mart. 03 2024

Mana la Tomate: identificare, prevenire si combatere

Denumire populara: Mana la Tomate, Mana la rosii, Mana tomatelor

Denumire stiintifica:  Phytophthora infestans

Denumire populara in engleza:  Tomato Late Blight, Late blight of tomato

Mana la Tomate este una din cele mai grave boli ale tomatelor.

In ultimii 25 ani,  mana tomatelor a suferit transformari (in urma cu 20-25 ani ataca numai frunzele plantelor) si a devenit din ce in ce mai agresiva, atacand aproape toate organele plantei (frumze, flori, tulpina, fruct) indiferent de locul de cultura (sere, solarii, camp, gradina).

Plante atacate/gazda:  tomatele, cartoful,

Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Phytophthora infestans. Ciuperca dezvolta (sporuleaza) frecvent pe partea inferioara a frunzelor, dar si pe alte organe. Conidioforii (sporangioforii) sunt hialini, ramificati monopodial, pe ramificatii se prind conidiile (Vezi fig.). Conidiile (sporangii) sunt hialine (au transparenta sticlei),  ovoide (in forma de lamaie), de 20-37 x 12-22  µm cu un pedicel de peste 3 µm, (Vezi fig.).

Conidiile (sporangii) sunt raspandite  cu ajutorul vantului si a picaturilor de apa.

 

Semnele atacului (Identificare / Simptome) si Afectarea plantelor de catre Mana la Tomate:

Atacul manei la rosii incepe cu frunze, dar mana ataca absolut toate partile verzi ale plantei. Pe spatele frunzelor apar pete mari de culoare verde-cenusie, (vezi fig.). Pe spatele frunzei  petele prezinta un puf albicios-lax-paslos (fructificatiile ciupercii) – Vezi fig.  Zonele atacate devin brune, se usuca – necrozeaza (mor), Vezi fig.

Boala se extinde rapid si la celelalte organe ale plantei daca nu se aplica urgent tratamente cu fungicide specifice.

  1. Mana  Rosiilor se manifesta pe tulpina sub forma unor pete brun-cenusii (de jur imprejur si pot conduce la ruperea partii superioare a plantei cu usurinta)-Vezi fig.;
  2. Afectarea florilor si inflorescentelor – ciuperca ataca partile verzi si conduce la brunificarea si caderea florilor;
  3. Mana pe fructele de tomate – boala ataca in toate stadiile de dezvoltare a fructului de la legare pana la coacere, Vezi fig.;
  4. Afectarea semintelor de tomate (acestea se brunifica si isi pierd capacitatea germinativa).

Transmiterea bolii (Phytophthora infestans) – la cultura urmatoare se transmite prin resturi de plante infectate ramase in sol.

Atentie !!! Boala (mana la rosii) apare intai la culturile de cartof, urmand ca in circa 10 zile sa treaca si la tomate.

Aparitia manei la rosii este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi atmosferice intre 3-26°C (optime 10-21°C). Boala apare de obicei mai intai pe frunzele din apropierea solului sau care sunt in contact cu solul, dar nu este o regula.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana la Tomate:

  • Rotatia culturilor;
  • Nu cultivati cartoful in apropierea tomatelor;
  • Irigati plantele pe rigole sau prin picurare;
  • Arderea plantelor infectate de mana tomatelor (Phytophthora infestans);
  • Ruperea frunzelor bazale afectate de mana la tomate (frunzele din apropierea solului-pana cel mult la primul etaj de fructe), intrucat infectia porneste din apropierea solului;
  • Folosirea semintelor de tomate – sanatoase (recoltate din plante sanatoase) si dezinfectarea semintelor cu fungicide specifice.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea manarilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

In combaterea manei la tomate se folosesc numeroase  fungicide:

I.  Tratamente cu fungicide preventive (previn aparitia bolii): produse cuprice (Triumf 40 WG – hidroxid de cupruCuproxat Flowable – 190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazicCurenox 50 – cupru metalic din oxiclorura de cupru 500 g/kg, etc.);

 

II.  Tratamente cu fungicide preventive translaminare (previn eficient aparitia bolii)Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin)Tazer 250 SC  (250 g/l azoxistrobin);  Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol).

 

III. Tratamente cu fungicide preventive/curative (pot sa previna boala / pot stopa boala):

1.     Fungicide sistemice preventive-curative cu perioada medie-lunga de protectie: Orondis Ultra (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid); etc.

2.     Fungicide curative cu perioada scurta de protectie:  Lieto/Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg);   Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil), etc;

 

Atentie !!!

  • Inca de la primul tratament – efectuat la 7 zile de la plantarea rasadurilor (BBCH14-BBCH15, fenofaza 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate) se va folosi  unul din produsele curative:  Lieto / Zetanil, etc.
  • Tratamentele in combaterea manei tomatelor se aplica la acoperire la un interval de (7-10-14 zile, intre tratamente-in functie de conditiile meteo), alternand produse preventive cu produse curative.
  • In cazul unui atac puternic se vor face 2-3 tratamente  succesive (cu produse „curative”), tratamentele se fac la intreval de  4-5 zile utilizand  produse extrem de agresive cu mana ca:  Lieto / Zetanil, Cupertine super.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Mana la tomate-rosii-phytophtora infestans_2

Fig. 1 Mana la tomate (Phytophtora infestans); A-Frunza parte superioara, B-Frunza parte inferioara

Fig. 2 Mana la rosii (Phytophtora infestans) – parte inferioara frunza cu fructificatiile ciupercii

Mana la tomate-rosii-phytophtora infestans_4

Fig. 3 Mana tomatelor (atac pe frunza)

Mana la tomate-rosii-phytophtora infestans_5

Fig. 4 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), atac pe fruct

Mana la tomate-rosii-phytophtora infestans_6

Fig.  5  Mana tomatelor (Phytophthora infestans), atac pe fruct, codita si tulpina

phytophtora-infestans

Fig. 6 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), atac pe fruct

phytophtora-infestans

Fig. 7 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), atac pe frunza

phytophtora-infestans

Fig. 8 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), frunza afectata

phytophtora-infestans

Fig. 9 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), frunza – parte inferioara frunza cu fructificatiile ciupercii „puf alb-paslos”

phytophtora-infestans

Fig. 10 Mana tomatelor (Phytophthora infestans), frunza – parte inferioara frunza cu fructificatiile ciupercii „puf alb-paslos”

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 11 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 12 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 13 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidii

Fig. 14 Phytophthora infestans, conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 15 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 16 Phytophthora infestans, conidiofori cu conidii

Fig. 7 Phytophthora infestans, conidii

Fig. 17 Phytophthora infestans, conidii

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana la Tomate: identificare, prevenire si combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii