ian. 01 2013
Paianjenul rosu al pomilor: identificare-prevenire-combatere
Clasa: Arachnida (arahnide, paianjeni)
Subclasa: Acari
Familia: Tetranychidae
Denumire populara: Paianjenul rosu al pomilor, Acarianul rosu al pomilor, Paianjenul rosu al marului, Acarianul rosu al vitei de vie
Denumire stiintifica: Panonychus ulmi sin. Tetranychus ulmi, Metatetranychus pilosus, Metatetranychus ulmi, Oligonychus ulmi, Paratetranychus pilosus, Tetranychus pilosus
Denumire populara in engleza: European red mite, fruit-tree red spider mite, red spider
Plante atacate/gazda – paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) este printre cei mai periculosi acarieni (paianjeni microscopici) la pomi: mar, par, gutui, prun, cires, piersic, nectarin, visin, nuc, etc. Acesta ataca un spectru larg de plante ca: vita de vie, arbori si arbusti ornamentali, trandafiri, etc.
Biologia si Descrierea/Identificarea Paianjenului rosu al pomilor (Panonychus ulmi):
Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) este un acarian (arahnida-paianjen) cu dimensiuni intre 0,3-0,4 mm.
Femelele au 0,4 mm lungime, culoare rosu inchis si corpul oval (Vezi fig.).
Masculii sunt asemanatori cu femelele dar ceva mai mici (Vezi fig.). Larvele au dimensiunea de 0,17 mm.
Oul de iarna este sferic portocaliu sau rosietic cu diametru de 0,15 mm (Vezi fig.) iar oul de vara este alb-translucid. Panonychus ulmi are doua tipuri de oua: oua de iarna depuse pe scoarta copacilor si oua de vara depuse pe spatele frunzelor.
Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) ierneaza in stadiu de ou (oul de iarna) pe scoarta pomilor (prefera ramurile mai mici pentru depunerea ouălor), copacilor, arborilor si arbustilor.
Ouale de paianjen rosu al pomilor (Panonychus ulmi) primavara, la temperaturi de peste +10°C eclozeaza (fenomenul are loc odata cu pornirea in vegetatie a plantelor) iar larvele migreaza se hranesc si traiesc pe mugure la dezmugurit (Vezi fig.), spatele frunzelor si pe inflorescente.
Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) poate avea 4-8 generatii pe an.
Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) se dezvolta optim la temperaturi intre 23-25°C si o umiditate atmosferica de 50-70%.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Paianjenul rosu al pomilor
Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) inteapa frunzele si se hraneste cu sucul celular al acestora. Paianjenul colonizeaza mugurele (la dezmugurit-Vezi. fig.), spatele frunzelor (partea inferioara) preferand zona din jurul nervurilor (cu exceptia situatiei cand numarul exemplarelor este prea mare).
Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) este un daunator polifag (consuma hrana variata) atacand numeroase specii de plante lemnoase ca: pomi fructiferi, vita de vie, trandafiri, arbori si arbusti ornamentali.
Semnele atacului (simptome) – paianjenului rosu al pomilor se pot observa in perioada de repaus vegetativ (iarna) observand cu atentie ramurile copacilor. Se vad depunerile de oua rosietice cu ochiul liber, cu ajutorul unei lupe sau cu microscop de teren (Vezi fig.).
Paianjenul rosu se poate observa in perioada de vegetatie observand cu atentie spatele frunzelor (partea inferioara) pe care se vad privind cu atentie puncte rosii care se misca, iar prin presarea cu degetul pe acestea frunza se murdareste lasand o pata rosie sangerie.
Semnele (simptomele) prezentei paianjenului rosu pe frunze este semnalata de pete regulate mici alb-brunii care devin apoi alb-argintii (efectul de bronz) si se pot extinde larg pe suprafata frunzei (la o intensitate mare a atacului).
Afectarea plantelor:
- frunzele atacate se usuca si cad;
- atacul repetat de Panonychus ulmi ani la rand conduce la debilitarea livezilor;
- plantele atacate stagneaza din crestere;
- la pomii atacati este afectata: diferentierea mugurilor de rod , maturarea lemnului, productia de fructe si calitatea acestora (culoarea pielitei, marimea, fermitatea, etc.);
Acarienii alaturi de afide sunt principalul vector de transmitere al bolilor generate de virusi la plante.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Paianjenul rosu al pomilor
Tratamente – Insecticide/acaricide/substante activeutilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (insecticid/acaricid) conform recomandarilor de pe eticheta”
A. Tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi (tratamente de iarna) cu unul din produsele pe baza de ulei horticol:
- Mospilan Oil (acetamiprid + ulei vegetal), se administreaza in amestec Mospilan 5 grame + Toil 50 ml la 10 l apa;
- Yagos (ulei parafinic 790 g/l, ulei mineral de parafina), doza este de 75-100 ml/10 l apa (Doza: 3,75-15 l/ha). Nu aplicam acest produs in termen de 40 zile de la orice tratament cu sulf.
B. Combaterea in vegetatie (plante cu frunze) a paianjenul rosu al pomilor se poate face cu ajutorul acaricidelor specifice:
B1. Acaricide biologice:
B2 Acaricide:
a). Tratamentele din perioada de repaus (toamna-iarna-primavara) sunt importante si pot reduce intensitatea atacului din primavara (Vezi fig.).
b). Pentru a evita instalarea acarienilor pe plantele noastre, putem face tratamente (stropiri), de la pornirea plantelor in vegetatie – o data la trei saptamani – cu acaricidele de mai sus. Se poate incepe cu un produs ovicid ca Nissorun 10 WP (hexitiazox 10%) urmat de un tratament cu Kanemite SC.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (insecticid/acaricid) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paianjenul rosu al pomilor: identificare-prevenire-combatere