Horticultorul.ro

aug. 26 2015

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Plosnita rosie a verzei-Eurydema ornatum

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)

Familia: Pentatomidae

Denumire populara: Plosnita rosie a verzei, Plosnita rosie a cruciferelor, Plosnita rosie a varzoaselor

Denumire stiintifica: Eurydema ornatum sin. Eurydema ornata

Denumire populara in engleza: cabbage bug

Plosnita rosie a verzei  (Eurydema ornatum) este un daunator prezent pe culturile de varzoase, plante semincere, rasaduri, etc.

Plante atacate: varza albavarza rosievarza creatagulieconopidabroccolivarza de Bruxellesvarza chinezeascavarza de frunzeridichea neagraridichea albaridichi de luna, rapita, mustar, etc.

Biologia si descrierea daunatorului:

Adultii – sunt lungi de 0.7-0.9 cm; au corpul turtit dorso-ventral, culoarea generala este rosie cu pete negre; capul este negru, pronotul are 6 pete negre dispuse transversal, scutelul este triunghiular, partea dorsala a abdomenului este rosu. Femelele traiesc 4-6 luni si depun 50-90 oua.

Ouale – sunt cilindrice (in forma de butoias), cenusii cu pete negre, cu doua benzi circulare negre la capete. Perioada de incubatie dureaza 15 zile.

Nimfele  – au culoarea neagra dupa ecloziune si in stadiul I de dezvoltare. In stadiile 2-5 au culoarea galben-roscata (Vezi fig.). Odata cu  trecerea intr-o etapa superioara devin tot mai asemanatoare cu adultii (Vezi fig.). Acestea trec prin 5 stadii (naparlesc de 5 x) de dezvoltare pe parcursul a cca. 30 zile.

Ciclul biologic:

Insecta are in general 1-2 generatii/an.

Primavara la sfarsit de aprilie, adultii devin activi, se hranesc (intai pe flora spontana si apoi pe crucifere), are loc copulatia si la 3-5 saptamani dupa  aceasta depunerea ouălor. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor in doua randuri, cate 8-12 oua. Incubatia se desfasoara pe parcursul a 15 zile, dupa care apar nimfele (naparlesc de 5 ori). Perioada de la nimfa la adult  dureaza 30 zile, dupa care ciclul se reia sau insecta hiberneaza.

Daunatorul ierneaza  in stadiu de adult in: crapaturile din sol, sub frunze, crapaturile zidurilor, sub pietre, crapaturile din ritidom (scoarta crapata-exfoliata la pomii, arbori), etc.

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Plosnita rosie a cruciferelor (Eurydema ornatum) poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia  tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). In zonele unde insecta inteapa apar pete de decolorare – de culoare galbena. Atacul agresiv (numeroase intepaturi) conduce la ingalbenirea completa a frunzelor si pastailor.

Intepaturile insectei afecteaza atat plantele din cultura, dar  mai ales plantele semincere intrucat semintele nu ajung la maturitate si raman sistave.

 Prevenire si combatere:

  • Aratura efectuata inca din toamna;
  • Mentinerea culturilor si a terenurilor din jurul acestora libere de buruieni;
  • Aplicarea la culturile semincere de tratamente cu insecticide specifice (piretroizi de sinteza, neonicotinoizi, etc.).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Fig. 1 Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum), nimfa

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Fig. 2 Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum), nimfa

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Fig. 3 Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum), nimfa

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Fig. 4 Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum), nimfa

Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Fig. 5 Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum), nimfa

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornatum)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii