feb. 11 2023
Caderea rasadului (Pythium ultimum): cauza, identificare
Familia: Pythiaceae
Denumire populara: Caderea rasadului, Caderea plantutelor, Putrezirea plantutelor, Putrezirea coletului plantutelor
Denumire stiintifica: Pythium ultimum
Denumire populara in engleza: Pythium root rot, Damping-off, Black-leg of seedlings
Pythium ultimum este unul dintre agentii patogeni periculosi ce provoaca cel mai frecvent boala Caderea/Putrezirea plantutelor/coletului la rasaduri, semintelor semanate, radacinilor, butasilor.
Cauza bolii: boala este provocata frecvent de infectia cu ciuperca microscopica Pythium ultimum. Caderea Rasadurilor este o boala provocata de mai multe specii de ciuperci microscopice din genul Pythium: Pythium ultimum, Pythium irregulare, Pythium aphanidermatum, Pythium debaryanum, iar dintre acestea Pythium ultimum si Pythium irregulare sunt omiprezente in sol, nisip, rauri, lacuri, vegetatie in descompunere.
Plante atacate/gazda – legume (tomate, ardei, etc.), gazon, flori anuale, flori perene (muscate, etc.), bulbi de flori, arbori, arbuști.
Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Atacul de Pythium ultimum este favorizat de umiditatea excesiva, prelungita din substrat/sol si aer (umiditate relativa peste 90%) si temperaturi 5-35ºC, cu temperaturi optime de 20-30ºC.
La temperaturi intre 20-30 ºC si umiditate relativa a aerului de peste 90%, infectia cu Pythium ultimum poate sa aibă loc in 9-14 ore.
Umiditatea substratului/solului peste 70 % pentru o perioaa mai lunga de timp, favorizeaza aparitia bolii.
Ciclul evolutiv
Infectarea plantelor are loc prin intermediul oosporilor (spor de rezistenta, supravietuieste multi ani) ciupercii aflati in sol, substrat, apa, etc. Prin germinarea oosporilor vor aparea sporangii (zoosporangii) ce contin zoospori.
Oosporii pot sa germineze direct prin intermediul unui filament de germinare sau pot aparea sporangii (zoosporangii) ce contin zoospori (spor mobil prevazut cu 2 flageli, inoata in apa). Si sporangii pot sa germineze direct si sa infecteze plantele.
Infectia plantelor poate avea loc si direct prin filament de germinare al oosporilor.
Infectia severa si frecventa este realizata de catre zoospori (spor mobil prevazut cu 2 flageli, inoata in apa), care se ataseaza de planta gazda si o infecteaza producand hife. Agentul patogen se raspandeste prin intermediul apei infectate cu zoospori.
Pythium ultimum infecteaza si colonizeaza seminte, radacini si rasaduri (in zona coletului – la nivelul solului). In urma infectiei apar hifele (filament din celule care alcătuieşte miceliul) ciupercii, cresc intracelular si intercelular, acestea eliberează enzime care distrug tesutul radacinii si extrag nutrientii din planta gazda, folosindu-i ca sursa de hrana.
Zoosporii sunt răspândiți cu ajutorul apei, de catre lucrători, masini, unelte, alte materiale.
Ciuperca se transmite de la un an la altul prin oosporii.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Caderea rasadului (Pythium ultimum)
Atacul de Pythium ultimum la rasad apare in zona coletului (zona dintre radacina si tulpina) spre radacina si spre tulpina. Odata instalata boala, plantutele atacate sunt distruse (pierdute), ele sunt verzi, dar radacina si o zona din colet si tulpina este putrezita si macerata (in urma actiunii ciupercii). Plantutele afectate se culca sau prabusesc pe pamant. In zona coletului unde ciuperca ataca planta – raman din tulpinita doar niste firisoare albe (fascicule vasculare, Vezi fig.).
Boala poate aparea in general din momentul in care plantutele au rasarit, pana cand planta ajunge la 3-4 frunze adevarate. In general, plantele afectate raman mici si cu timpul pier (se usuca).
Exista situatii cand boala apare si la rasaduri dezvoltate sau plante in cultura.
Afectarea radacinilor se manifesta prin afectarea varfului radacinilor secundare (începutul infecției va arăta doar vârfuri moarte). Radacina reprezentata prin parenchimul cortical (scoarta) putrezeste si raman doar fasciculele (liberian, lemnos), rădăcinile par îmbibate cu apa, plantele raman pipernicite (mici).
Afectarea tulpinii butasilor se poate manifesta prin aparitia pe acestia a unui putregai moale, apos.
Prin observarea la microscop a sectiunii zonelor atacate se pot identifica oosporii rotunzi cu pereti grosi sau zoosporangii rotunzi.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Caderea rasadului (Pythium ultimum)
Dezinfectarea vaselor, uneltelor, echipamentelor, recipientelor utilizate;
Utilizarea de substraturi de cultura sterile;
Utilizati seminte certificate si libere de agenți patogeni;
Evitati udarea (este important ca substratul sa se usuce rapid la supratata) si fertilizarea excesiva;
Efectuati periodic o buna aerisire a spatiilor de cultura (rasadnite, sere inmultitor, etc.);
Inca de la primul udat (dupa semanat, plantat), udati substratul cu solutie de Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l);
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea ciupercii Pythium spp.:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l);
♦ Proplant 72,2 SL (722g/l propamocarb); etc.
Verificati periodic – zona coletului (prin sondaj la rasaduri), intrucat boala nu apare la toate rasadurile, ci pe zone “vetre”, daca depistati boala, intariti masurile de combatere, prin udarea substratului cu solutie de Previcur energy.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Caderea rasadului (Pythium ultimum): cauza, identificare