanatoase se poate face cu conidiile provenite de la plante de salata bolnave, alte plante gazda (anghinare, cicoare, andive, buruieni, etc.) sau oospori (asigura transmiterea ciupercii de la un an la altul). Conidiile ciupercii se raspandesc usor cu ajutorul vantului. Boala apare in sere, solarii, camp si gradina.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Mana salatei
Pe partea superioara a frunzelor de salata (incepand cu cele de la exterior – bazale) se pot observa pete unghiulare care la inceput au culoarea verde-deschis, dupa care vireaza in galben (Vezi fig.). Pe partea inferioara a frunzelor se observa zonele pufoase de culoare alba ce corespund petelor de pe fata frunzei (Vezi fig.). Cu timpul zonele afectate se brunifica si necrozeaza (Vezi fig.).
Frunzele bazale atacate care intra si in contact cu solul se inmoaie si putrezesc, intrucat sunt adesea infectate secundar de putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Ciuperca poate ataca plantele de salata inca din stadiul de cotiledon putand astfel compromite total rasadul (planta moare). Boala poate ajunge usor in cultura si cu ajutorul rasadului bolnav.
Mana la salata (Bremia lactucae) afecteaza cantitativ si calitativ productia.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana salatei
- Cultivarea soiurilor si hibrizilor salata cu toleranta la mana salatei;
- Rotatia culturi la 2-3 ani;
- Distrugerea resturilor infectate;
- Distrugerea buruienilor din care unele pot fi plante gazda;
- Irigarea prin picurare;
- Aerisirea serelor si solariilor;
- Eliminarea frunzelor bazale (din apropierea solului) afectate de mana;
- Transplantarea in cultura a rasadurilor sanatoase;
- Efectuarea de tratamente cu fungicide specifice inca din faza de rasad;
- Tratamente preventive si curative cu fungicide specifice, etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
In combaterea manei la salata se pot folosi numeroase fungicide, ca:
I. Tratamente cu fungicide preventive sistemice: Orondis Ultra (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid), Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolide + 625 g/l propamocarb clorhidrat); etc.
II. Tratamente cu fungicide preventive (previn aparitia bolii): produse cuprice; etc.
III. Tratamente cu fungicide preventive translaminare: Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); etc.
IV. Tratamente cu fungicide biologice: Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mana salatei (Bremia lactucae): identificare, combatere