oct. 23 2011
Putregaiul cenusiu la capsun: cand apare, identificare
Denumire populara: Putregaiul cenusiu la capsuni, Putregaiul cenusiu la capsun
Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana
Denumire populara in engleza: Grey mould on strawberry, Botrytis fruit rot
Putregaiul cenusiu este una din cele mai pagubitoare boli pentru capsun. Boala poate apare atat la cultura in camp (gradina) cat si in cultura in spatii protejate (sere, solarii, tunele joase) mai ales in anii ploiosi.
Agentul patogen (ciuperca Botrytis cinerea) este polifag (ataca mai multe specii de plante). El poate trai si saprofit, putand trece usor in stadiul de parazit.
Atacul de putregai cenusiu se produce si in perioada de pastrare a fructelor dupa recoltare.
Cauza bolii: este o boala micotica (provocata de ciuperci), provocata de infectia cu agentul patogen Botrytis cinerea.
Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Atacul putregaiului cenusiu este favorizat de: umiditatea ridicata, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva in perioada de formare-crestere si coacere a fructelor.
Botrytis cinerea formeaza pe suprafata organelor atacate conidiofori septati, bruni la baza, lungi de 2-3 mm (Vezi fig.). La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine) pe care sunt prezente numeroase conidii. Conidiile sunt unicelulare, ovoide, galbui cu dimensiunile de 9-16 x 6-10 μm (Vezi fig.).
Transmiterea de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Putregaiul cenusiu la Capsuni
–pe fruct – ciuperca ataca la inceput fructele strivite, ranite sau care sunt in contact cu solul, atacul se extinde pe toate fructele formate. Putregaiul la capsun isi continua atacul asupra fructelor si dupa recoltare (in ladite si depozite). Semnele specifice atacului de putregai pe fruct: decolorarea fructului, pete brune, devin moi si zemoase si se acopera de mucegaiul cenusiu-specific, (Vezi fig.);
–pe flori – florile atacate se brunifica si se ofilesc fiind acoperite de mucegai cenusiu.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Putregaiul cenusiu la Capsuni
- Aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate (sera, solar, tunel);
- Folositi mulci (paie, folie, etc), astfel incat sa se evite contactul direct intre fructele de capsun si solul umed;
- Evitati irigarea culturilor prin aspersie (folositi irigarea prin picurare-amplasata sub folia de mulci);
- Dupa recoltare plantele de capsun se cosesc, iar resturile rezultate se vor distruge prin ardere.
Fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide Biologice – BIO:
- Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713);
- Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.
II. Fungicide conventionale:
Aplicarea de tratamente contra putregaiului cenusiu la capsun
Tratamentele preventive pentru putregai cenusiu se fac alternand fungicide din grupe diferite (un produs se va aplica preferabil pe parcursul unui sezon de maxim 2-3 ori);
- Se fac tratamente la inceputul infloritului cu Switch;
- Se fac tratamente dupa fiecare recoltare a fructelor cu Teldor 500 SC, Switch, etc.
- Se fac tratamentele cu 2 zile inainte de recoltare cu: Teldor 500 SC sau Switch (sau orice fungicid cu timp de pauza scurt – 2 zile). Aceste tratamente previn riscul aparitiei bolii pe fructele abia recoltate.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Putregaiul cenusiu la capsun: cand apare, identificare