ian. 23 2023
Musculita alba de sera la Castraveti: control, combatere
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator periculos pentru cultura de castraveti atat in spatii protejate (sere, solarii, rasadnite) cat si in gradina, camp unde provoaca pagube insemnate.
Adultii de musculita alba de sera zboara pe distante scurte de la o frunza la alta, sau de la o planta la alta iar in exterior aceștia pot fi purtati cativa km cu ajutorul vantului raspandindu-se rapid la numeroase culturi de castraveți. In stadiu de larva si nimfa mobilitatea este redusa sau inexistenta, acestea petrecandu-si timpul pe partea inferioara a frunzei (spatele frunzei) de castravete.
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante), intalnit la peste 200 specii de plante.
Ecologie: in conditii climatice de vreme uscata si calda (21⁰C), populatiile de musculita alba de sera cresc rapid datorita ciclului de viata de doar 20 zile, astfel ca in foarte scurt timp intreaga suprafata inferioara a frunzei poate fi colonizata de oua, larve, nimfe, adulti. Ploaia si temperaturile scazute reduc populatiile de musculita alba de sera.
Biologia si descrierea musculitei albe de sera:
Adultii – sunt musculite albe, mici, de 0,8-1,1 mm lungime, cu o anvergura a aripilor de 2,5 mm, ce sunt acoperiti cu un strat fin-pulverulent de ceara alba, aripile sunt albe, toracele-capul-corpul sunt galbene, iar ochii sunt rosii. Femela de musculita alba este mai mare decat masculul. Femelele se pot reproduce si partenogenetic (nu au nevoie de mascul, nu necesita fecundare). O femela depune cca. 250 oua (4-6 oua/zi) de-a lungul vietii (traiesc cca. 1,5 luni) pe spatele frunzelor tinere. La atingerea frunzelor adultii de musculita alba zboara cu usurinta. Adulții (musculite albe) se gasesc in general pe partea inferioara a frunzei (spatele frunzei).
Larvele de musculita alba – au forma ovala (aspect de testoasa-plata) sunt transparente si sunt acoperite de un strat fin de ceara, iar in stadiul 1 – sunt mobile (au 3 perechi de picioare), de 0,2 mm lungime. Perioada larvara are 4 stadii, dureaza cca. 16-20 zile. Se gasesc pe partea inferioara a frunzei (spatele frunzei).
Pupele/Nimfele – reprezinta de fapt stadiul 4 larvar, ele sunt imobile, plate, de 0,6 mm lungime, culoarea devine mai inchisa pana la opaca si se pot observa ochii rosii ai viitorilor adulti. Se gasesc pe partea inferioara a frunzei (spatele frunzei).
Ouale – de culoare alb-galbuie-translucide sunt oval-alungite, de 0,2 mm lungime. Ouăle sunt depuse pe spatele funzelor. De la depunerea ouălor pana la eclozare sunt necesare cca. 6-10 zile. Ouăle sunt depuse pe partea inferioara a frunzei (spatele frunzei).
Ciclul biologic:
Musculita alba de sera la castravete (Trialeurodes vaporariorum) are la exterior (gradina, camp) circa 6-7 generatii/an, iar in spatiile protejate calde (sere, solarii incalzite) – generatiile se succed continuu ajungând la 12 generatii/an. Ciclul de viata este de cca. 20-21 zile (temperaturile optime de crestere si dezvoltare se incadreaza in intervalul 21-24°). In sere, solarii si rasadnite incalzite se inmulteste tot timpul anului.
Primavara, dupa 20 mai, in gradina si camp cand temperaturile cresc, adultii hibernanti depun ouale primei generatii, pe spatele frunzelor – fixate de acestea cu ajutorul unui piciorus in epiderma frunzelor.
Dupa o perioada de incubatie de 6-10 zile, din oua apar larvele din stadiul 1, care sunt mobile. Larvele se hranesc cu ajutorul aparatului de intepat si supt. Larvele trec prin 4 stadii in cca. 16-20 zile.
Noua generatie de adulti (musculite albe) apare dupa cca. 20 zile si ciclul se reia, pentru o alta noua generatie.
In acelasi timp, plantele de castravete pot fi colonizate si se intalnesc pe spatele frunzelor, exemplare de Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) aflata in diferite stadii (ou, larva, nimfa, adult).
Daunatorul ierneaza in toate stadiile pe plantele din spatii protejate (sere, solarii, rasadnite).
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor de castravete:
Musculita alba de sera este o specie care ataca si provoaca pagube insemnate in culturile din spatii protejate (sere, solarii) camp, gradina;
In stadiu de larva si nimfa atacul este mult mai periculos întrucât acestea se hranesc mai intens, cu cantitati mari de seva elaborata o perioada mai lunga.
Adultii, larvele si nimfele dispun de un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt „stilet”, cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din frunze (inteapa „floemul” vasele liberiene ce conduc seva elaborata si se hranesc cu aceasta), provocand astfel daune importante.
Adultii, larvele si nimfele de musculita alba de sera, secreta pe plantele de castravete (frunze si fructe), substante lipicioase-translucide, cu aspect stralucitor, bogate in zaharuri („roua de miere”- „honeydew”). Prezenta lichidului dulce secretat de insecta (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze), furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta.
In general, dăunătorul se regăsește in toate stadiile (ou-larva-nimfa-adult) pe partea inferioara a frunzelor de castravete.
Frunzele plantelor de castravete atacate se ingalbenesc, capata un spect marmorat, prezinta numeroase pete clorotice (de decolorare), se deformeaza, gofreaza iar plantele afectate au creșteri reduse si aspect debil.
Musculita alba de sera la castraveti (Trialeurodes vaporariorum) este vector pentru transmiterea a numeroase viroze periculoase, la plantele atacate.
Atacul musculitei albe la castraveti conduce la scăderea producției, fructe de calitate inferioara, iar in final atacul poate conduce la ofilirea, uscarea plantelor scurtând astfel cu mult ciclul de producție.
Prevenire si Combatere:
Prezenta musculitei albe (oua-larve-nimfe-adulti) se poate observa usor pe spatele /partea inferioara a frunzelor de castravete, prin monitorizarea permanenta a plantelor;
Detectarea daunatorului se face usor, cu ajutorul capcanelor lipicioase de culoare galbena.
Prezenta daunatorului este adesea semnalata de catre furnici, care se hranesc cu roua de miere;
Detectarea prezentei dăunătorului si aplicarea imediata de tratamente cu insecticide specifice.
INSECTICIDE / substante active utilizate diverse tari ale lumii in la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I: Insecticide biologice:
- Flipper (săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20, 479,8 g/L);
- Requiem Prime (152,3 g/L amestec de terpenoide QRD 460),
- NoFly (blastospori vii ai ciupercii parazite „Paecilomyces fumosoroseus” tulpina FE 9901)– se aplica doar in spatii protejate.
II. Insecticide de ultima generatie:
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor din toate clasele (insecticide biologice, sistemice, regulatori de crestere, etc.) – pentru a evita aparitia formelor rezistente de musculita alba la un anumit produs “inseticid”.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Musculita alba de sera la Castraveti: control, combatere