oct. 28 2023
Plosnita marmorata in gradina, casa, apartamente: combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)
Familia: Pentatomidae
Denumire populara: Plosnita marmorata asiatica, Plosnita marmorata in gradina
Denumire stiintifica: Halyomorpha halys
Denumire populara in engleza: brown marmorated stink bug (BMSB)
Daunatorul este originar din Asia (China de Est, Japonia, Coreea, Taiwan, etc.) de unde s-a raspandit rapid in SUA (in anul 1998-2001), Europa (semnalat prima data in Liechtenstein si Elvetia in 2004-2007).
Plosnita marmorata (Halyomorpha halys) este un daunator nou in Romania. Prezenta sa a fost semnalata inca din anul 2015 de catre Laura Macavei, dar probabil era prezent deja de câțiva ani.
Specialistii www.Horticultorul.ro au identificat si fotografiat daunatorul in anul 2016 pe 22 septembrie. Daunatorul a fost identificat in judetele Bucuresti si Ilfov.
Este o specie invaziva, fiind un daunator deosebit de periculos pentru plante si extrem de deranjant pentru oameni, intrucat doreste si patrunde in locuintele oamenilor (case, apartamente, depozite, soproane, etc.).
Plante atacate/gazda – specie polifaga ce ataca numeroase culturi horticole (>110): pomi fructiferi mar, par, alun, piersic, citrice (lamai, portocal dulce), cais, cires, prun, piersic, nectarin, etc.; arbusti fructiferi (mur, zmeur, trandafir de dulceata, etc.), legume (tomate, ardei, sparanghel, fasole, porumb zaharat, etc.); vita de vie; plante ornamentale (artari, paulownia, lonicera, salcie, hibiscus, trandafiri, liliac, tei, nuc, catalpa, frasin, stejar, salcam, etc), dar si plante din cultura mare (soia, fasole, porumb, orez, etc.) si paduri.
Biologia, Descrierea/Identificarea si Ecologia (factori de mediu) pentru Plosnita marmorata
Adultii – au in general forma de scut; lungi de 1,3-1,7 cm si lati de 0,7-0,9 cm; au culoarea maronie-marmorata (culoarea de baza este alb-crem acoperita-batuta cu numeroase puncte maro-inchis); ochii sunt de culoare maro-inchis (Vezi fig.). De-a lungul antenelor si picioarelor se pot observa benzi albe si maro inchis caracteristice, de asemenea pe partea membranoasa ce inconjoara abdomenul se pot observa benzile maro-inchis (grupate cate doua) aflate pe un fundal alb-crem. Exemplarele femele de plosnita marmorata, pot depune pana la 400 oua in decursul vietii.
Glandele ce elimina lichidul urat-mirositor (puturos) de plosnita se gasesc pe partea dorsala a abdomenului si pe partea inferioara a toracelui. In momentul cand sunt amenintate, plosnitele adulte elimina lichid urat mirositor (miros caracteristic de plosnita).
Ouale – sunt depuse grupat (cate 20-25), pe partea inferioara a frunzelor. Acestea au culoarea verzuie la inceput, dupa care devin albe. Ele sunt netede, de forma cilindrica (forma de butoias), lungi de 1.5 mm si late de 1,2 mm. O femela depune in timpul vieții cca. 100-400 oua. Perioada de incubatie este de 4-5 zile in functie de temperatura.
Nimfele: acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare (pe parcursul a 2-3 saptamani), iar primele doua au loc in apropierea grupului de oua, dupa care pornesc in cautarea sursei de hrana; In primele stadii au dimensiunea de cca. 2,5 mm iar in ultimul stadiu nimfele ajung la 1,3 cm.
Ciclul biologic:
Un ciclu complet de viata pentru plosnita marmorata (Halyomorpha halys) dureaza aproximativ 30-40 zile in functie de temperatura (sunt necesare temperaturi de peste 14°C), probabil in conditiile tarii noastre poate avea maximum 3-4 generatii/an.
