iun. 05 2023
Putregaiul cenusiu la tomate, ardei, castravete, vinete
Putregaiul cenusiu la legume: rosii, castraveti, ardei, vinete, salata etc., este cauzat de infectia cu ciuperca microscopica Botrytis cinerea.
Putregaiul cenusiu este una din cele mai pagubitoare boli ale legumelor cultivate in spatii protejate (solarii, sere). Boala poate apare si la culturile din camp (mai ales in anii ploiosi).
Agentul patogen (ciuperca Botrytis cinerea) este polifag (ataca mai multe specii de plante). El poate trai si saprofit, putand trece usor in stadiul de parazit.
Atacul de putregai cenusiu reduce perioada de pastrare a fructelor, dupa recoltare.
Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti) pentru Putregaiul cenusiu la legume
Atacul putregaiului cenusiu este favorizat de umiditatea ridicata (peste 95%, mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva alaturi de prezenta leziunilor pe planta provocate de: grindina sau lucrari (copilit, carnit, desfrunzit, etc).
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Putregaiul cenusiu la legume
– Putregaiul cenusiu la tomate (rosii) simptomele apar pe planta in zonele unde aceasta a fost ranita, in urma lucrarilor de copilit, carnit, ruperea frunzelor bazale, etc. Simptomele apar pe: fructele verzi incepand de la codita (fructele se inmoaie, transformandu-se intr-o masa apoasa, pielita se crapa si apar scurgeri si pete cenusii pe fruct), pe celelalte organe tulpina (in zona afectata tomatele se rup usor – tulpina se frange), fruct, frunza petele atacul se poate observa sub forma unor pete de culoare bruna- alungite si superficiale acoperite de in puf (mucegai) alb-cenusiu, (Vezi fig.);
– Putregaiul cenusiu la castraveti semnele bolii sunt usor de observat pe tulpina si fructe (incepand de la varf). Atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare verde-cenusie acoperite de un mucegai (puf alb-cenusiu). Plantele putrezesc usor in zonele atacate de Botrytis cinerea;
– Putregaiul cenusiu la ardei simptomele apar pe: fructele verzi incepand de la codita (fructele se inmoaie, pielita se crapa si apar scurgeri si pete cenusii pe fruct), pe celelalte organe tulpina, fruct, frunza, petele atacului se poate observa sub forma unor pete de culoare bruna, alungite, superficiale, acoperite de un puf alb-cenusiu (Vezi fig.);
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Putregaiul cenusiu la legume
- Aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate (sera, saolar);
- Realizarea lucrarilor (copilit, carnit, desfrunzit, etc) evitand ranirea pronuntata a plantei;
- Aplicarea irationala a ingrasamintelor (excesul sau carenta de elemente nutritive) pot cauza modificari in rezistenta plantelor la putregai, marind sensibilitatea la boli;
- Evitati cultivarea salatei, intercalat cu tomatele intrucat putregaiul trece usor de pe salata pe tomate.
Fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiului cenusiu:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – se aplica doar in spatii protejate, etc.
II. Fungicide:
♦ Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin),
♦ Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l);
♦ Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil);
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); etc.
Aplicarea de tratamente contra putregaiului cenusiu la legume
Tratamentele preventive pentru putregai cenusiu se fac alternand fungicidele de mai sus;
1. Se fac tratamente obligatorii imediat ce au fost efectuate lucrari ce presupun ranirea plantei (copilit, desfrunzit, carnit, etc) sau grindina (la culturile in camp);
2. Se fac tratamente cu 7 zile inainte de recoltare pentru a marii perioada de pastrare in depozite.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Cititi si respectati „Timpul de pauza pana la recoltare” inscris pe eticheta produsului
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Putregaiul cenusiu la tomate, ardei, castravete, vinete