oct. 02 2013
Paduchele cenusiu al prunului: identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Homoptera
Familia: Aphididae
Denumire populara: Paduchele cenusiu al prunului, Paduchele cenusiu al piersicului, Afidele cenusii la prun, Paduchele cenusiu la piersic, Paduchele cenusiu la cais
Denumire stiintifica: Hyalopterus pruni sin. Aphis pruni, Hyalopterus arundinis
Denumire populara in engleza: mealy plum aphid
Paduchele cenusiu al prunului este o insecta periculoasa si foarte prezenta, colonizand agresiv plantele de prun. Prezenta afidelor pe prun (paduchele cenusiu) afecteaza grav cresterea si fructificarea si sunt vectori pentru viroze.
Plante atacate/gazda – este un daunator polifag si ataca specii de drupacee ca: prun, piersic, nectarin, migdal, cais, etc.
Biologia si Descrierea / Identificarea daunatorului:
Paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni) este o afida ce ataca plantele de prun. Paduchele cenusiu al prunului este raspandit in livezi, pepiniere, gradini pe intreg cuprinsul tarii.
Paduchele cenusiu al prunului are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi:
Exemplarele fara aripi (aptere) ale paduchelui au 2-2.4 mm lungime si sunt de culoare verde, acoperite de o secretie ceroasa, pulverulenta si cenusie (Vezi fig.).
Exemplarele cu aripi ale paduchelui au 2-2.1 mm, capul brun-inchis si abdomenul verde-palid.
Ciclul biologic pentru Paduchele cenusiu al prunului:
Toamna exemplarele sexuate (sexuparele) depun oul hibernanl (ierneaza in stadiu de ou) la baza mugurilor si pe suprafata acestora.
Primavara in luna aprilie (Vezi fig.), odata cu dezmugurirea din oua apar exemplarele fondatoare (3-5 generatii) care dau nastere la femele aripate (asigura raspandirea de la o planta la alta) si femele aptere-fara aripi (colonizeza planta gazda). Toamna apar exemplarele sexuate care se imperecheaza si depun cate un ou de iarna (de rezistenta), dupa care ciclul se reia.
Paduchele cenusiu al prunului poate avea pana la 12-15 generatii pe an.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Paduchele cenusiu al prunului
- Atacul incepe primavara la dezmugurit (Vezi fig.) si continua pe frunze (pe spatele frunzelor-isi instaleaza colonii) , Vezi fig.
- Exemplarele de paduche-afide (larvele si adultii) inteapa si sug sucul celular din organele atacate: frunze, codita fructelor (fructele cad), lastari cruzi, etc.
- Exemplarele de paduche-cenusiu sunt usor vizibile (pe spatele frunzelor) (Vezi fig.) iar frunzele atacate se incretesc, se deformeaza si se ingalbenesc.
- Lastarii atacati stagneaza din crestere se deformeaza si se inegresc datorita prezentei fumaginei pe excrementele de paduche (roua de miere).
- Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele acestora (miere de roua) este un indiciu ca paduchele cenusiu (afidele) este prezent pe prun, piersic (Vezi fig).
Afectarea plantelor:
- La pomii atacati se intampla urmatoarele: realizeaza cresteri mici, diferentiaza slab muguri de rod pentru anul urmator, cresc debili, pomii din pepiniere inregistreaza cresteri slabe, fructele raman mici sau cad prematur, etc.
- Afidele (paduchele) secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta excrementelor afidelor (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei), a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana.
- Afidele sunt principalul vector de transmitere al virusurilor (virozelor) la prun.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Paduchele cenusiu al prunului
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
A. Tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi (tratamente de iarna) cu produsele pe baza de ulei: Mospilan Oil (acetamiprid 200g/kg + 95% ulei vegetal).
B. Combaterea in vegetatie (dezmugurit – plante cu frunze) a paduchelui cenusiu se poate face cu insecticide/substante active specifice:
Pentru a evita instalarea coloniilor de paduchi (afide) pe pun sau piersic putem face tratamente (stropiri) de la pornirea plantelor in vegetatie (dezmugurit) o data la trei saptamani – cu insecticide specifice.
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la un anumit produs (inseticid).
Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la aceste insecticide.
In cazul in care dupa 6-7 zile nu au murit afidele (paduchii) se va repeta tratamentul.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele cenusiu al prunului: identificare, combatere