mart. 22 2024
Plosnita verde a tomatelor – identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)
Familia: Pentatomidae
Denumire populara: Plosnita verde a tomatelor – rosiilor
Denumire stiintifica: Nezara viridula sin. Nezara viridula smaragdula
Denumire populara in engleza: tomato and bean bug; green shield bug; green plant bug
Specii de plante atacate/gazda: tomate, ardei, castravete, par, mur de cultura, zmeura, vita de vie, tartacute (dovlecei ornamentali), bame, arahide, sparanghel, sfecla de zahar, sfecla, ridiche, citrice, cucurbitacee, soia, bumbac, floarea soarelui, orz, cartof dulce, lucerna, dud, tutun, orez, fructul pasiunii, fasole, vinete, porumb, etc.
Daunatorul este originar din Africa de unde s-a raspandit in Europa, America, Asia.
Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) este un daunator nou in Romania si a fost descoperit pe cultura de tomate inca din anul 2013 in gradina de legume din Arad de catre domnul Faur Victor.
In anul 2016 lunile august-septembrie specialistii www.horticultorul.ro au identificat daunatorul pe tomate, ardei, tartacute, dovlecel, piersici, zmeur, coacaz in Romania, Jud. Giurgiu si Bucuresti (Sectorul 4).
Determinarea daunatorului a fost facuta de catre specialistii de la www. horticultorul.ro, pe baza pozelor furnizate prin amabilitatea domnului Faur Victor in anul 2015.
In literatura de specialitate daunatorul a fost identificat si descris ca fiind prezent in Romania (Partea de Vest) de catre „Ioana GROZEA et al., 2012” inca din anul 2010.
Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) este o insecta deosebit de periculoasa in special pentru culturile de tomate, intrucat in timpul hranirii inteapa si injecteaza in fruct saliva urat mirositoare, astfel fructele capata un gust si aspect neplacut.
Biologia, Descrierea/Identificarea si Ecologia (factori de mediu) pentru Plosnita verde a tomatelor
Adultii – au in general forma de scut; lungi de 12-15 mm si lati de 7 mm (masculii au in general 12 mm lungime iar femelele 14 mm); au culoarea verde-mat; ochii sunt de culoare rosu-inchis sau neagra (Vezi fig.). Puncte mici de culoare neagra se regasesc de-a lungul marginilor abdomenului. Aripile acopera complet abdomenul. Exemplarele femele de plosnita verde a tomatelor, pot depune pana la 260 oua in decursul vietii.
Ouale – sunt depuse grupat (cate 30-130), lipite intre ele, pe partea inferioara a frunzelor. Acestea au culoarea alba pana la galben deschis la rozalie (la finele incubatiei), de forma cilindrica (forma de butoi) au la capete un capac-plat in forma de disc, sunt lungi de 1.2 mm si late de 0.8 mm. Perioada de incubatie este de 5-20 zile in functie de temperatura.
Nimfele – parasesc oul prin deschiderea capacului plat in forma de disc. Acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare pe parcursul a cca.30 zile. Nimfele arata foarte diferit de la un stadiu de dezvoltare la altul (Vezi fig.) si nu seamana (nici la culoare, nici la forma) cu adultul;
Ciclul biologic:
Un ciclu complet de viata pentru plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) dureaza aproximativ 60-70 zile, probabil in conditiile tarii noastre poate avea maxim 2 generatii/an.
Adultii hibernanti se hranesc si isi incep depunerea pontei incepand din lunile mai-iunie. Incepand cu luna iulie apar nimfele (nimfele in stadiul 1 – nu se hranesc), care se hranesc (incep sa se hraneasca incepand cu stadiul 2) si isi continua dezvoltarea pana la aparitia adultilor.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in: crapaturile din ritidom (scoarta crapata-exfoliata la pomii, arbori), in crapaturile de pe tulpina & ramuri, pe sol sub frunze, etc.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Plosnita verde a tomatelor
Plosnita tomatelor (Nezara viridula) poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). Fructele atacate capata gust-aroma de plosnita si sunt imposibil de consumat sau utilizat la prepararea de conserve.
„Fructele de tomate atacate nu se mai dezvolta – raman mici si se stafidesc inainte de a ajunge la maturitate. Atacul a fost mai virulent pe fructele verzi.” (Lye and Story, 1988);
„Atacul chiar slab pe fructele coapte, le face nevandabile” (Waterhouse and Norris, 1987);
Pe fructe unde plosnitele au intepat, apar pete & puncte, de culoare bruna sau neagricioasa (Vezi fig.).
Cand se hraneste plosnita poate transmite cu usurinta diversi agenti patogeni (drojdii, bacterii, ciuperci care produc putregaiuri, etc.) de la o planta la alta.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Plosnita verde a tomatelor
Insecticidele/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea plosnitelor:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Piretroizi naturali sau de sinteza utilizati in combaterea diversilor daunatori la tomate pot combate si plosnita verde.
- lambda-cihalotrin;
- deltametrin; etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plosnita verde a tomatelor – identificare, combatere