Adultii hibernanti parasesc locul de hibernare (cand temperaturile trec de 14°C), se hranesc si isi incep depunerea pontei incepand cu sfarsit de mai-iunie. Incepand cu luna iunie apar primele nimfe care se hranesc si isi continua dezvoltarea pana la aparitia adultilor.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in: crapaturile din ritidom (scoarta crapata-exfoliata la pomi- arbori); in crapaturile de pe tulpina & ramuri; sub scoarta si in locuintele oamenilor (case, apartamente), sau alte dependinte (soproane, beciuri, magazii, etc). Adultii cauta locuri de hibernare odata cu scaderea temperaturilor (< 14°C, septembrie-octombrie).
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor, Locuințelor oamenilor invadate de catre Plosnita marmorata
Daunatorul adult si nimfa (stadiile 3-5) ataca numeroase organe ale plantelor ca: frunze, fructe (tomate, par, mar, piersic, cais), tulpini, pastai de fasole, pastai de soia, flori,
Plosnita marmorata (Halyomorpha halys) poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). Organele plantelor atacate capata gust-aroma de plosnita si sunt imposibil de consumat sau utilizat la prepararea de conserve.
Fructele de tomate se deformeaza (‘cat-faced’), cele de ardei atacate nu se mai dezvolta – raman mici se stafidesc inainte de a ajunge la maturitate;
Atacul chiar slab pe fructele coapte, le face nevandabile;
Pe fructe unde plosnitele au intepat, apar pete & puncte, de culoare bruna sau neagricioasa.
Atacul la soia, porumb, porumb zaharat afecteaza dezvoltarea/calitatea boabelor.
Atacul pe fructele de mar se manifesta prin brunificarea pulpei si prezenta gustului respingator de plosnita;
Semnele atacului se manifesta sub forma unor mici pete de decolorare sau necrozate pe suprafata organelor atacate, fructele se deformeaza.
Cand se hraneste plosnita poate transmite cu usurinta diversi agenti patogeni (drojdii, bacterii, fitoplasmoze, ciuperci care produc putregaiuri, etc.) de la o planta la alta.
Prezenta ploșniței marmorate (Halyomorpha halys) in locuinte este respingatoare, iar la atingere acestea elimina secrețiile urat mirositoare. Aceasta patrund cu usurinta atunci cand geamul sau usa sunt deschise, dar este important de stiut ca aceasta cauta si gaseste orice mic orificiu pe unde poate patrunde in locuinte, dependinte, magazii, etc.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Plosnita marmorata
In locuinte si alte dependinte este recomandata impiedicarea patrunderii pe cale mecanica. Astfel putem utiliza plase de tantari la ferestre ce se inchid etans.
Crapaturile prezente pe/in locuințe vor fi astupate cu silicon sau etansant acrilic.
Unele insecticide pentru igiena publica (piretroizi de sinteza) combat si plosnite (Atentie !!! cititi si respectati cu atentie eticheta si instructiunile de aplicare). Din pacate, combaterea cu insecticide este de scurta durata (efetul acestor insecticide din clasa piretoizilor de sinteza este de 3 – 7 zile), iar noi valuri de plosnite apar. Asadar, mijloacele mecanice (plase de tatari, astupat crapaturi si gauri pe unde acestea hiberneaza/patrund la interior) sunt de baza.
Daca unele plosnite patrund in locuinta le putem prinde cu usurinta cu ajutorul unui servetel, evitand astfel sa intram in contact direct cu mirosul ei.
In horticultura/cultura mare plosnitele marmorate vor fi combatute de catre insecticidele din clasa piretroizilor de sinteza aplicate pentru diversi alti daunatori.
Atentie !!! cititi si respectati cu atentie eticheta si instructiunile de aplicare
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plosnita marmorata in gradina, casa, apartamente: combatere