Horticultorul.ro

sept. 21 2019

NOFLY® WP Bioinsecticidul Summit Agro Romania

Pornind de la nevoia de hrană sănătoasă, corelată cu nevoia producătorilor agricoli de a proteja culturile și continuând cu standardele solicitate de marile lanțuri comerciale în ceea ce privește nivelul de reziduuri în fructe și legume, fermierii pot ajunge la imposibilitatea de a oferi produse care să fie acceptate.

Există, însă, și un produs care poate reprezenta cheia în atingerea acestor standarde.

NOFLY® WP, din gama SEIPRO a Summit Agro România, este soluția care ajută la atingerea standardelor solicitate de marile lanțuri comerciale și totodată asigură protecția culturii.

SEIPRO este gama ce conține produsele Bio puse la dispoziția fermierilor din România. Aceasta include produse pentru nutriția plantelor și produse pentru protecția plantelor.

În continuare prezentăm Bioinsecticidul NOFLY® WP, produs lansat pe piața din România în Februarie 2019.

Atât în culturile protejate (sere și solarii), cât și în câmp deschis, unul dintre cei mai mari dăunători ai culturilor din familia Solonaceae și Cucurbitaceae este Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum). Aceasta este una dintre cele mai dăunătoare insecte din întreaga lume, nu numai pentru daunele directe pe care le produce, ci și pentru faptul că este un vector transmitător de viruși diverși.

Musculița albă de seră este o insectă răspândită pe toate continentele, iar în România o întâlnim atât în spații protejate (sere și solarii), cât și în culturile de câmp.

În condiții de seră/solar poate avea de la 3 până la 6 generații, atunci când are condiții favorabile, femela începând să depună ponta după 2-3 zile de la apariție.

În culturile de câmp, este întâlnită și se dezvoltă doar în perioada de vegetație a culturilor, fiind observată chiar și în lunile septembrie – octombrie. După această perioadă, adulții se retrag în spațiile protejate, celelalte stadii de dezvoltare fiind distruse de temperatura scăzută.

Ce este NOFLY® WP?

NOFLY® WP este un bioinsecticid condiționat sub formă de pulbere umectabila (WP), care conține spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 (în literatura veche folosindu-se denumirea Paecilomyces fumosoroseus), având o concentrație de 2,0 x109 spori/gram de produs comercial.

Este un produs dedicat combaterii musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), tripsi și afide, și provoacă un proces natural de infectare și combatere a acestor dăunători.

Este omologat și utilizat cu rezultate foarte bune în Canada și SUA (din 2011), cât și în unele țări din Africa. În Europa este deja omologat și utilizat în Spania (țara de origine), Belgia și România, în curs de omologare fiind în țări precum Franța, Germania, Ungaria și Olanda.

În România este omologat pentru combaterea Musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum) la culturile protejate din familia Solonaceae (tomate şi ardei) și Cucurbitaceae (pepeni şi dovlecei). În Spania, este omologat și pentru combaterea altor dăunători (tripsi și afide) cum ar fi:  Bemisia tabaci, Aleurodicus dispersus, Lecanoides floccissimus.

Cum actioneaza NOFLY® WP?

Spre deosebire de acțiunea exercitată de insecticidele tradiționale (chimice) asupra insectelor dăunătoare, sporii ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 acționează prin contact, ducând la combaterea insectelor țintă în toate stadiile de dezvoltare (adulți, larve și ouă), cauzând moartea în 3 până la 5 zile.

În condiții favorabile de temperatură și umiditate, ciuperca crește pe partea exterioară a insectelor, producând noi spori care pot fi dispersați, ducând și la infectarea indivizilor noi care nu au venit în contact cu produsul.

Acțiunea Bioinsecticidului NOFLY® WP se derulează în patru etape:

1. ATAŞARE ⇒ La contactul cu insecta, sporii se atașează de cuticula insectelor prin interacțiunea hidrofilă dintre peretele sporilor și stratul lipidic al epicuticulei.

