iul. 08 2022
Putregaiul cenusiu la tomate: identificare, prevenire
Denumire populara: Putegaiul cenusiu la rosii, Putegaiul cenusiu la tomate
Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana, Sclerotinia fuckeliana
Denumire populara in engleza: Botrytis Gray Mold of Tomato
Putregaiul cenusiu la rosii – tomate este produs de ciuperca Botrytis cinerea.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) este o boala grava la rosii, ce provoaca pagube importante, in special la culturile de tomate din spatii protejate (sere, solarii). Boala afecteaza si culturile de rosii din gradina si camp, in perioadele ploioase cu umiditate relativa ridicata.
Agentul patogen reprezentat de ciuperca Botrytis cinerea este polifag (ataca numeroase specii de plante (peste 200 specii): capsun, ardei, salata, varza, trandafiri, etc.). Putregaiul cenusiu poate trai si saprofit (își procură hrana din substanțe organice în descompunere), putand trece usor in stadiul de parazit (trăiește și se hrănește pe seama altui organism vegetal, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea).
Cauza bolii:
Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care formeaza pe suprafata organelor atacate conidiofori septati, bruni la baza, lungi de 2-3 mm. La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine) pe care sunt prezente numeroase conidii. Conidiile sunt unicelulare, ovoide, galbui cu dimensiunile de 9-16 x 6-10 μm.
Transmiterea de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate.
Factori de ce favorizeaza aparitia putregaiului cenusiu la tomate:
Atacul putregaiului cenusiu este favorizat de umiditatea relativa ridicata (peste 90%, mai multe zile la rand), prezenta apei pe organele plantei (apa din precipitatii, irigare, roua); lipsa aerisirii; nebulozitate persistenta; fertilizarea si udarea excesiva, alături de prezenta leziunilor pe planta provocate de: grindina sau lucrări (copilit, cârnit, desfrunzit, recoltat cu ciorchine, etc).
Ecologia si biologia bolii:
Ciuperca Botrytis cinerea – supravietuieste perioadei reci din an si asigura transmiterea bolii de la un an la altul, prin intermediul miceliului si sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute) prezenti pe resturile de plante infectate (culturi horticole, buruieni, etc.) care infectează solul. In sera si solar ciuperca este prezenta in sol continu – prin resturile de plante infectate cu miceliu si prin scleroți.
In camp si gradina sclerotii (din acestia apare miceliu) sau miceliul vor da nastere conidioforilor cu conidii, care transportati cu ajutorul vantului si picaturilor de apa vor genera numeroase infecții prin germinarea acestora pe diferite organe ale tomatelor (tulpini, frunze, petalele florilor, codita florilor si fructelor, fructe).
Sporii ciupercii (conidiile) provoaca atacul cu usurinta prin zonele cu leziuni/rani – ce apar frecvent in urma lucrarilor de copilit, desfrunzit, carnit. Sporii germineaza si afecteaza cu usurinta tulpini, frunze (in special frunze mai imbatranite de la baza plantei), petalele florilor, fructele. Sporii ciupercii pot rămâne pana la 3 luni pe suprafata ranilor provocate plantei de tomate, iar in conditii prielnice vor declansa imediat infectia.
Factori de mediu favorizanti
Ciuperca se dezvolta la: temperaturi intre 1-32°C, dar conditiile optime ii sunt oferite de temperaturi in intervalul 17-24°C (infectia are loc in cca. 5-8 ore, in cateva zile de la infectie apar primele semne ale atacului); umiditate atmosfetica relativa optima de 90-100%; umiditatea crescuta a substratului si prezenta apei pe organele atacate (sunt necesare doar 4-6 ore cu apa pe organe, pentru germinarea sporilor).
La temperaturi peste 32°C ciuperca își încetează atacul;
Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii de mediu prielnice. Boala se transmite cu usurinta atat prin spori (conidii) cat si prin miceliu (daca un organ sănătos se atinge de unul bolnav se infecteaza rapid).
Agentul patogen se dezvolta bine, rapid (in conditii optime si lipsa tratamentelor) si sporuleaza in câteva zile, in conditii optime.
La culturile din gradina si câmp boala apare după jumătatea sezonului de vegetație a culturii si pe perioada de transport si depozitare a fructelor „rosiilor”.
La culturile din spatii protejate (sere, solarii) boala își poate face apariția pe toata perioada in care exista cultura de tomate.
Transmiterea bolii: sporii agentului patogen (Botrytis cinerea) sunt transportati cu ajurorul vantului, curentilor de aer (in sera si solar), picaturilor de apa (din ploaie, irigare prin aspersie), muncitorilor care efectueaza lucrari in cultura de tomate, unelte, utilaje si echipamente.
Sursa de infectie este reprezentata de: solul infectat cu resturi de plante infectate; alte culturi (este o ciuperca polifaga care ataca numeroase culturi) invecinate.
Semnele atacului de putregai cenușiu la tomate:
Ciuperca ataca numeroase organe aeriene la plantele de tomate: frunze, tulpini, pedunculi, flori, fructe.
