mai 01 2024

Patarea cafenie la Tomate: identificare, combarere

Denumire populara: Pătarea cafenie la tomate, Patarea cafenie a frunzelor de tomate

Denumire stiintifica:  Fulvia fulva sin. Cladosporium fulvum, Mycovellosiella fulva, Passalora fulva

Denumire populara in engleza: leaf mould of tomato

Patarea cafenie a frunzelor de tomate este o boala specifica spatiilor protejate (sere si solarii ciclul I si ciclul II), unde  plantele atacate pot ajunge chiar si la o afectare de 75-100 %. La cultura tomatelor in camp sau gradina atacul acestei ciupeci este rar (dar poate compromite grav cultura).

Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Cladosporium fulvum.

 

Biologia  si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Observata la microscop,  ciuperca Cladosporium fulvum prezinta  conidioforii septati, hialini care ies grupati la suprafata frunzei (pe spatele frunzei) prin stomate (Vezi fig.), lungi de 200 µm; conidioforii poarta condii brune, unicelulare, septate, inlantuite de „12-47 x 4-10 µm” (Mould Allergy, Yousef Al-Doory and Joanne F. Domson, Lea and Febiger, Philadelphia, 1984. p 287), Vezi fig.

Aparitia bolii este favorizata de: temperaturi ridicate completate de o umiditate de peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze.

Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturi  de plante infectate si prin sporii ciupercii „conidii” ce se gasesc in praful depus pe elementele din sera sau solar.

 

Semnele bolii – Simptome/Identificare si Afectarea plantelor de catre Patarea cafenie la Tomate

Atacul incepe pe frunzele plantelor dezvoltate. Semnele bolii apar pe fata frunzei – sub forma de pete galbene, acestor pete au corespondent pe spatele frunzei un puf alb (in prima zi) apoi cafeniu si in cele din urma (brun violaceu), vezi fig.

Zonele atacate se necroza (mor), frunzele se usuca de timpuriu (incepand cu cele bazale). Boala afecteaza negativ recolta si calitatea fructelor.

 

Masuri de Prevenire si Combatere: pentru Patarea cafenie la Tomate

–        Cultivarea de plante cu toleranta la patare cafenie: Kingset F1, etc;

–        Aerisirea corespunzatoare si udarea prin picurare;

–        Distrugerea totala a resturilor de plante infectate si dezinfectarea corespunzatoare a spatiilor protejate (sere, solarii).

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea ciupercii Cladosporium fulvum:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

– tratamente preventive (previn aparitia bolii) / curative (stopeaza evolutia boalii) cu: Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid);  Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol), Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin).

Atentie !!!

  • Se fac tratamente preventive cu unul din produsele: Ortiva Top; etc.
  • Inca de la primele simptome (semne ale bolii) – se efectueaza 3 tratamente succesive cu Ortiva Top.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 2 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 2 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 3 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva), microscop – conidii si conidiofori

Fig. 2 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 4 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva), microscop – conidii

Fig. 2 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 5 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva), microscop

Fig. 2 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum)

Fig. 6 Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva), microscop

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea cafenie la Tomate: identificare, combarere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii