Horticultorul.ro

dec. 15 2023

Tuta absoluta: identificare, combatere, semnele atacului

Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)

Familia: Gelechiidae

Denumire populara: Molia tomatelor,  Molia miniera a frunzelor de tomate, Tuta la tomate

Denumire stiintifica: Tuta absoluta sin. Gnorimoschema absoluta, Phthorimaea absoluta, Scrobipalpula absoluta, Scrobipalpuloides absoluta

Denumire populara in engleza: South American tomato moth, tomato borer, tomato leaf miner

Molia miniera a frunzelor de tomate este o insecta originara din America de Sud (Peru, Ecuador, Columbia, etc.).

Tuta absoluta este recent aparuta in Europa (Spania-2006, Franta-2008, Italia-2008).

In Romania a fost intai semnalata prezenta acesteia in zona de Vest (Satu Mare) in anul 2009, dupa care Tuta absoluta s-a raspandit rapid in  toate bazinele legumicole din intreaga tara.

Tuta absoluta este o insecta deosebit de periculoasa, larvele (omizile) sunt mici (0,5-8 mm lungime, de culoare verde-galbuie). Omizile ataca specii de solanacee (tomate, cartof, vinete, etc.), dar plantele preferate de insecta raman tomatele (rosiile).

Este o insecta deosebit de prolifica (10-12 generatii/an), fluturii (adultii „molii”-Vezi fig. 5) zboara noaptea – femela depunand (40-50 oua pe partea inferioara a frunzelor tinere). Prezenta adultilor poate fi usor detectata cu ajutorul capcanelor cu feromoni sau prin atragerea lor noaptea la un bec cu mercur (ce emana radiatii UV).

Insecta ataca atat culturi de tomate in camp cat si culturile de tomate din spatii protejate (sere, solarii).

Insecta ierneaza ca nimfa in sol.

 

Perioadele de atac asupra plantelor sunt:

–        Larvele (omizile) de tuta absoluta,  ataca cu preponderenta: incepand din luna mai-iunie  atat  culturile din camp cele din spatii protejate (sere, solarii) atacul creste ca intensitate in zile calduroase de vara;

–        In sere atacul de Tuta absoluta apare devreme inca din faza de la rasad (atacul este favorizat de caldura);

Semnele atacului:

–        Larvele (omizile) ataca culturile de tomate (de la rasad si pana la plante mature) producand pagube insemnate. Larvele rod mezofilul (zona de mijloc) dintre epidermele frunzei, realizand o zona minata sub forma de pata ovala – in interiorul frunzei (Vezi fig.). In zona minata din interiorl frunzei isi lasa si excrementele (de culoare neagra). La maturitate larva se va transforma in nimfa (pe frunza, in interiorul zonei minate sau in sol).

–        Larvele de Tuta absoluta, ataca si fructele de tomate conducand la pierderea valorii comercilale si favorizand atacul unor boli pe fruct (in special putregaiurile).

Atentie !!!  – a nu se confunda Molia tomatelor  (Tuta absoluta) cu Musca miniera (Liriomyza trifolii)  – semnele atacului sunt diferite.

 

Combatere  eficienta, pentru Tuta absoluta:

Atentie !!!

– Foarte importanta pentru o combatere eficienta este utilizarea capcanelor cu feromoni (4 capcane/ha sau mai multe). In momentul capturarii fluturilor masculi de Tuta absoluta  se va proceda de urgenta la aplicarea de tratamente cu insecticide.

–  Amplasarea de capcane de monitorizare pentru Tuta absoluta, se face  atat in interiorul zonei de cultura cat si pe margini.

– Amplasarea uniforma in cultura a difuzorilor cu emisie controlata a  feromonilor sintetici pentru confuzie sexuala:  Isonet® T, etc.

– Protejam solarul/sera cu plasa antiinsecte, aceasta previne migrarea si patrunderea, la interior in solar a femelelor imperecheate.

– Se  fac tratamente cu insecticide specifice, in momentul: detectiei primilor adulti (cu ajutorul capcanelor cu feromoni specifici) sau la  aparitia  primelor simptome si a primelor larve (omizi) de Tuta absoluta. Atentie !!! – cand am observat semnele atacului pe frunze, fructe teoretic este prea tarziu pentru o combatere eficienta.

– Resturile de plante ramase la desfiintarea culturii se vor arde.

 

Insecticide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Insecticide biologice:

 • BactoSpeine® DF insecticid  biologic ce  contine:  54% Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (tulpina ABTS – 351);
 • spinosad produs  biologic (produs dintr-o bacterie “Saccharopolyspora spinosa”); etc.

II. Insecticide / substante active de noua generatie:

III. Insecticide sistemice / substante active – clasa neonicotinoide: 

 • acetamiprid, etc.

IV. Insecticide sistemice de noua generatie:

Atentie !!!

– La  rasaduri se pot face tratamente cu abamectin.

 • Tratamentele foliare se vor face  imediat ce s-au sesizat zboruri ale adultilor (prinsi cu capcane cu feromoni, capcane de culoare neagra pentru Tuta absoluta) sau  la aparitia primelor  simptome (semne ale atacului).
 • Tratamentele foliare se fac succesiv (se repeta la un interval de 7 zile sau mai mult in functie de recomandarile depe eticheta produsului) si vor consta dintr-un amestec de (Insecticid de noua generatie+Adjuvant penetrant ca Velwet SL sau Silwet Gold): (Voliam Targo  + Silwet Gold – la inceput in faza de: rasad si dupa plantare) urmat de: (clorantraniliprol + Silwet Gold); (Affirm + Silwet Gold),  etc.
 • Fiecare insecticid/substanta activa se va administra de maxim 3 ori (sau mai putin in functie de recomadarile de pe eticheta produsului) la o cultura intr-un sezon de vegetatie.
 • Se recomanda si folosirea capcanelor lipicioase de culoare neagra ce atrag si captureaza adultii (fluturii ‘moliile’) de Tuta absoluta.

Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 • Fig. 1 Atacul moliei miniere a frunzelor de tomate (Tuta absoluta) – (A-Partea  superioara, B-Partea  inferioara a frunzei de tomate)

  Fig. 2 Atacul si excrementele Moliei miniere la tomate (A-Atac pe fruct copt, B-Atac pe fruct verde)

  Fig. 3   Semnele atacului moliei miniere a frunzelor de tomate (Tuta absoluta)

  Tuta absoluta_fluture_molia tomatelor_1

  Fig. 4  Fluturele moliei miniere (Tuta absoluta) pe  frunzele  de tomate

  Tuta absoluta_fluture_molia tomatelor_2

  Fig. 5  Fluturele moliei miniere (Tuta absoluta) pe  frunzele  de tomate

  Fig. 6  Fluturele moliei miniere (Tuta absoluta)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tuta absoluta: identificare, combatere, semnele atacului

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii