iun. 12 2015
Paduchele cenusiu al verzei: identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Homoptera
Familia: Aphididae
Denumire populara: Paduchele cenusiu al verzei, Afide cenusii la varza, Paduchele cenusiu al varzoaselor, Paduchele cenusiu al cruciferelor, Paduchele cenusiu
Denumire stiintifica: Brevicoryne brassicae sin. Aphis brassicae, Aphis floris-rapae, Aphis raphani, Brachysiphoniella brassicae, Brachycolus brassicae, etc.
Denumire populara in engleza: cabbage aphid; grey cabbage aphid, mealy cabbage aphid, etc.
Plante cultivate atacate: varza alba, varza rosie, varza creata, gulie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, varza de frunze, ridichea neagra, ridichea alba, ridichi de luna, rapita, mustar, etc.
Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) este o afida periculoasa si prezenta, ce colonizeaza masiv speciile si varietatile de varzoase-crucifere cultivate si spontane. Prezenta afidelor cenusii pe varzoase afecteaza grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat se instaleaza fumagina si sunt vectori de transmitere a virozelor.
Biologia si Descrierea / Identificarea paduchelui cenusiu al verzei :
Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) este o afida ce ataca agresiv speciile de crucifere. Acesta este raspandit in regiunile de stepa si silvostepa.
Paduchele cenusiu al verzei are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate):
Exemplarele femele fara aripi (aptere) ale paduchelui cenusiu au 2.1-2.6 mm lungime; sunt de culoare verde-galbuie acoperita de o secretie ceroasa – pulverulenta, cenusie, alba-albastruie; au corpul de forma ovala (Vezi fig.).
Exemplarele femele adulte cu aripi ale paduchelui cenusiu al verzei au 1,6-2.4 mm lungime; abdomenul este de culoare galben-verzui acoperit de o pulbere gri; toracele are culoarea verde-inchis; corpul de forma semicilindrica. Aripile sunt hialine (au transparența sticlei). Formele aripate apar cand plantele sunt puternic afectate calitativ, sau cand colonia de afide de pe o planta devine supraaglomerata. Acestea asigura raspandirea cu usurinta a afidelor de la o planta la alta si de la o cultura la alta.
Nimfele: femelele (cu exceptia celor care dau nastere la oua de iarna) nasc direct nimfe. Perioada petrecuta in stadiu de nimfa este de 7-10 zile.
Oul este de culoare neagra-albastruie si forma alungita.
Ciclul biologic:
Paduchele cenusiu al verzei este o specie nemigratoare ce traieste si se inmulteste doar pe plante crucifere cultivate si spontane.
Primavara, la sfarsit de martie-mai, odata cu incalzirea vremii, din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix) care se hranesc si devin adulti. Fiecare dintre fondatoare da nastere partenogenetic & vivipar (nu au nevoie de mascul si nasc nimfe vii) la nimfe, care se vor transforma in femele adulte fundatrigene aptere (fara aripi).
Incepand cu generatia a 3-5 (iunie-iulie) apar femele aripate, care asigura trecerea si raspandirea cu usurinta de la o: planta la alta, specie la alta. Pe plantele varzoase afidele se inmultesc tot partenogenetic & vivipar, dand nastere la numeroase generatii de virginogene.
Toamna (octombrie-noiembrie), ultima generatie de afide va fi de forma sexupara – aripata (exemplarele sexuate cu aripi care se imperecheaza). Aceasta generatie de paduchi cenusii va depune ouale de iarna (o femela depune 4-5 oua de rezistenta) pe petiolul frunzelor, tulpini, inflorescentele plantelor crucifere spontane si cultivare.
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.
Atacul si Semnele atacului (simptome) provocat de catre Paduchele cenusiu al verzei :
- Atacul incepe primavara si continua vara si toamna cand afidele colonizeaza spatele frunzelor, frunzele din centrul capatanii, prefera frunzele tinere, tulpinile florifere, inflorescente, lastari, silicule, etc;
- Exemplarele de paduche cenusiu inteapa si sug sucul celular din organele verzi ale plantei;
- Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe frunze, tulpini & inflorescente (Vezi fig.).
- Frunzele se decoloreaza (galben-pal, roz-violaceu) si deformeaza (gofreaza);
- Afidele (paduchele) verzei secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta excrementelor afidelor (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze si fructe – Vezi fig.) a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana;
- In jurul plantelor puternic infestate pe sol se poate observa o pulbere de ceara.
Afectarea plantelor de catre Paduchele cenusiu al verzei:
- Paduchele cenusiu al verzei produce pagube insemnate atat la legumele varzoaze cultivate pentru consum cat si la cele semincere (destinate producerii de seminte).
- Cresterea plantelor atacate stagneaza (piticire), frunzele se ofilesc, ingalbenesc si usuca; varza nu formeaza capatana; la seminceri-florile avorteaza, semintele sunt sistave (productia de seminte este afectata calitativ si cantitativ);
- Afidele cenusii au aparat de intepat si supt si sunt vectori de transmitere a virozelor (peste 20 virusi) la varzoase: mozaicul cruciferelor (Brassica virus 1), ingalbenirea frunzelor la conopida (Brassica virus 2), mozaicul conopidei (Brassica virus 3).
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Paduchele cenusiu al verzei:
- Adunarea si distrugerea in toamna a resturilor de plante pe care se gasesc oua de iarna;
- Aratura de toamna pentru ingroparea resturilor infectate;
- Rotatia culturilor;
- Distrugerea buruienilor crucifere care pot fi plante gazda;
- Infiintarea culturilor de consum separat de cele semincere;
- Combaterea utilizand mijloace chimice – insecticide.
INSECTICIDE / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide de ultima generatie:
- Closer (sulfoxaflor), etc.
II. Insecticide specifice:
- Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/kg);
- Wizard (esfenvalerat 5%);
- Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
- Afinto (500 g/kg flonicamid), etc.
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la un anumit produs (inseticid).
Pentru ca solutia de insecticid sa adere bine pe frunzele de varzoase, se utilizeaza adjuvanti special creati pentru acest lucru ca: NU-Film P; Albus de ou (1 ou la 10 l apa).
Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la aceste insecticide.
In cazul in care dupa 6-7 zile nu au murit afidele (paduchii) se va repeta tratamentul.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele cenusiu al verzei: identificare, combatere