mai 01 2024
Patarea cafenie la Tomate: identificare, combarere
Denumire populara: Pătarea cafenie la tomate, Patarea cafenie a frunzelor de tomate
Denumire stiintifica: Fulvia fulva sin. Cladosporium fulvum, Mycovellosiella fulva, Passalora fulva
Denumire populara in engleza: leaf mould of tomato
Patarea cafenie a frunzelor de tomate este o boala specifica spatiilor protejate (sere si solarii ciclul I si ciclul II), unde plantele atacate pot ajunge chiar si la o afectare de 75-100 %. La cultura tomatelor in camp sau gradina atacul acestei ciupeci este rar (dar poate compromite grav cultura).
Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Cladosporium fulvum.
Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Observata la microscop, ciuperca Cladosporium fulvum prezinta conidioforii septati, hialini care ies grupati la suprafata frunzei (pe spatele frunzei) prin stomate (Vezi fig.), lungi de 200 µm; conidioforii poarta condii brune, unicelulare, septate, inlantuite de „12-47 x 4-10 µm” (Mould Allergy, Yousef Al-Doory and Joanne F. Domson, Lea and Febiger, Philadelphia, 1984. p 287), Vezi fig.
Aparitia bolii este favorizata de: temperaturi ridicate completate de o umiditate de peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze.
Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturi de plante infectate si prin sporii ciupercii „conidii” ce se gasesc in praful depus pe elementele din sera sau solar.
Semnele bolii – Simptome/Identificare si Afectarea plantelor de catre Patarea cafenie la Tomate
Atacul incepe pe frunzele plantelor dezvoltate. Semnele bolii apar pe fata frunzei – sub forma de pete galbene, acestor pete au corespondent pe spatele frunzei un puf alb (in prima zi) apoi cafeniu si in cele din urma (brun violaceu), vezi fig.
Zonele atacate se necroza (mor), frunzele se usuca de timpuriu (incepand cu cele bazale). Boala afecteaza negativ recolta si calitatea fructelor.
Masuri de Prevenire si Combatere: pentru Patarea cafenie la Tomate
– Cultivarea de plante cu toleranta la patare cafenie: Kingset F1, etc;
– Aerisirea corespunzatoare si udarea prin picurare;
– Distrugerea totala a resturilor de plante infectate si dezinfectarea corespunzatoare a spatiilor protejate (sere, solarii).
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea ciupercii Cladosporium fulvum:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
– tratamente preventive (previn aparitia bolii) / curative (stopeaza evolutia boalii) cu: Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid); Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol), Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin).
Atentie !!!
- Se fac tratamente preventive cu unul din produsele: Ortiva Top; etc.
- Inca de la primele simptome (semne ale bolii) – se efectueaza 3 tratamente succesive cu Ortiva Top.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Patarea cafenie la Tomate: identificare, combarere