iun. 01 2015
Paduchele verde al Piersicului: identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Homoptera
Familia: Aphididae
Denumire populara: Paduchele verde al piersicului, Afidele verzi ale piersicului, Afide verzi
Denumire stiintifica: Myzus persicae sin. Aphis persicae, Aphis convolvuli, Aphis cynoglossi, Aphis dianthi, Myzodes persicae, Myzodes persicae dyslycialis, Myzodes tabaci, Myzus persicae cerasti, Myzus persicae dyslycialis, Siphonophora nasturtii
Denumire populara in engleza: green peach aphid, peach aphid, peach curl aphid, peach potato aphid, green sesame aphid, tobacco aphid, potato aphid, cabbage aphid, etc.
Plante atacate/gazda: paduchele verde al piersicului este o specie polifaga – are plante gazda din peste 40 de familii:
- Gazede primare: piersic, nectarin, cais, prun, prun japonez, etc.
- Gazde secundare: cartof, ardei, tomate, vinete, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, gulie, tutun, anghinare, sparanghel, fasole, sfecla, morcov, pepene galben, castravete, fenicul, salata, mustar, bame, patrunjel, pastarnac, mazare, ridichi, floarea soarelui, etc. La acestea se adauga diverse specii de buruieni ca: volbura (Convolvulus arvensis), spanac salbatic (Chenopodium album), etc.
Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) este o insecta periculoasa si prezenta, colonizand masiv specii de pomii si plante erbacee anuale & bienale. Prezenta afidelor verzi pe plantele gazda, afecteaza grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat sunt vectori de transmitere a peste 100 virusi la plante (Kennedy, 1962).
Biologia si Descrierea/Identificarea Paduchelui verde al piersicului:
Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) este o afida ce ataca agresiv samburoase (piersic, nectarin, cais, etc.) si legume (tomate, ardei, cartof, vinete, etc.). Acesta este raspandit pe intreg cuprinsul tarii de la Litoralul Marii Negre si pana in zonele submontane afectand grav plantele din livezi, gradini, pepiniere, parcuri, etc.
Myzus persicae are ca plante-gazda primare – specii de pomi fructiferi din genul Prunus spp. si plante-gazda secundare – specii erbacee anuale & bienale.
Paduchele verde al piersicului are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate):
Exemplarele adulte fara aripi (aptere) ale paduchelui verde au 1,5-2,5 mm lungime, sunt de culoare verde-deschis, verde-inchis, roz sau rosu; forma ovala, (Vezi fig.).
Exemplarele adulte cu aripi (musculite negre) ale paduchelui verde au 1,5-2,1 mm lungime; au capul, partea superioara a corpului si toracele de culoare neagra (de unde si denumirea de musculite negre); abdomenul de culoare verde-galbui cu o pata neagra dispusa dorsal. Aripile sunt bine dezvoltate.
Durata de viata a adultilor variaza de la 10-90 zile.
Nimfele sunt de culoare verde-deschis sau galbui, se aseamana cu exemplarele adulte vivipare. Perioada in care insecta de gaseste in stadiu de nimfa este de aproximativ 7-21 zile.
Ouale de iarna (oua de rezistenta) sunt depuse pe specii lemnoase de Prunus spp. Si au 0,6 mm lungime si 0,3 mm in diametru; sunt de forma eliptica. Culoarea initiala este galbena sau verde iar cu trecerea timpului va vira in negru. Putine oua vor fi viabile in primavara, dar suficiente pentru a da nastere unor noi generatii de paduche verde la piersic.
Ciclul biologic pentru Paduchele verde al Piersicului:
Primavara, in lunile martie – aprilie, odata cu dezmugurirea din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix) care se hranesc si devin adulti. Fiecare dintre fondatoare da nastere partenogenetic & vivipar (nu au nevoie de mascul, si nasc larve vii) la aproximativ 40 de nimfe care se vor transforma in femele adulte fundatrigene aptere (fara aripi).
