iun. 29 2015
Paduchele verde al castravetilor: identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Homoptera
Familia: Aphididae
Denumire populara: Paduchele verde al castravetilor, Afide verzi la castraveti, Afide verzi la dovlecel
Denumire stiintifica: Cerosipha gossypii sin. Aphis gossypii, Aphis cucumeris, Doralina gossypii, Aphis frangulae gossypii
Denumire populara in engleza: cucumber aphid, melon and cotton aphid, cotton aphid, melon aphid
Insecta răspândita pe întreg globul, in Romania se intalneste frecvent de la Litoralul Marii Negre pana in regiunile submontane in camp, gradini si spatii protejate.
Plante gazda primare (de iarna) – sunt reprezentate de: crusin (Rhammus frangulae); Hibiscus syriacus; Catalpa bignonioides; etc.
Plante cultivate atacate (gazda secundara) de Aphis gossypii este o specie polifaga ce colonizeaza peste 700 specii de plante din intreaga lume, atacand cu precadere specii de:
Cucurbitaceae: castravete, pepene galben, pepene verde, dovlecel, dovleac, etc.
Malvaceae: bame, hibiscus, Hibiscus syriacus, bumbac, etc.
Alte legume: sparanghel, ardei, vinete, bob, mazare, stevie, salata, revent, spanac, telina, etc.
Citrice: lamai, mandarin, pomelo, portocalul cu portocale amare, mini portocal, lamaiul cu lamai aspre, clamondin, kumquat, etc.
Flori & plante ornamentale: Hypericum calycinum, Begonia, Crini, Garoafa, Asparagus, etc.
Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) este o afida periculoasa si prezenta, ce colonizeaza masiv speciile cultivate in camp, gradina dar si spatii protejate. Prezenta afidelor verzi pe castravete si alte plante gazda afecteaza grav cresterea si fructificarea acestora fiind si un vector important pentru virusuri.
Biologia si Descrierea / Identificarea paduchelui verde al castravetilor (afidelor verzi la castraveti):
Paduchele verde al castravetilor atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate):
Exemplarele femele fara aripi (aptere) ale paduchelui verde au 1-2 mm lungime; abdomenul are culori variate (verde-inchis, verde-galbui, galbena, verde-deschis), de forma ovala, corpul este acoperit de un strat fin de pruina inchisa la culoare (Vezi fig.). Cornicolele sunt negre (Vezi fig).
Exemplarele femele adulte cu aripi ale paduchelui verde al castravetilor au 1 -1,8 mm lungime; abdomenul este de culoare galbuie, galben-verzuie sau negricioasa; toracele si capul au culoarea neagra (Vezi fig.). Formele aripate asigura raspandirea cu usurinta a afidelor de la o planta la alta si de la o cultura la alta.
Nimfele: femelele (cu exceptia celor care dau nastere la oua de iarna) nasc direct nimfe. Acestea au dimensiunea variabila (mult mai mici comparativ cu femelele adulte) si culoarea este galbuie sau verzuie, ele fiind acoperite de un strat fin de pruina (Vezi fig.). Perioada de nimfa este de aproximativ 7 zile.
Oul este de culoare galbena la inceput, dupa care vireaza in negru-lucios.
Ciclul biologic:
Paduchele verde este o specie migratoare ce traieste si se inmulteste pe gazda primara si trece pe gazde secundare.
Primavara, in luna aprilie (odata cu incalzirea vremii), din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix) care se hranesc si devin adulti. Fiecare dintre fondatoare da nastere partenogenetic & vivipar (nu au nevoie de mascul, si nasc nimfe vii) la nimfe, care se vor transforma in femele adulte fundatrigene aptere (fara aripi) si aripate (cu aripi). O femela fundatrigena da nastere in decursul vietii la 70-80 nimfe, aproximativ 4-5/zi.
Femele aripate, asigura trecerea si raspandirea cu usurinta de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Pe plantele gazda afidele se inmultesc tot partenogenetic & vivipar, dand nastere la numeroase generatii (peste 10) de virginogene.
Toamna (octombrie-noiembrie), ultima generatie de afide va fi de forma sexupara – aripata (exemplarele sexuate cu aripi care se imperecheaza). Aceasta generatie de paduchi verzi va depune ouale de iarna pe plantele gazda primara.
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.
La plantele gazda cultivate in sera calda sau apartamente, intrucat este o activitate continua de cultivare a plantelor, paduchele verde va ierna in stare activa (adult, nimfa).
Atacul si Semnele atacului (simptome) provocate de catre Paduchele verde al castravetilor:
Exemplarele de paduche verde inteapa si sug sucul celular din organele verzi ale plantei;
Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe partea inferioara a frunzelor si pe varfurile de crestere (Vezi fig.).
Frunzele afectate se decoloreaza, ingalbenesc (cele puternic afectate se usuca) si deformeaza (se strang pastrand partea inferioara la interior – Vezi fig.);
Afidele (paduchele) verzi secreta pe plante substante lipicioase-translucide cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta excrementelor afidelor (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze si fructe – Vezi fig.) a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana; etc.
Afectarea plantelor:
- Paduchele verde al castravetelui produce pagube insemnate la speciile de legume afectate;
- Cresterea plantelor atacate stagneaza (piticire), frunzele se ingalbenesc si se usuca; florile avorteaza;
- Exemplarele de Aphis gossypii au aparat de intepat si supt si sunt vectori de transmitere a numeroase viroze (peste 50 virusuri care genereaza in general frunze cu aspect mozaicat- Boli numite Mozaic) la speciile de legume atacate. Dintre viroze putem enumera – Mozaicul la pepenii verzi (WMV-1, WMV-2); Mozaicul la castravete (CMV); Mozaicul telinei; etc.
Masuri de Prevenire si Combatere a Paduchelui verde al castravetilor:
- Tratamente de iarna cu insecticide specifice la speciile lemnoase (Rhammus frangulae; Hibiscus syriacus; Catalpa bignonioides) pe care se gasesc ouale de iarna;
- Rotatia culturilor;
- Nu cultivam plantele gazda pentru oul de iarna in apropierea fermei de legume;
- La desfiintarea culturiilor adunam si distrugem prin ardere resturile infestate;
- Combaterea utilizand mijloace chimice – insecticide.
A. COMBATERE BIOLOGICA CU PRADATORI
♦ se utilizeaza specii de Aphidius spp.: Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphidius matricariae, etc.
B. COMBATERE CU INSECTICIDE
INSECTICIDE / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide Biologice:
II. Insecticide de ultima generatie:
III. Insecticide:
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la un anumit produs (inseticid).
Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la aceste insecticide.
In cazul in care dupa 6-7 zile sau mai mult (conform recomandarilor de pe eticheta) nu au murit afidele (paduchii) se va repeta tratamentul.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele verde al castravetilor: identificare, combatere