 

2. GERMINARE Sporii germinează pe corpul insectei. Tubul germinativ al hifelor penetrează matricea de ceară, chitină și proteină a cuticulei, ducând la incapacitatea insectei de a se hrăni sau de a se reproduce (după 10 ore de la aplicare).

 

3. CREŞTERE Sporii pătrund prin cuticula insectei și se multiplică în corpul acesteia prin hifele formate, eliberează enzime care provoacă paralizia musculară (la 24 de ore de la contactul insectei cu sporii) și duc, în final, la moartea insectei (la 72 ore de la contact).

 

4. SPORULARE Sporularea are loc în decursul a 72 de ore de la contact. În condiții de umiditate relativ ridicată (+50%), ciuperca poate să se dezvolte și pe corpul insectei, producând noi spori care pot infecta și alți indivizi.

 

Aplicarea produsului

 

NOFLY® WP este un BIOinsecticid de contact cu aplicare foliară.

Asigură o foarte bună acoperire a suprafeței foliare și poate fi aplicat utilizând instalațiile convenționale de stropit.

Primul tratament se aplică atunci când se observă primele simptome de atac. Se recomandă 4 aplicări, cu un interval de 5-7 zile de pauză între acestea. Poate fi aplicat în orice stadiu fiziologic al plantei, chiar și în perioada de recoltare.

În cazul unor infestări repetate, se recomandă utilizarea unui produs pentru protecția plantelor, chimic compatibil, pentru a crește gradul de protecție a culturilor (IPM). Produsul NOFLY® WP are o compatibilitate ridicată cu produsele pentru protecția plantelor.

Doza recomandată este de 200-250 grame/100 L apă în funcție de gradul de atac și înălțimea plantelor de cultură.

Doza utilizată, frecvența tratamentelor, gradul de acoperire a suprafeței foliare și momentul de aplicare sunt factori esențiali pentru un management optim în combaterea dăunătorilor.

Avantajele folosirii produsului NOFLY® WP 

  • Produs 100% biologic.
  • Poate fi aplicat în orice stadiu de dezvoltare a culturilor agricole, chiar și în perioada de coacere, înainte de recoltare.
  • Nu necesită timp de pauză înainte de recoltare, neexistând risc de reziduuri în producția recoltată.
  • Este compatibil cu foarte multe produse pentru protecția plantelor clasice (chimice), ceea ce îl recomandă a fi utilizat cu succes în programe de combatere integrată.
  • Reduce populațiile insectelor dăunătoare și menține activitatea faunei auxiliare și a prădătorilor naturali.
  • Eficacitate dovedită în combaterea insectelor dăunătoare pentru care a fost omologat.
  • Are un mod complex de acțiune prin care este evitată crearea de rezistență.
  • Manipulare și utilizare ușoară, operatorii putând reveni în cultură la foarte scurt timp după aplicarea produsului.

Bioinsecticidul NOFLY® WP este un nou instrument, sigur pentru fauna utilă (atât albine cât și prădători naturali), recomandat a fi utilizat în tehnologia de combatere a dăunătorilor din culturile horticole, în agricultura organică și cea clasică (compatibil cu multe molecule sintetice) folosind Managementul Integrat de combatere a dăunătorilor (IPM). De când a fost lansat pe piață nu a fost semnalată apariția unor efecte toxice ale NOFLY® WP asupra insectelor benefice care actionează ca prădători naturali ai musculiței albe, cum ar fi: Macrolophus, Encarsia formosa, Orius laevigatus, Eretmocerus mundus, Phytoseiulus persimilis și Amblyseius swiskii. Pentru a avea culturi și producții sănătoase, ușor de comercializat în marile lanțuri de magazine (atât în stare proaspătă, cât și conservate), fără reziduuri, este recomandat să se utilizeze produsul NOFLY® WP ca ultim tratament înainte de recoltare.

 

Ing. Mărgărint NIŢĂ-DRAGOMIR

Summit Agro România

Categorie: Protectia plantelor

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru NOFLY® WP Bioinsecticidul Summit Agro Romania

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.