Incepand cu generatia a 3-a (lunile mai-iunie) apar femele aripate, care asigura trecerea pe gazda secundara (cartof, ardei, tomate, vinete, varza, etc) si se inmultesc tot partenogenetic & vivipar, dand nastere la numeroase generatii de virginogene aptere (fara aripi).
Toamna, (septembrie-octombrie) ultima generatie de afide de pe plantele gazde secundare va fi de forma sexupara – aripata (exemplarele sexuate cu aripi care se imperecheaza). Aceasta generatie de paduchi verzi va zbura pe plantele gazda-principale (piersic, nectarin, cais, prun, prun japonez, etc) si va depune 4-13 oua de iarna in mici crapaturi pe: trunchi, ramuri si la baza mugurilor.
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.
La legumele cultivate in sera calda intrucat este o activitate continua de cultivare a plantelor, paduchele verde va ierna in stare activa (adult, nimfa) pe culturile de legume prezente in spatii protejate.
Atacul si Semnele atacului (simptome) provocate de catre Paduchele verde al Piersicului:
- Atacul incepe primavara iar afidele colonizeaza spatele frunzelor si varfurile lastarilor.
- Exemplarele de paduche verde inteapa si sug sucul celular din organele plantei (frunze, lastarii tineri).
- Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe spatele frunzelor si pe varfurile ramurilor tinere (Vezi fig.).
- Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele acestora (miere de roua) si a buburuzelor sau larvelor de buburuza (acestea se hranesc cu afide) reprezinta un indiciu ca afidele sunt prezente pe pom.
- Frunzele atacate se deformeaza (Vezi fig.).
Afectarea plantelor de catre Paduchele verde al Piersicului:
- La pomii atacati se intampla urmatoarele: se ofilesc (stress hidric), realizeaza cresteri mici, diferentiaza slab muguri de rod pentru anul urmator, cresc debili, pomii din pepiniere inregistreaza cresteri slabe, etc.
- Afidele (paduchele) piersicului secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta excrementelor afidelor (roua de miere) pe plante conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze si fructe – Vezi fig.) a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana.
- Afidele verzi au aparat de intepat si supt si sunt vectori principali de transmitere a peste 100 virusuri periculoase (virozelor) la plantele atacate.
- Dintre virozele mai cunoscute mentionam: la ardei (mozaicul galben al ardeiului – Alpha mazaic virus in papper; piticirea si indesirea ardeiului – Papper rosette disease; virusul mozaicului castravetilor la ardei – Cucumber mosaic virus); la cartof (potato leafroll virus; potato virus Y); castravete (Cucumber virus I); la tomate (mozaicul X al cartofului la tomate – Potato virus X; mozaicul Y al cartofului la tomate-Potato virus Y); etc.
- Paduchele verde al piersicului un vector periculos pentru transmiterea virozelor periculoase la culturile (tomate, castravete, salata, vinete, spanac, etc.) din spatii protejate; etc.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Paduchele verde al Piersicului:
A. COMBATERE BIOLOGICA CU PRADATORI
♦ se utilizeaza specii de Aphidius spp.: Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphidius matricariae, etc.
B. COMBATERE CU INSECTICIDE
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente in perioada de repaus vegetativ la POMI (tratamente de iarna) cu produse pe baza de ulei:
II. Combaterea in vegetatie a afidelor se poate face cu insecticide specifice:
1. Insecticide de ultima generatie:
2. Insecticide:
- Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/kg);
- Deca 2.5 EC (deltametrin 25 g/l);
- Poleci (25 g/l deltametrin);
- Kaiso Sorbie 5 EG (5% lambda-cihalotrin);
- Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
- Afinto (500 g/kg flonicamid).
Pentru a evita instalarea coloniilor de paduchi (afide) pe plantele gazda / pomi, putem face tratamente (stropiri), de la pornirea plantelor in vegetatie (dezmugurit) „o data la 2-3 saptamani ” – cu insecticidele specifice fiecarei culturi conform recomandarilor de pe eticheta.
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la un anumit produs aficid (inseticid).
Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la aceste insecticide.
In cazul in care dupa 6-7 zile sau mai mult nu au murit afidele (paduchii) se va repeta tratamentul.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele verde al Piersicului: identificare, combatere