ian. 21 2024
Orius – pradator utilizat la combaterea tripsului
Speciile de Orius spp.: Orius laevigatus, Orius insidiosus, Orius majusculus sunt pradatori utilizati frecvent la combaterea biologica a tripsului in horticultura.
Acestia fac parte din:
Ordinul: Hemiptera
Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)
Familia: Anthocoridae
Denumire stiintifica: Orius laevigatus, Orius insidiosus, Orius majusculus
Denumire populara: Orius pradatorul de tripsi
Orius sunt insecte prădătoare, de 2-5 mm lungime, care se hranesc cu adultii de trips: tripsul californian (Frankliniella occidentalis), Tripsul tutunului (Thrips tabaci), etc. si polen. Adultii de Orius zboara, deplasandu-se cu usurinta de la o planta la alta, identificand astfel prada cu usurinta. Un singur exemplar de Orius (Orius laevigatus, Orius insidiosus, Oruis majusculus), ucide pana la 20-80 exemplare de trips pe zi, dar se hraneste doar cu o parte dintre acestia.
Odata eliberate exemplarele de Orius, vor identifica cu usurinta tripsul, intrucat acesta emana mirosuri semiochimice (o substanță sau un amestec chimic eliberat de un organism care afectează comportamentele altor indivizi ex. feromonii) identificate cu usurinta de insectele Orius. Insectele pradatoare (nimfe si adulti) din genul Orius spp. se vor hrani folosind picioarele din fata pentru a captura exemplarele de trips, urmand ca apoi sa isi introduca in acestea aparatul bucal adaptat pentru înțepat si supt (asemănător cu un pai), cu ajutorul căruia perforează si consuma conținutul tripsilor.
Descriere, ciclu de viata
Adultul de Orius laevigatus are 2,2-3 mm lungime, de culoare maro-negru cu pete gri, adultul traieste 2-4 luni.
Nimfele au forma de lacrima, sunt fara aripi, de culoare galben-maro, au ochii rosii. O femela de Orius laevigatus depune in tesuturile plantei (in parenchimul frunzelor, tulpinii) intre 150-200 oua (albe, ovale) in timpul vietii (o hrana abundenta si de calitate îmbunătățește dezvoltarea si reproducerea exemplarelor de Orius laevigatus), ouale eclozeaza dupa 3-5 zile. In ciclul de viata Orius laevigatus trace prin stadiile de: ou, 5 stadii de nimfa, adult.
Daunatori consumati / pradati de Orius
Este bine cunoscut faptul ca tripsii sunt daunatori periculosi (provoaca numeroase pagube in culturile horticole) si greu de combatut doar cu insecticide, motiv pentru care este recomandata combaterea integrata (Managementul integrat al dăunătorilor, sau IPM) care include si pradatorii.
Atat adultii cat si nimfele/larvele de Orius consuma Trips in toate stadiile (ou, larva, nimfa, adult).
Orius se foloseste standard ca masura preventiva pentru combaterea tripsului. Orius este singurul agent biologic care ucide/combate tripsul in stadiu de adult.
Nimfele/larvele Orius trec prin 5 stadii si indiferent de stadiu, se hranesc cu trips.
Pe langa trips (care este preferat si pt. care se foloseste la combatere), Orius se mai hraneste/este pradator si pentru acarieni (Tetranychus urticae, etc.), oua si larve de de molii, musculite albe, afide, alti daunatori, dar nu este utilizat ca pradator eficient in combaterea acestora.
Doza Recomandata
Se recomanda eliberarea a 2-10 exemplare/m2 (mp), in funcție de presiunea atacului de trips. Eliberarea se poate face in diferite fenofaze, de obicei, incepand cu aparitia primelor flori.
Culturi
Se utilizeaza la culturi din spatiile protejate (sera, solar) ca: ardei, pepene verde, pepene galben, vinete, plante ornamentale.
Atentie !!! – Nu se utilizeaza acest pradator la cultura de Tomate.
Depozitare si transport pt. recipientul cu pradatori (adulti si nimfe)
Recipientul cu pradatori se pastreaza la o temperatura de 8-10ºC. Lantul de frig nu poate fi inrerupt pe perioada de transport si depozitare. Continutul flacoanelor (pradatorii) nu se vor expune la lumina sau pesticide. Se recomanda utilizarea in termen de 18 ore de la primire.
Utilizarea / Lansarea pradatorului
Inainte de a deschide recipientul cu pradatori, sticla va fi asezata orizontal si va fi rotita pentru a amesteca continutul. Pradatorii Orius vor fi eliberati dimineata sau la apus (seara racoroasa), din cutii mici, distribuite uniform in toata cultura. Sunt necesare cca. 4-8 saptamani pentru infiintarea unei populatii active.
Atentionari pentru Orius
La culturile in care se utilizeaza Orius se folosesc doar capcane lipicioase de culoare albastra, intrucat pradatorul este atras de capcanele lipicioase de culoare galbena.
Atentie !!! Orius este afectat de pesticide: piretroizi, neonicotinoide, organofosforice, etc. si sulf, chiar si la luni de zile dupa aplicarea acestora, motiv pentru care inainte de eliberarea / utilizarea pradatorului se recomanda consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orius – pradator utilizat la combaterea tripsului