Semnele atacului apar frecvent pe planta in zonele unde aceasta a fost ranita in urma lucrarilor de copilit, carnit, ruperea frunzelor bazale, etc.
Tulpinile tomatelor pot fi usor afectate de putregai cenusiu in special prin intermediul zonelor ranite. Atacul se poate observa sub forma unor pete usor scufundate de culoare cafenie-maro deschis, acoperite de un mucegai cenusiu „gri” (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii). Petele ce reprezinta zona afectata se extind usor de jur împrejurul tulpinii (inele concentrice) si pot conduce: in zona afectata la ruperea/frangerea plantei, ofilirea plantei deasupra locului de infectie, compromiterea plantei (uscarea partii de planta de deasupra zonei compromise), Vezi fig.
Petalele florilor de tomate sunt sensibile (in special petalele senescente -imbatranite) la atacul de putregai cenusiu (Botrytis cinerea), iar de la acestea putregaiul trece usor pe pedunculi (codite) si fructe.
Fructele verzi sunt atacate incepand de la codita (peduncul). Fructele se inmoaie, transformandu-se intr-o masa apoasa, pielita se crapa si apar scurgeri si pete cenusii pe fruct. Pe suprafata fructelor verzi si coapte pot sa apara infectii cu putregai (Botrytis cinerea) stopate sub forma unor „inele” (aureola) mici de 3-9 mm, de culoare albicioasa, acestea sunt cunoscute sub numele de pete fantoma ‘ghost spots’ si afecteaza valoarea comerciala a fructelor întrucât devin mai greu vandabile, Vezi fig.
Pe frunze, atacul se poate observa pe foliola sub forma unor pete de culoare bruna, alungite si superficiale, acoperite de un puf (mucegai) alb-cenusiu. La frunze pot aparea si afectari ale petiolului (coditei) la subsuara acesteia, afectarile sunt asemanatoare cu cele de pe tulpina si rezulta in general in urma lucrarii de copilit;
Mai rar, infectia poate avea loc inca din faza de rasad, prin intermediul cotiledoanelor senescente (imbatranite). In aceasta situație este afectata tulpina la nivelul solului sau sub nivelul solului, iar plantele afectate se ofilesc si cad (caderea plantutelor).
Masuri de prevenire si protectie:
- Aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate (sera, solar) astfel incat umiditatea relativa sa fie mentinuta sub 90%;
- Realizarea lucrarilor (copilit, carnit, desfrunzit, etc) evitand ranirea pronuntata a plantei;
- Aplicarea irationala a ingrasamintelor (excesul sau carenta de elemente nutritive) pot cauza modificari in rezistenta plantelor la putregai, marind sensibilitatea la boli;
- Evitarea fertilizarii excesive cu azot (N);
- Evitati cultivarea salatei, intercalat cu tomatele, intrucat putregaiul trece usor de pe salata pe tomate;
- Evitati irigarea prin aspersie si utilizati doar irigarea prin picurare;
- Nu se efectueaza lucrari in cultura de rosii cand plantele sunt umede (apa este prezenta pe organele plantei);
- Efectuati lucrarile de copilit, carnit, desfrunzit după amiază, permitand astfel ranilor sa se usuce rapid;
- Aplicarea de fungicide specifice imediat dupa lucrarile de copilit, carnit, desfrunzit, etc.;
- Resturile vegetale rezultate in urma: lucrarilor de copilit, carnit, desfrunzit; eliminarii plantelor complet compromise, vor fi introduse intr-un sac de plastic si scoase astfel din cultura;
- Tratamente preventive cu fungicide specifice;
- Tratamente cu fungicide imediat dupa efectuarea lucrarilor de: copilit, carnit, desfrunzit, etc.;
Fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiului cenusiu:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – se aplica doar in spatii protejate;
II. Fungicide:
♦ Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin),
♦ Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l);
♦ Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil);
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); etc.
Aplicarea de tratamente contra putregaiului cenusiu la tomate
Tratamentele preventive pentru putregai cenusiu se fac alternand fungicidele de mai sus;
- Se fac tratamente obligatorii imediat ce au fost efectuate lucrari ce presupun ranirea plantei (copilit, desfrunzit, carnit, etc.) sau dupa grindina (la culturile in gradina si camp);
- Se fac tratamente cu 7 zile inainte de recoltare pentru a marii perioada de pastrare in depozite.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Cititi si respectati „Timpul de pauza pana la recoltare” inscris pe eticheta produsului

Fig. 1 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe fructe

Fig. 2 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe fructe

Fig. 3 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe tulpina si tulpina franta

Fig. 4 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe fructe

Fig. 5 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe tulpina si petiolul frunzei

Fig. 6 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe fructe denumit pete fantoma ‘ghost spots’

Fig. 7 Putegaiul cenusiu la rosii (Botrytis cinerea), atac pe fructe denumit pete fantoma ‘ghost spots’
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Putregaiul cenusiu la tomate: identificare, prevenire