Horticultorul.ro

iun. 22 2021

Plosnita sura (Coreus marginatus)

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)

Familia: Coreidae

Denumire populara: Plosnita sura, Plosnita de macris

Denumire stiintifica: Coreus marginatus

Denumire populara in engleza: Dock Bug

Daunatorul este originar din Europa si este raspandit la nivel global in Asia (China), Africa de Nord (Algeria).

Plante gazda – specie polifaga ce ataca numeroase plante ca macris, zmeura, mur, agris, zmeur,  coacaz negru, cartof, etc.

Biologia si descrierea daunatorului:

Adultii au lungimea de 1,3-1,4 cm iar masculii sunt mai mici decat femelele si au antenele ceva mai lungi; au culoarea generala maro-roscat; ochii sunt de culoare maro. Antenele sunt compuse din 4 segmente din care primele 3 au culoarea rosu-portocaliu iar ultimul (cel din varf) este negru. Intre cele doua antene sunt prezente doua coarne mici.

Glandele ce elimina lichidul urat-mirositor (puturos) de plosnita se gasesc pe partea dorsala a abdomenului si pe partea inferioara a toracelui. In momentul cand sunt amenintate, plosnitele adulte elimina lichid urat mirositor (miros caracteristic de plosnita). Compozitia chimica a secrețiilor urat mirositoare este reprezentata la femele din acid hexanoic iar la masculi din acid stearic.

Nimfele  trec prin 5 stadii de dezvoltare iar  in primele stadii de dezvoltare sunt foarte diferite ca forma fata de exemplarele adulte si prezinta numeroși spini pe abdomen. Nimfele in ultimele stadii sunt asemănătoare cu adulții, au culoare maro si nu au încă aripile dezvoltate.

Ciclul biologic:

Un ciclu complet de viata pentru plosnita sura (Coreus marginatus) are loc pe parcursul a cateva luni. Iernarea (hibernarea) are loc in stadiu de adult iar depunerea ouălor are loc in intervalul 20 mai-15 iulie. Ouăle eu o perioada de incubatie de 3 saptamani  iar nimfele in primele stadii se hranesc doar pe frunze si tulpini iar ninfele in ultimele stadii (stadiile 3-5) si adultii se hranesc cu frunze, semințe, fructe (mur, agris, zmeura,  coacaz negru). Nimfele divin adulti incepand cu luna august.

Daunatorul ierneaza  in stadiu de adult.

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Daunatorul adult si nimfa (stadiile 3-5) ataca numeroase organe ale plantelor ca: frunze, fructe (mur, agriș, zmeura,  coacăz negru).

Plosnita sura (Coreus marginatus) poseda un aparat de înțepat si supt cu ajutorul căruia își injectează saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de ploșnița are rolul de a lichefia  țesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de către ploșnița (prin canalul alimentar). Organele plantelor atacate capătă gust-aroma de ploșnița si sunt imposibil de consumat sau utilizat la prepararea de conserve.

Cand se hraneste plosnita poate transmite cu ușurința diverși agenți patogeni (drojdii, bacterii, fitoplasmoze, ciuperci care produc putregaiuri, etc.) de la o planta la alta.

In horticultura plosnitele vor fi combatute de catre insecticidele din clasa piretroizilor de sinteza aplicate pentru diversi alti daunatori.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Plosnita sura (Coreus marginatus), adult pe zmeura

Fig. 2 Plosnita sura (Coreus marginatus), adult pe mur

Fig. 3 Plosnita sura (Coreus marginatus), nimfa pe zmeura

Fig. 4 Plosnita sura (Coreus marginatus), nimfa pe zmeura

Fig. 5 Plosnita sura (Coreus marginatus), nimfa pe zmeura

Fig. 6 Plosnita sura (Coreus marginatus), adult pe zmeura

Fig. 7 Plosnita sura (Coreus marginatus), adult pe zmeura

Fig. 8 Plosnita sura (Coreus marginatus), adult pe cartof

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plosnita sura (Coreus marginatus)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii