Horticultorul.ro

iun. 12 2015

Paduchele cenusiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae): combatere, tratamente

Paduchele cenusiu al verzei-Brevicoryne brassicae

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Homoptera

Familia: Aphididae

Denumire populara: Paduchele cenusiu al verzei, Afide cenusii la varza, Paduchele cenusiu al varzoaselor, Paduchele cenusiu al cruciferelor

Denumire stiintifica: Brevicoryne brassicae sin. Aphis brassicae, Aphis floris-rapae, Aphis raphani, Brachysiphoniella brassicae,  Brachycolus brassicae, etc.

Denumire populara in engleza: cabbage aphid; grey cabbage aphid, mealy cabbage aphid, etc.

Plante cultivate atacate: varza alba, varza rosie, varza creata, gulie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, varza de frunze, ridichea neagra, ridichea alba, ridichi de luna, rapita, mustar, etc.

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)  este o afida periculoasa si prezenta, ce colonizeaza masiv speciile si varietatile de varzoase-crucifere cultivate si spontane. Prezenta afidelor cenusii pe varzoase afecteaza  grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat  se instaleaza fumagina si sunt  vectori de transmitere a virozelor.

Biologia si descrierea paduchelui cenusiu al verzei (afidelor cenusii la varza):

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) este o afida ce ataca agresiv speciile de crucifere.  Acesta este raspandit in regiunile de stepa si silvostepa.

Paduchele cenusiu al verzei are atat exemplare fara aripi (aptere)  cat si exemplare cu aripi (aripate):

Exemplarele femele  fara aripi (aptere) ale paduchelui cenusiu au 2.1-2.6 mm lungime; sunt de culoare verde-galbuie acoperita de o secretie ceroasa – pulverulenta, cenusie, alba-albastruie; au corpul de forma ovala  (Vezi fig.).

Exemplarele femele adulte cu aripi ale paduchelui cenusiu al verzei au 1,6-2.4 mm lungime; abdomenul este de culoare galben-verzui acoperit de o pulbere gri; toracele are culoarea verde-inchis; corpul de forma semicilindrica. Aripile sunt hialine (au transparența sticlei). Formele aripate  apar cand plantele sunt puternic afectate calitativ, sau cand colonia de afide de pe o planta devine supraaglomerata. Acestea asigura raspandirea cu usurinta a afidelor de la o planta la alta si de la o cultura la alta.

Nimfele: femelele (cu exceptia celor care dau nastere la oua de iarna) nasc direct nimfe. Perioada petrecuta in stadiu de nimfa este de 7-10 zile.

Oul este  de culoare neagra-albastruie si forma alungita.

Ciclul biologic:

Paduchele cenusiu este o specie nemigratoare ce traieste si se inmulteste doar pe plante crucifere cultivate si spontane.

Primavara, la sfarsit de martie-mai, odata cu incalzirea vremii, din ouale de iarna apar exemplarele  fondatoare  (fundatrix) care se hranesc si devin adulti. Fiecare dintre fondatoare da nastere partenogenetic & vivipar (nu au nevoie de mascul si nasc nimfe vii) la nimfe, care se vor transforma in  femele adulte fundatrigene  aptere (fara aripi).

Incepand cu generatia a 3-5 (iunie-iulie) apar  femele aripate, care asigura trecerea si raspandirea cu usurinta de la o: planta la alta, specie la alta. Pe plantele varzoase  afidele  se inmultesc tot partenogenetic & vivipar, dand nastere la numeroase generatii de virginogene.

Toamna (octombrie-noiembrie),  ultima generatie de afide va fi  de forma sexupara – aripata (exemplarele sexuate cu aripi  care se imperecheaza).  Aceasta generatie de paduchi  cenusii va depune ouale  de iarna  (o femela depune 4-5 oua de rezistenta) pe petiolul frunzelor, tulpini, inflorescentele plantelor crucifere spontane si cultivare.

Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.

Atacul si semnele atacului (simptome) de afide-paduchi la varzoase:

 1. Atacul incepe primavara si continua vara si toamna cand afidele colonizeaza  spatele frunzelor, frunzele din centrul capatanii, prefera frunzele tinere, tulpinile florifere, inflorescente, lastari, silicule, etc;
 2. Exemplarele de paduche cenusiu inteapa si sug sucul celular din organele verzi ale plantei;
 3. Exemplarele  de afide sunt usor vizibile pe frunze, tulpini & inflorescente (Vezi fig.).
 4. Frunzele se decoloreaza (galben-pal, roz-violaceu) si deformeaza (gofreaza);
 5. Afidele (paduchele) verzei secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  excrementelor afidelor (roua de miere)  pe plante  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze si fructe – Vezi fig.) a  furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana;
 6. In jurul plantelor puternic infestate pe sol se poate observa o pulbere de ceara.

Afectarea plantelor:

 • Paduchele cenusiu al verzei produce pagube insemnate atat la legumele varzoaze cultivate pentru consum  cat si la cele semincere (destinate producerii de seminte).
 • Cresterea plantelor atacate stagneaza (piticire), frunzele se ofilesc,  ingalbenesc si usuca; varza  nu formeaza capatana; la seminceri-florile avorteaza, semintele sunt sistave (productia de seminte este afectata calitativ si cantitativ);
 • Afidele cenusii au aparat de intepat si supt si sunt vectori de transmitere a virozelor (peste 20 virusi) la varzoase: mozaicul cruciferelor (Brassica virus 1), ingalbenirea frunzelor la conopida (Brassica virus 2), mozaicul conopidei (Brassica virus 3).

Combatere:

 • Adunarea si distrugerea in toamna a resturilor de plante pe care se gasesc oua de iarna;
 • Aratura de toamna pentru ingroparea resturilor infectate;
 • Rotatia culturilor;
 • Distrugerea buruienilor crucifere care pot fi plante gazda;
 • Infiintarea culturilor de consum separat  de cele semincere;
 • Combaterea utilizand mijloace chimice – insecticide.

INSECTICIDE / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 I. Insecticide de ultima generatie:

II. Insecticide specifice:

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor  rezistente  la un anumit produs (inseticid).

Pentru ca solutia de insecticid  sa adere bine pe frunzele de varzoase, se utilizeaza   adjuvanti special creati pentru acest lucru ca:   NU-Film P;   Albus de ou (1 ou la 10 l apa).

Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor  rezistente  la aceste insecticide.

In cazul in care dupa 6-7 zile  nu au murit afidele  (paduchii) se va repeta  tratamentul.

 “Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Fig. 1 Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Fig. 2 Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Fig. 3 Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), prezenta fumaginei

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Paduchele cenusiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae): combatere, tratamente

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii