oct. 08 2016
Puricele vargat al Verzei: identificare, combatere
Familia: Chrysomelidae (gandaci de frunze)
Denumire populara: Puricele vargat al Verzei, Puricele vargat al Rapitei, Puricele vargat al Cruciferelor
Denumire stiintifica: Phyllotreta nemorum
Denumire populara un engleza: striped flea beetle, turnip flea beetle
Puricele vargat al rapitei (Phyllotreta nemorum) este un daunator periculos in culturile de rapita, intrucat atacul adultilor este agresiv inca din faza de cotiledoane si provoaca pagube insemnate.
Daunatorul este raspandit pe intreg cuprinsul tarii.
Plante atacate/gazda: Varza si alte Crucifere cultivate (conopida, broccoli, ridichi de luna, ridichea neagra, gulia, varza chinezeasca, varza creata, mustar, rapita, etc.) sau spontane.
Biologia, Descrierea/Identificarea si Ecologia daunatorului:
Adultii de purice vargat al rapitei – sunt gandacei de 2,5-3 mm lungime, de culoare neagra-lucioasa-metalizata, iar pe zona centrala a elitrelor prezinta o dunga longitudinala lata de culoare galbuie (Vezi fig.), prezinta o pereche de picioare posterioare bine dezvoltate care ii permit sa sara atunci cand este deranjat.
Larvele – au 4-5 mm lungime la maturitate, de culoare albicioasa se hranesc in interiorul tulpinilor si codita frunzelor. Perioada larvara dureaza 25 zile.
Ouale de purice vargat al rapitei-verzei sunt ovale, de culoare alb-galbuie, hialine, de 0.3 mm lungime. De la depunerea ouălor pana la eclozare sunt necesare 10-12 zile in functie de temperatura.
Ciclul biologic:
Puricele vargat al rapitei-verzei (Phyllotreta nemorum) are 1 generatie/an (monovoltina).
In aprilie adultii hibernanti de purice vargat al rapitei isi parasesc locul de iernare, se hranesc cu frunze cca. 2 saptamani pe plantele de crucifere (rapita, mustar, varza, etc.) pe partea superioara a frunzelor, se imperecheaza si incep depunerea ouălor in aprilie in sol la baza plantelor tinere, iar dupa 10-12 zile din acestea apar larvele. Larvele se hranesc cu radacini secundare sau urca la tulpinile tinere si petiolul frunzelor pe care le mineaza (le gauresc), iar dupa 3 saptamani se impupeaza in sol, uramand ca in 2 saptamani sa apara adultii.
Daunatorul ierneaza in stadiu de adult-purice vargat in litiera (sub frunzele cazute pe sol din gradini, perdele forestiere, paduri), in crapaturile solului, sub frunzele de crucifere, etc.
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:
- Puricele vargat al rapitei-verzei (Phyllotreta nemorum) este o specie oligofaga (ataca numeroase specii de plante crucifere) ca: Rapita, Mustar, Varza si alte specii de crucifere cultivate sau spontane;
- Atacul este mai intens in perioadele calde si uscate;
- In toamna la culturile abia infiintate riscul major de compromitere grava este din faza de cotiledoane si pana la 5 frunze adevatate;
- Atacul se manifesta atat in camp si gradina cat si in spatii protejate (rasadnite, sere, solarii).
- Atacul incepe inca din toamna, imediat dupa infiintarea culturii (fenofaza de cotiledoane) si continua si in sezonul urmator de vegetatie;
- Adultii prefera partea superioara a frunzelor, rod limbul frunzelor – perforandu-l (frunzele capata un aspect ciuruit), in faza de cotiledoane afectarea plantutelor poate fi integrala canducand rapid la moartea acestoara. In general daunele produse de adulti sunt mai mari comparativ cu cele produse de larve.
- Larvele patrund in tulpina pe la baza petiolului frunzei si rod galerii asemanatoare cu cele ale gargaritei tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi), afectand grav plantele. Larvele sapa galerii si in petiolul frunzelor iar acestea se ofilesc.
- Daunele provocate de adulti sunt mult mai insemnate comparativ cu cele datorate larvelor.
Prevenirea si Combaterea Puricelui vargat al Rapitei:
- Monitorizarea cu ajutorul capcanelor din vase largi-vezi ingropate cu apa;
- Aratura adanca din toamna;
- Aplicarea de tratamente la samanta cu insecticide specifice;
- Aplicarea de tratamente foliare cu insecticide specifice pentru combaterea adultilor atat toamna cat si in urmatorul sezon de vegetatie.
Produsele si metodele utilizate la combaterea Puricelui vargat al Rapitei-Verzei (Phyllotreta nemorum) sunt asemanatoare cu cele pentru Puricele negru al rapitei (Phyllotreta atra).
Insecticide/substante active:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Puricele vargat al Verzei: identificare, combatere