mai 07 2021
Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar): combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: LYMANTRIIDAE, LIPARIDAE, ORGYIDAE
Denumire populara: Omida păroasă a stejarului, Omida cu puncte rosii si albastre
Denumire stiintifica: Lymantria dispar sin. Ocneria dispar, Porthetria dispar
Denumire populara un engleza: gypsy moth
Omida păroasă a stejarului (Lymantria dispar) este un daunator polifag, intrucat larvele sale ataca si afecteaza peste 500 de specii de arbori, pomi (din apropierea padurilor) si arbusti (ornamentali si fructiferi).
Daunatorul este larg raspandit in Europa, America de Nord, Asia Mica, Asia, Africa, etc.
Plante atacate:
Pomii: Mar, Par, Cais, Prun, Cires, Visin, etc.
Arbori si arbusti ornamentali: Stejari, Salcie, Carpen, Plop, Ulm, Salcam, Fag, Tei, Trandafiri, etc.
Biologia si descrierea / identificarea daunatorului:
Adultii – sunt fluturi mari si au anvergura aripilor de 3,5-8 cm, acestia au un dimorfism sexual evident.
Femelele de Lymantria dispar sunt mai mari decat masculii si au 5-8 cm anvergura aripilor. Acestea au aripile anterioare de culoare alb-galbuie si prezinta desene liniare, aripile posterioare sunt de culoare alba. Abdomenul femelelor este mare, gras, acoperit de numeosi perisori desi, de culoare alb-galbuie si brun-cenusii spre varful abdomenului. Antenele sunt filiforme, de culoare neagra, usor dintate. O femela poate depune in decursul vieții aproximativ 200-1000 oua.
Masculii de Lymantria dispar sunt mai mici decat femelele si au 3.5-4 cm anvergura aripilor. Acestia au aripile anterioare de culoare maro-murdar si prezinta desene/benzi transversale in zigzag (4-6 benzi) de culoare maro-inchis, aripile posterioare au culoare maro-deschis, prezinta pe margine o dunga de culoare maro-inchis. Abdomenul masculilor este subtire/ingustat de culoare maro-deschis. Antenele sunt dublu pectinate.
Ouale de Lymantria dispar – sunt globuloase si turtite la capete, de 0,8-1,3 mm diametru, depuse de catre femele grupat (ponte) pe trunchiul/tulpina arborilor/arbustilor (pana la 3-4 m inaltime), cate 200-1000 (o singura depunere) acoperite de perișori maro-deschis de pe abdomenul femelelor (Vezi fig.). Ouale sunt de culoare galben-bruna, translucide. Ouale eclozeaza dupa 9 luni (Lymantria dispar ierneaza in stadiu de ou).
Larva – omida neonata (aparuta din ou, larva de varsata intai) la inceput (omizi de varsta 1) este de culoare neagra, iar pe masura ce evolueaza in varsta ajunge la 7-8 cm, paroase (prezinta pe fiecare inel 6 negi din care pornesc smocuri de perisori lungi), prezinta pe primele 5 inele negi de culoare albastra, iar pe urmatoarele 6 inele, negi de culoare rosie. Stadiul de omida dureaza 60-90 zile, timp in care omida ce va da fluturi masculi trece prin 5 vârste, iar omida ce va da fluturi femeli trece prin 6 varste.
Larvele tinere (de varsta 1) ajutate de perisorii si firele de matase secretate sunt usor purtate de vant pe distante mari, infestand astfel usor numeroase specii de plante si culturi horticole.
Pupele – au 4 cm lungime, sunt de culoare maro-inchis si prezinta smocuri de perisori galben-ruginii. Impuparea are loc: intre cateva frunze legate cu fire de matase; in ritidom (crapaturile scoartei), la insertia ramurilor. Exemplarele se pot impupa solitar sau mai multe omizi la un loc. Stadiul de pupa dureaza 12-18 zile.
Ciclul biologic:
Insecta are 1 generatie/an (monovoltina).
Primavara, in intervalul 15 aprilie-10 mai, dupa ecloziune omizile stau cateva zile pe depunere (in oglinda), dupa care urca in coroane unde se hranesc cu frunze, muguri, fructe tinere. Omizile se hranesc si trec prin 5-6 varste in intervalul 60-90 zile, dupa care in intervalul 15 iunie-10 iulie se impupeaza (intre cateva frunze legate cu fire de matase; in ritidom (crapaturile scoartei), la insertia ramurilor). Stadiul de pupa dureaza 2-3 saptamani, iar in iulie apar adultii – fluturii. Fluturii zboara / sunt activi ziua (activitate diurna) in intervalul iulie-august si isi depun ouale grupat – in ponta pe trunchiul/tulpina arborilor/arbustilor (pana la 3-4 m inaltime), cate 200-1000 (o singura depunere) acoperite de perișori maro-deschis de pe abdomenul femelelor (Vezi fig.).
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou (dezvoltarea embrionului are loc in primele 3 saptamani dupa depunerea pontei) depus in ponte pe scoarta copacilor (Vezi fig.).
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:
Omida păroasă a stejarului (Lymantria dispar) este o insecta polifaga (ataca numeroase specii de plante lemnoase, peste 500), iar larvele (omizile) produc pagube însemnate prin distrugerea frunzelor (la o prezenta masiva a omizilor, in lipsa tratamentelor cu insecticide specifice o livada poate fi desfrunzita rapid aproape total), mugurilor si chiar a fructelor tinere.
Pentru a depista atacul, in permanenta se face monitorizarea astfel:
depistarea pontei (ouălor grupate acoperite cu perisori, Vezi fig.) prezente pe trunchiurile arborilor (in intervalul august-15 aprilie);
depistarea oglinzilor cu omizi (in perioada 15 aprilie-10 mai);
depistarea pupelor in intervalul (iunie-iulie);
depistarea fluturilor in perioada zborului diurn (ziua) in intervalul iulie – august.
Combaterea:
Adunarea si distrugerea pontei (depunerilor de oua);
Se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere (omizi păroase de Lymantria dispar), imediat ce a fost semnalat atacul.
INSECTICIDE / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar): combatere