iul. 13 2015
Molia orientala a fructelor: identificare, combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi, molii)
Familia: Tortricidae
Denumire populara: Molia orientala a fructelor, Molia orientala a piersicilor, Molia orientala a caiselor, Molia Europeana a fructelor
Denumire stiintifica: Cydia molesta sin. Grapholita molesta, Laspeyresia molesta
Denumire populara in engleza: oriental fruit moth, oriental peach moth, peach tip moth
Molia orientala a fructelor isi are originea in China de NE. Acum insecta este raspandita in Europa, Africa, America de Nord, Asia. In prezent in Romania insecta este răspândita in toate regiunile pomicole.
Plante atacate / gazda: Piersicul, Nectarinul, Caisul, Prunul, Prunul japonez, Gutuiul, Ciresul, Visinul, Marul, Parul, Migdalul, Cotoneaster dammeri, Paducelul (Crataegus spp.)
Molia orientala a fructelor (Grapholita molesta) este o insecta deosebit de periculoasa, intrucat ataca atat fructele cat si lastarii – tineri erbacei (afecteaza inclusiv pomii din pepiniere).
Biologia si Descrierea / Identificarea daunatorului:
Adultii – fluturii au anvergura aripilor de 10-16 mm. Aripile anterioare sunt de culoare maro inchis-negru iar pe suprafata acestora se poate observa o pata alba. Aripile posterioare au o culoare gri-maro cu franjuri. O femela poate depune pana la 50-60 oua. Acestia zboara seara si isi depun ouale.
Larvele – omizi adevarate au 9-15 mm lungime sunt de culoare alba la inceput, dupa care vireaza in roz in ultimul stadiu. Capul este de culoare maro-deschis. Pana la larva matura naparlesc de 4-5 ori si sunt necesare 15-30 zile;
Pupele – au 6 mm lungime sunt de culoare maro-deschis. Stadiul de pupa dureaza 10-16 zile.
Oul este albicios la inceput, dupa care vireaza in galben, de 1 mm in lungime, eliptic, aplatizat. Perioada de incubatie dureaza 7-20 zile, in functie de temperatura.
Ciclul biologic:
Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) poate avea pana la 4 generatii pe an.
Primavara in aprilie, larvele se transforma in pupe si apar primii adulti.
In mai, femelele isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor si direct pe ramurile tinere de piersic (Vezi fig.).
Larvele din generatia I, patrund in nervura principala a frunzei trec in petiol si patrund in lastarul tanar (nelignificat) sau patrund direct in lastarii tineri – pe la subsuara frunzei sau prin varf (Vezi fig.). Planta reactioneaza astupand galeria cu clei si uneori reuseste sa omoare asa si larva.
Cand lastarii incep sa se lignifice larvele vor ataca fructele ( cand acestea au ajuns la 2/3 sau 3/4 din dezvoltare – cu 30-45 zile inainte de recoltare). Patrund in fruct la locul de contact cu un alt fruct sau cu o frunza (Vezi fig.) fac o galerie si consuma pulpa din jurul samburelui (Vezi fig.).
Daunatorul ierneaza in stadiu de larva complet dezvoltata protejata de un cocon matasos in: crapaturile din ritidom (scoarta crapata-exfoliata la pomii batrani), in crapaturile de pe tulpina & ramuri, pe sol.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Molia orientala a piersicului (Cydia molesta):
Atacul asupra lastarilor tineri in pepiniere afecteaza grav cresterea optima a plantelor de piersic (mineaza lastarul de piersic – Vezi fig.);
Varfurile lastarilor atacati se ofilesc, se indoaie, se usuca (brunifica), prezinta clei (exudat gomos) si excremente in jurul orificiului de intrare si in galerii, etc (Vezi fig.).
Fructele atacate se coc si cad prematur (larvele consuma pulpa din jurul samburelui – Vezi fig.);
Fructele sunt infectate cu usurinta de putregaiuri (monilioze, putregaiul cenusiu, etc.), scade rezistenta la pastrare – putrezesc usor in depozit, etc.
Afectarea producției de fructe poate ajunge si pana la 60%. Speciile afectate pot fi numeroase acolo unde in livada se cultiva la comun alaturi de piersic si mar, par, gutui, etc.
Masuri de Prevenire si Combatere:
Taierea si arderea lastarilor de piersic atacati de prima generatie de molie orientala (Cydia molesta);
Adunarea si distrugerea fructelor cazute la sol;
Aplicarea de braie (capcane de lipici) in care se vor prinde omizile hibernante; etc.
Combatere eficienta:
I. Instalarea de feromoni pentru Confuzie (dezorienta masculii care nu vor mai gasi si fecunda femelele)-Autoconfuzie – Dezorientare sexuala. Printre producatorii de astfel de feromoni sunt: BASF Rak 5, BASF Rak 5+6; SUTERRA Puffer 160; SHINETSU Isomate OFM rosso; ISAGRO Ecodian CM; etc.
II. Pentru a stabilii momentul exact necesar aplicarii insecticidelor se vor folosii capcanele cu feromoni „ATRAMOL” (30-40 capcane/ha – fixate la jumatatea coroanei, dar nu mai jos de 2 m) – (Vezi fig.). Perioada de captura este 10 aprilie-30 septembrie). Atunci cand avem masculi captuati – se fac tratamente cu insecticide specifice.
Insecticide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide de ultima generatie:
II Insecticide:
- Suvisio (200 g/l clorantraniliprol);
- Affirm Opti (9,5 g/kg emamectin benzoat);
- Deca 2.5 EC (deltametrin 25 g/l);
- Poleci (25 g/l deltametrin);
- Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
- Coragen (200 g/l clorantraniliprol);
- Voliam (200 g/l chlorantraniliprol); etc.
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Molia orientala a fructelor: identificare, combatere