aug. 17 2017

Patarea bacteriana a frunzelor de tomate: cauza, combaterea

Denumire populara: Patarea bacteriana a frunzelor de tomate

Denumire științifica: Xanthomonas campestris pv. vesicatora

Denumire populara in engleza: bacterial spot of tomato

Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora) este o boala (bacterioza) agresiva, cu evolutie rapida, care provoaca daune insemnate atat in cultura cat si in faza de rasad. Afectarea producției este d.p.d.v al: precocității (pentru tomatele din ciclul 1- solar), cantitativa si calitativa.

Specii atacate: Tomate, Ardei, buruieni (Solanum nigrum, Physalis spp.).

 

Ecologia bolii –Conditii de mediu ce favorizeaza de aparitia:

Boala (bacterioza)  apare si se dezvolta la temperaturi optime de 24-30°C,  in conditii de prezenta a picaturilor de apa (roua, ploaie, irigare prin aspersie, etc.) si o umiditate relativa ridicata a aerului.

 

Cauza bolii:

Boala (bacterioza) este cauzata de atacul bacteriei  Xanthomonas campestris pv. vesicatora.

 

Ciclul bolii

Transmiterea bacteriozei  (Xanthomonas campestris pv. vesicatora) de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate (cultivate sau buiruieni) prezente in sol (rezista pana la 2 ani) sau seminte infectate (boala se transmite la rasaduri in rasadnita).

Bacteria se raspandeste cu ajutorul picăturilor de apa, mainilor lucrătorilor, uneltelor horticole.

Bacteriile patrund in plante prin stomate sau rani (inclusiv cele de afectare a perisorilor prezenti pe tulpina, etc) provocate de lucratori, atomizor, vant puternic, etc.

 

Semnele bolii (simptome – identificare) si Afectarea plantelor:

Atacul la tomate se manifesta pe frunze, fructe, tulpini, inflorescente. Boala debuteaza pe frunzele bazale, iar daca nu se iau masuri urgente – evolueaza rapid spre varf la frunzele tinere, inflorescentele, varfurile de crestere;  afectandu-le puternic si provocand in final debilitarea plantei.

Bactarioza – patarea bacteriana a frunzelor ataca plantele inca din faza de rasad – provocand afectarea grava a acestora si defolierea masiva. In aceasta situatie, infectia primara apare de obicei din seminte infectate.

Atacul pe Frunze se manifesta la început pe frunzele de la baza plantei (limb si petiol), sub forma de pete mici-punctiforme, maro-inchis,  de forma circulara sau neregulata, inconjurate de un halou (o aura) galbena. Petele cresc si ajung la diametru de 3-5 mm, frunzele sunt puternic afectate: se deformeaza, apar zone necrozate.

Atacul se manifesta si pe tulpina si inflorescenta (pe codita, caliciu – provoaca avortarea florilor) cu consecinte grave.

Atacul pe Fructele de Tomate – se petrece doar pe cele verzi pe care apar la inceput pete mici, care cresc (ajung la 0.5 cm), au culoarea maro-inchis cu halou alb. Fructele afectate au valoare comerciala scazuta, intrucat raman patate (Vezi fig.).

 

Masuri de prevenire si combatere:

  • Utilizarea de semințe certificate-dezinfectate, libere de agenți patogeni;
  • Infiintarea culturilor cu rasaduri sanatoase;
  • Evitam densitati mari cand producem rasaduri;
  • Dezinfectia rasadnitelor, serelor, solariilor, etc;
  • Rotatia culturilor la 3 ani;
  • Dezinfectia uneltelor, mainilor lucratorilor;
  • Este recomandata doar irigarea prin picurare;
  • Combaterea buruienilor (care pot fi plante gazda);
  • Dupa desființarea culturilor procedam la distrugerea resturilor de plante infectate;
  • Cultivam soiuri de tomate cu toleranta: ex. cherry.
  • Efectuarea de tratamente preventive cu bactericide specifice.

 

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta” 

I. Produse BIO: 

 

II. Produse de contact:

 

III. Produse sistemice:

  • In unele tari se folosesc si gasesc produse antibiotice ca:  Kasumin (kasugamycin);  Ag-Streptomycin (streptomycin); etc.

 

Atentie  !!!

♦  Se fac tratamente preventive in rasadnite cu produse specifice – omologate;

♦  Se fac tratamente obligatoriu la culturile in camp – imediat dupa ce au cazut precipitatii.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora)

Fig. 2 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora)

Fig. 3 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora)

Fig. 4 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora)

Fig. 5 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora)

Fig. 6 Patarea bacteriana a frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatora), la rasad

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea bacteriana a frunzelor de tomate: cauza, combaterea

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii