Horticultorul.ro

iun. 01 2015

Paduchele verde al Piersicului: combatere, tratamente

Paduchele verde al piersicului-Myzus persicae

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Homoptera

Familia: Aphididae

Denumire populara: Paduchele verde al piersicului, Afidele verzi ale piersicului

Denumire stiintifica: Myzus persicae sin. Aphis persicae, Aphis convolvuli, Aphis cynoglossi, Aphis dianthi, Myzodes persicae, Myzodes persicae dyslycialis, Myzodes tabaci, Myzus persicae cerasti, Myzus persicae dyslycialis, Siphonophora nasturtii

Denumire populara in engleza: green peach aphid, peach aphid, peach curl aphid, peach potato aphid, green sesame aphid, tobacco aphid, potato aphid, cabbage aphid, etc.

Plante atacate: este o specie polifaga – are plante gazda din peste 40 de familii:

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)  este o insecta periculoasa si prezenta, colonizand masiv specii de pomii si plante erbacee anuale & bienale. Prezenta afidelor verzi  pe plantele gazda, afecteaza  grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat sunt  vectori de transmitere a peste 100 virusi  la plante (Kennedy, 1962).

Biologia si descrierea paduchelui verde al piersicului  (afidelor verzi la piersic si nectarin):

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)  este o afida ce ataca agresiv samburoase (piersic, nectarin, cais, etc.) si legume (tomate, ardei, cartof, vinete, etc.).  Acesta este raspandit pe intreg cuprinsul tarii de la Litoralul Marii  Negre si pana in zonele submontane afectand grav plantele din livezi, gradini, pepiniere, parcuri, etc.

Myzus persicae are ca plante-gazda primare – specii de pomi fructiferi din genul Prunus spp. si plante-gazda secundare – specii erbacee anuale & bienale.

Paduchele verde al piersicului are atat exemplare fara aripi (aptere)  cat si exemplare cu aripi (aripate):

Exemplarele adulte  fara aripi (aptere) ale paduchelui verde au 1,5-2,5 mm lungime,  sunt de culoare verde-deschis, verde-inchis, roz sau rosu; forma ovala, (Vezi fig.).

Exemplarele adulte cu aripi (musculite negre) ale paduchelui verde au 1,5-2,1 mm lungime; au capul, partea superioara a corpului si toracele de culoare neagra (de unde si denumirea de musculite negre);  abdomenul de culoare verde-galbui cu  o pata neagra dispusa dorsal. Aripile sunt bine dezvoltate.

Durata de viata a adultilor variaza de la 10-90 zile.

Nimfele sunt de culoare verde-deschis sau galbui, se aseamana cu exemplarele adulte vivipare. Perioada in care insecta de gaseste in stadiu de nimfa este de aproximativ 7-21 zile.

Ouale de iarna (oua de rezistenta) sunt depuse pe specii lemnoase de Prunus spp. Si au 0,6 mm lungime si 0,3 mm in diametru; sunt de forma eliptica. Culoarea initiala este galbena sau verde iar cu trecerea timpului va vira in negru. Putine oua vor fi viabile in primavara, dar suficiente pentru a da nastere unor noi generatii de paduche verde la piersic.

Ciclul biologic:

Primavara, in lunile martie – aprilie, odata cu dezmugurirea din ouale de iarna apar exemplarele  fondatoare  (fundatrix) care se hranesc si devin adulti. Fiecare dintre fondatoare da nastere partenogenetic & vivipar (nu au nevoie de mascul, si nasc larve vii) la aproximativ 40 de nimfe care se vor transforma in  femele adulte fundatrigene  aptere (fara aripi).

Incepand cu generatia a 3-a (lunile mai-iunie) apar  femele aripate, care asigura trecerea pe gazda secundara (cartof, ardei, tomate, vinete, varza, etc)  si se inmultesc tot partenogenetic & vivipar, dand nastere la numeroase generatii de virginogene aptere (fara aripi).

