Horticultorul.ro

aug. 08 2017

Putregaiul cenusiu la Mere (Botrytis cinerea) – boala de depozit

Denumire populara: Putregaiul cenusiu la Mere – boala de depozit

Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana

Putregaiul cenusiu la mere (Botrytis cinerea) este o boala de depozit ce apare frecvent la fructele depozitate si poate cauza pierderi de pana la 30-65% din fructele depozitate.

Ecologia bolii:

Putregaiul cenusiu la mere (Botrytis cinerea) se dezvolta prin intermediul miceliului in intervalul de temperaturi -2…35°C. Conditiile optime pentru infectie si dezvoltare sunt de  15-25°C, umiditate relativa de peste 90 % si prezenta apei pe fructe timp de minimum 6 ore. Infectia – germinarea conidiilor este posibila la temperaturi de  0…35°C.

Ciclul bolii

Putregaiul cenusiu la mere (Botrytis cinerea) supravietuieste de la un an la altul prin intermediul miceliului si al sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute, care vor da nastere anul urmator la miceliu) prezente in sol si  resturile de plante (fructe putrezite). Din miceliu in conditii favorabile, iau nastere conidiofori cu conidii care vor fi transportati cu ajutorul vantului si picaturilor de apa, infectand astfel (infectia primara) merele.

Ciuperca infecteaza mult mai usor fructele ranite.

Sporii ciupercii infecteaza primar fructele in livada in sezonul de vegetatie, cand sunt conditii favorabile (temperatura si umiditate), dar si secundar prin intermediul ambalajelor infectate sau de la un fruct la altul.

Raspandirea bolii in conditii de transport, sortare si  depozit se face prin intermediul ambalajelor si de la fructele infectate la fructele vecine.

Semnele atacului (simptome) si afectarea fructelor

Pe fructe apar pete maroni, iar tesutul bolnav „pulpa” este spongios si nu poate fi separat de cel sanatos.

In conditii favorabile, apare miceliul pufos-alb  pe care se dezvolta sporii de culoare gri (Vezi fig.).

Masuri de preventie/protectie:

  • Indepartam si distrugem fructele afectate de putregai cenusiu din livada;
  • Evitam pe cat posibil apariția de leziuni pe fructe intrucat acestea pot fi usor infectate;
  • Eliminam fructele putrezite din containere si le dezinfectam;
  • Aplicarea de fungicide specifice inainte de recoltarea fructelor cu 1-5 saptamani; etc.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Putregaiul cenusiu la Mere (Botrytis cinerea) – boala de depozit

Fig. 2 Putregaiul cenusiu la Mere (Botrytis cinerea) – boala de depozit

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Putregaiul cenusiu la Mere (Botrytis cinerea) – boala de depozit

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii