aug. 10 2017
Monilioza la Mere – in livada & depozit: cauza, combatere
Denumire populara: Putregaiul brun la Mere, Monilioza Merelor, Putregai negru (in depozit, Vezi fig.), Monilioza la Mar
Denumire stiintifica: Monilinia fructigena sin. Sclerotinia fructigena, Monilia fructigena
Putregaiul brun – Monilioza la Mere (Monilinia fructigena) este o boala grava ce apare inca din livada la mere (fructe) si atacul continua si in depozit (la merele depozitate). In lipsa tratamentelor cu fungicide specifice, boala provoaca pagube insemnate (peste 40 % din productie).
Ciuperca ataca numeroase specii de pomi si arbusti fructiferi si ornamentali.
Ecologia bolii – Conditii de mediu ce favorizeaza de aparitia
Putregaiul brun – Monilioza la Mere (Monilinia fructigena) se dezvolta in conditii de temperatura in intervalul 3-30°C (temperaturi optime de 10-24°C); ploi abundente, irigare prin aspersie (prezenta apei pe fruct in momentul infectiei-germinarii sporilor) si umiditate relativa de peste 97 %.
Ciclul bolii
Putregaiul brun – Monilioza la Mere (Monilinia fructigena) supravietuieste de la un an la altul prin intermediul fructelor mumificate prezente in pomi sau pe sol. Fructele mumificate in conditii favorabile produc spori (conidii) inca din luna mai.
Raspandirea conidiilor ciupercii se facecu ajutorul vantului sau a insectelor ce poarta sporii si infecteaza fructele cu leziuni (cauzate de insecte – viermi, grindina, rapan, etc.). In livada, intre fructele foarte apropiate, dar si sin depozite, ciuperca se raspandeste de la fructul bolnav la fructul sanatos – vecin prin miceliu. In cca. 4-6 zile de la infectie frutul poate putrezii in intregime.
La fructele infectate in apropierea recoltarii boala se va manifesta in depozit.
Semnele atacului (simptome-identificare) si afectarea fructelor
- In livada, pe fructe apar la inceput pete maro-rotunde care se intind rapid, iar pe acestea se pot observa pustule ce grupeaza conidioforii si conidiile ciupercii dispuse in inele concentrice (Vezi fig.). Pulpa se brunifica. Boala afecteaza atat fructe verzi cat si parguite sau coapte. Fructele se mumifica si raman agatate pe pom.
- Boala apare si in depozit provenind de la fructe infectate in livada sau se transmite de la un fruct la altul. Fructele depozitate capata culoarea maro sau negriocioasa, cu pulpa maronie. In conditii de depozitare pe o perioada mai lunga fructele afectate devin negre, tari si mumificate. Pe fructele infectate – conidioforii si conidiile (de culoare alba) isi fac aparitia tarziu sau deloc.
Masuri de prevenire/protectie
- Efectuarea de tratamente impotriva viermilor, rapanului;
- Adunarea si distrugerea fructelor-infectate, mumificate de pe sol si din pomi;
- Fructele afectate, depistate la recoltare vor fi indepartate;
- Aplicarea de tratamente cu fungicide specifice pe perioada de vegetație in momente cheie.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Fungicide din categoria botryticidelor: Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Monilioza la Mere – in livada & depozit: cauza, combatere