Toamna, (septembrie-octombrie)  ultima generatie de afide de pe plantele gazde secundare va fi  de forma sexupara – aripata (exemplarele sexuate cu aripi  care se imperecheaza).  Aceasta generatie de paduchi  verzi va zbura pe plantele gazda-principale (piersic, nectarin, cais, prunprun japonez, etc) si va depune 4-13  oua  de iarna  in mici crapaturi pe:   trunchi, ramuri  si la baza mugurilor.

Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.

La legumele cultivate in sera calda intrucat este o activitate continua de cultivare a plantelor, paduchele verde va  ierna in stare activa (adult, nimfa) pe culturile de legume prezente in spatii protejate.

Atacul si semnele atacului (simptome) de afide-paduchi verzi la piersic:

  1. Atacul incepe primavara iar afidele colonizeaza  spatele frunzelor si  varfurile lastarilor.
  2. Exemplarele de paduche verde inteapa si sug sucul celular din organele plantei (frunze, lastarii tineri).
  3. Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe spatele frunzelor si pe varfurile ramurilor  tinere (Vezi fig.).
  4. Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele acestora (miere de roua) si a buburuzelor sau larvelor de buburuza (acestea se hranesc cu afide) reprezinta  un indiciu ca afidele  sunt prezente pe pom.
  5. Frunzele atacate se deformeaza (Vezi fig.).

Afectarea plantelor:

  • La pomii atacati se intampla urmatoarele: se ofilesc (stress hidric), realizeaza cresteri mici, diferentiaza slab muguri de rod pentru anul urmator, cresc debili, pomii din pepiniere inregistreaza cresteri slabe, etc.
  • Afidele (paduchele) piersicului secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  excrementelor afidelor (roua de miere)  pe plante  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze si fructe – Vezi fig.) a  furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana.
  • Afidele verzi au aparat de intepat si supt si sunt  vectori principali de transmitere a peste 100 virusuri periculoase (virozelor) la plantele atacate.
  • Dintre virozele mai cunoscute mentionam: la ardei (mozaicul galben al ardeiului – Alpha mazaic virus in papper; piticirea si indesirea ardeiului – Papper rosette disease; virusul mozaicului castravetilor la ardeiCucumber mosaic virus); la cartof  (potato leafroll virus;  potato virus Y); castravete (Cucumber virus I); la tomate (mozaicul X al cartofului la tomate – Potato virus X; mozaicul Y al cartofului la tomate-Potato virus Y); etc.
  • Paduchele verde al piersicului un vector periculos pentru transmiterea virozelor periculoase la culturile (tomate, castravete, salata, vinete, spanac, etc.) din spatii protejate; etc.

 

A. COMBATERE BIOLOGICA CU PRADATORI

♦  se utilizeaza specii de Aphidius spp.:  Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphidius     matricariae, etc.

 

B. COMBATERE CU INSECTICIDE

INSECTICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  daunatorului

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Tratamente in perioada de repaus vegetativ  la POMI (tratamente de iarna) cu produse pe baza de ulei:

 

II. Combaterea in vegetatie  a afidelor  se poate face cu insecticide specifice:

1. Insecticide de ultima generatie:

2. Insecticide:

Pentru a evita instalarea coloniilor de paduchi (afide) pe plantele gazda / pomi, putem face tratamente (stropiri), de la pornirea plantelor in vegetatie (dezmugurit) „o data la 2-3 saptamani ”  – cu insecticidele specifice fiecarei culturi conform recomandarilor de pe eticheta.

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor  – pentru a evita aparitia afidelor  rezistente  la un anumit produs aficid (inseticid).

Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor  rezistente  la aceste insecticide.

In cazul in care dupa 6-7 zile sau mai mult  nu au murit afidele  (paduchii) se va repeta  tratamentul.

 “Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 1 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 2 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 3 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), frunza atacata

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 4 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 5 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Fig. 6 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului-Myzus persicae-pe ardei

Fig. 7 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), prezenta fumaginei pe ardei

Paduchele verde al piersicului-Myzus persicae-pe ardei

Fig. 8 Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), atac pe ardei

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Paduchele verde al Piersicului: combatere, tratamente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii