iun. 22 2021
Plosnita sura: identificare, afectare plante, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)
Familia: Coreidae
Denumire populara: Plosnita sura, Plosnita de macris
Denumire stiintifica: Coreus marginatus
Denumire populara in engleza: Dock Bug
Daunatorul este originar din Europa si este raspandit la nivel global in Asia (China), Africa de Nord (Algeria).
Plante atacate/gazda – specie polifaga ce ataca numeroase plante ca macris, zmeura, mur, agris, zmeur, coacaz negru, cartof, etc.
Biologia si descrierea/identificarea daunatorului:
Adultii au lungimea de 1,3-1,4 cm iar masculii sunt mai mici decat femelele si au antenele ceva mai lungi; au culoarea generala maro-roscat; ochii sunt de culoare maro. Antenele sunt compuse din 4 segmente din care primele 3 au culoarea rosu-portocaliu iar ultimul (cel din varf) este negru. Intre cele doua antene sunt prezente doua coarne mici.
Glandele ce elimina lichidul urat-mirositor (puturos) de plosnita se gasesc pe partea dorsala a abdomenului si pe partea inferioara a toracelui. In momentul cand sunt amenintate, plosnitele adulte elimina lichid urat mirositor (miros caracteristic de plosnita). Compozitia chimica a secrețiilor urat mirositoare este reprezentata la femele din acid hexanoic iar la masculi din acid stearic.
Nimfele trec prin 5 stadii de dezvoltare iar in primele stadii de dezvoltare sunt foarte diferite ca forma fata de exemplarele adulte si prezinta numeroși spini pe abdomen. Nimfele in ultimele stadii sunt asemănătoare cu adulții, au culoare maro si nu au încă aripile dezvoltate.
Ciclul biologic:
Un ciclu complet de viata pentru plosnita sura (Coreus marginatus) are loc pe parcursul a cateva luni. Iernarea (hibernarea) are loc in stadiu de adult iar depunerea ouălor are loc in intervalul 20 mai-15 iulie. Ouăle eu o perioada de incubatie de 3 saptamani iar nimfele in primele stadii se hranesc doar pe frunze si tulpini iar ninfele in ultimele stadii (stadiile 3-5) si adultii se hranesc cu frunze, semințe, fructe (mur, agris, zmeura, coacaz negru). Nimfele divin adulti incepand cu luna august.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult.
Atacul, semnele/identificarea atacului si afectarea plantelor:
Daunatorul adult si nimfa (stadiile 3-5) ataca numeroase organe ale plantelor ca: frunze, fructe (mur, agriș, zmeura, coacăz negru).
Plosnita sura (Coreus marginatus) poseda un aparat de înțepat si supt cu ajutorul căruia își injectează saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de ploșnița are rolul de a lichefia țesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de către ploșnița (prin canalul alimentar). Organele plantelor atacate capătă gust-aroma de ploșnița si sunt imposibil de consumat sau utilizat la prepararea de conserve.
Cand se hraneste plosnita poate transmite cu ușurința diverși agenți patogeni (drojdii, bacterii, fitoplasmoze, ciuperci care produc putregaiuri, etc.) de la o planta la alta.
In horticultura plosnitele vor fi combatute de catre insecticidele din clasa piretroizilor de sinteza aplicate pentru diversi alti daunatori.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plosnita sura: identificare, afectare plante, combatere