iun. 03 2011
Prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie
Putregaiul cenusiu al strugurilor este produs de ciuperca Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana. Putregaiul cenusiu este considerat, alaturi de mana si fainarea Vitei de Vie, ca fiind una din cele mai pagubitoare boli la Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana, Hibrizi de Vita de Vie Producatori Directi – HPD, Hibrizi de Vita de Vie Inobilati (soiuri de vita de vie rezistente, soiuri de vita de vie artizanale).
In anii favorabili dezvoltarii acestei boli, in unele podgorii din tara noastra pagubele au fost de pana la 70-80% din productie. Putregaiul cenusiu la Vita de Vie este o boala raspandita in toate zonele viticole din tara, iar atacul si pagubele produse variaza in functie de conditiile pedo-climatice, rezistenta soiurilor de vita fata de atac, etc.
Agentul patogen (ciuperca Botrytis cinerea) este polifag (ataca mai multe specii de plante). El poate trai si saprofit, putand trece usor in stadiul de parazit. In viticultura, aceasta ciuperca produce pagube atat la struguri (inainte de recoltare si la cei depozitati pentru pastrare) cat si la materialul saditor (in timpul formarii in sera si in timpul stratificarii in nisip).
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Putregaiului Cenusiu la Vita de Vie
– Putregaiul Vitei de Vie pe frunze simptomele apar la inceput sub forma de pete galbui care cu timpul devin rosietice. Petele sunt mari si nu sunt delimitate. Pe ambele parti ale frunzei, in dreptul petelor, apare un mucegai cenusiu, pulverulent, care nu reprezinta altceva decat organele de inmultire ale ciupercii (conidiofori si conidii). In scurt timp de la atac frunzele cad.
– Putregaiul Vitei de Vie pe lastari atacul se manifesta sub forma unor pete brune sau cenusii, incepand de la noduri spre mijlocul internodiilor. Ca si in cazul frunzelor, in scurta vreme petele se acopera cu un mucegai cenusiu format din conidiofori si conidii. In cazul cand conditiile de viata devin mai putin favorabile pentru ciuperca, in dreptul petelor de pe lastari apar corpusoare mici, negre, ovale (5 mm lungime si 2-4 mm diametru), care reprezinta organele de rezistenta numite scleroti.
– Putregaiul Vitei de Vie pe ciorchinii tineri sunt in general putini atacati, insa ciorchinii ajunsi la maturitate pot fi atacati in intregime, simptomele fiind asemanatoare cu cele de pe lastari.
– Putregaiul Vitei de Vie pe boabe atacul este cel mai frecvent si pagubitor. Acestea pot fi atacate inca de la formarea lor, insa atacul cel mai frecvent si mai puternic apare la maturarea lor. Filamentele de infectie pot patrunde in interiorul tesuturilor fie prin strapungerea cuticulei, fie prin rani cauzate de alti agenti fitopatogeni, daunatori sau cauze mecanice, cum sunt atacul produs de fainare, rosaturile produse de moliile strugurilor, ranile produse de fitotoxicitate, plesnirea boabelor datorita ploilor sau grindinii etc. La suprafata boabelor atacate apar pete mici cu tesutul moale si care se maresc repede, patrunzand totodata si in interiorul pulpei. Boabele atacate se inmoaie, crapa, se zbarcesc si se acopera cu un mucegai abundent cenusiu-brun, pulverulent. La strugurii compacti, mai ales in conditii de umiditate ridicata, boala evolueaza repede cuprinzand in scurt timp tot ciorchinele.
Ecologia bolii – Factori de mediu favorizanti pentru Putregaiul Cenusiu la Vita de Vie
– temperatura – Aceasta ciuperca se dezvolta intre limite foarte largi de temperatura (1-32º C), datorita carui fapt este aproape intotdeauna intalnita in podgoriile din tara noastra. Temperatura optima de dezvoltare este situata intre 15 si 25º C, medie zilnica foarte frecventa in lunile iunie, iulie, august, septembrie si chiar octombrie, in majoritatea zonelor viticole.
– umiditatea atmosferica relativa si cea a substratului joaca cel mai important rol in dezvoltarea putregaiului cenusiu. Umiditatea ridicata influenteaza pozitiv atat germinarea conidiilor, cat si dezvoltarea miceliului.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Putregaiul Cenusiu la Vita de Vie
– Alegerea terenului – Se va evita plantarea vitei de vie pe locuri joase, excesiv de umede, reci, unde umiditatea aerului se mentine ridicata, prevenindu-se astfel nu numai atacul putregaiului cenusiu, ci si a altor boli criptogamice (boli provocate de ciuperci microscopice);
– Aplicarea corecta a taierilor in uscat – Excesul de productie duce la sensibilizarea plantei fata de atacul produs de Botrytis pe de o parte, iar pe de alta parte frunzisul prea bogat creeaza conditii de microclimat favorabile acestui agent patogen;
– Aplicarea irationala a ingrasamintelor – Excesul sau carenta de elemente nutritive pot cauza modificari ale rezistentei vitei de vie, marind sensibilitatea la boli;
– Taiarea anuala corecta a vitelor de vie cu o normare corecta a numarului de ochi pe butuc;
– Efectuarea lucrarilor in verde (plivit, copilit, desfrunzit) la timp;
– Legarea si dirijarea corecta (aerisita) a lastarilor.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiului cenusiu:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide preventive & curative: Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil); Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l), etc.
II. Fungicide BIO: Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.
Aplicarea de tratamente contra putregaiului cenusiu al vitei de vie:
Tratamentele preventive pentru putregai cenusiu se fac alternand fungicidele de mai sus (produse cu substante active diferite);
T1. Primul tratament se face la sfarsitul infloritului;
T2. Al doilea tratament se face cand boabele au marimea „bobului de mazare” (inainte de compactare);
T3. Al treilea tratament se face la intrarea in parga (momentul cel mai vulnerabil) la acest tratament se vor folosii la alegere fungicide ca (Switch, Teldor 500 SC);
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !!! Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat.
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie