iun. 27 2010

Rapanul marului: cauza, identificare, combatere

rapan la mar-micDenumire populara: rapanul marului, patarea cafenie a frunzelor de mar, patarea cafenie a fructelor de mar, rapanul ramurilor de mar, rapanul la mar, rapanul la cultura marului

Denumire stiintifica: Venturia inaequalis sin. Endostigme inaequalis, Fusicladium pomi, Fusicladium dendriticum, Sphaerella inaequalis, Spilocaea dendriticum, Cladosporium dendriticum

Denumire populara in engleza: scab of apple, black spot of apple

Rapanul la mar alaturi de fainarea marului sunt considerate unele dintre cele mai grave boli ce afecteaza plantele de mar.

Plante atacate/gazda: marul diverse alte specii mar (Malus spp.), paducelul (Crataegus spp.), Pyracantha spp., scorusul (Sorbus spp.), etc.

Cauza bolii: boala se datoreaza infectiei cu ciuperca microscopica Venturia inaequalis.

 

Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

I. In perioada de vegetatie, la suprafata petelor, sub cuticula apar infectiile secundare sub forma de conidioforii ce contin conidiile (sporii). Conidiile (Vezi fig.) sunt formate dintr-o singura celula, au culoarea maro, sunt piriforme, late de 6-12 µm si lungi de 12-22 µm. Conidiile sunt purtate de vant si picaturile de apa (din ploaie sau irigare prin aspersie) producand astfel numeroase infectii secundare in perioada de vegetatie.

II . Pentru perioada de repaus ciuperca se dezvolta in frunze pseudotecii ce contin asce (celulă producătoare și purtătoare de spori interni „ascospori„)  de forma alungita, iar fiecare dintre acestea contine 8 ascospori bicelulari (din celule inegale, de unde si numele speciei “inaequalis”) de culoare maro, lati de 5-7 µm si lungi de 11-15 µm. Ascosporii sunt eliberati primavara si purtati de vant si picaturile de apa, provocand astfel infectii primare.

Transmiterea bolii peste iarna se face cu ajutorul frunzelor atacate si cazute pe sol, lastarii atacati, etc.

Factori de mediu favorizanti:

Temperaturile de peste 7°C si precipitatiile (apa pe frunze o perioada de peste 9 ore) dezvolta un mediu propice pentru aparitia si evolutia rapida a bolii.

Boala poate apare inca din primavara (primaveri reci cu ploi abundente) si poate conduce la defolierea totala (pierderea frunzelor) a pomilor afectati.

In verile ploioase boala este extrem de agresiva provocand defolierea rapida si masiva a pomilor.

Soiuri de mar sensibile la rapan: Jonathan, Mutsu, Red Delicious, Fuji, Gala, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Red Jonaprince, Granny Smith, Ida Red, etc.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Rapanul Marului

Boala ataca organele verzi ale plantei: frunze, flori (mai rar), fructe, lastari (Vezi fig.).

Atacul pe frunze apare sub forma unor pete cenusii (Vezi fig.) care treptat vor ajunge la o culoare bruna (cu aspect catifelat, Vezi fig.). Frunzele puternic afectate cad, conducand la defolierea pomilor, (Vezi fig.).

Defolierea prematura (pierderea frunzelor inainte de vreme) influenteaza negativ fructificarea (fructele nu se mai dezvolta – raman mici), dar poate influenta si maturarea lemnului (o maturare deficitara a lemnului – scade rezistenta la inghet si nu permite diferentierea optima a mugurilor de rod.

Atacul pe fructe – apare sub forma unor pete rotunde (Vezi fig.) si poate conduce la: uscarea fructelor tinere, deformarea fructelor (Vezi fig.), craparea fructelor in zona petelor, fructe cu valoare comerciala redusa, slaba rezistenta la depozitare (putrezesc), etc. Infectia tarzie a fructelor (toamna) nu se observa la introducerea in depozit, dar are loc si continua cateva luni pe perioada depozitarii, afectand astfel fructele aparent sanatoase si in depozite.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru  Rapanul Marului 

  • Cultivarea soiurilor cu toleranta la rapan: Voinea, Romus, Remus, Ciprian, Florina, Freedom, Prima, etc.;
  • Taierea si arderea ramurilor afectate;
  • Strangerea si ingroparea adanca sau arderea frunzelor cazute.

Fungicide /substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea rapanului:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Tratamente cu fungicide in perioada de repaus:

Se fac minim doua tratamente in perioada de repaus (unul toamna tarziu si unul primavara foarte devreme) cu  Zeama sulfocalcica in concentratie 20% sau cu Polisulfura de bariu intr-o concentratie de 6%.

Atentie !!! Tratamentele se fac la temperaturi pozitive de 5-10°C si mugurii trebuie sa fie in stare dorminda.

Tratamente cu fungicide in vegetatie:

 

 

Atentie !!!

Tratamentele impotriva rapanului in perioada de vegetatie  se aplica la un interval de 7-10 zile pana vom avea fructe de 2-3 cm, dupa care tratamentele se vor face o data la 14-18 zile.

In perioadele ploioase se fac tratamente la acoperire (la un interval de 7-10 zile) alternand produse curative cu produse preventive.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Atac de rapan la mar (Venturia inaequalis), frunza

Fig. 2 Atac de rapan la mar (Venturia inaequalis), pe fructe

Fig. 3 Atac de rapan la mar (Venturia inaequalis), defoliere masiva in livada

Rapanul Marului-conidii-la microscop

Fig. 4 Conidii de Venturia inaequalis, vazute la microscop recoltate de pe un atac pe fruct

Rapanul Marului-conidie-microscop

Fig. 5 Conidie de Venturia inaequalis, vazuta la microscop (recoltata de pe un atac pe fruct)

rapan pe mar decorativ

Fig. 6 Atac de rapan pe fructe de mar decorativ

Rapan pe Mar

Fig. 7  Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe soiul Red Delicious

Rapan pe Mar

Fig. 8 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe fruct

Rapan pe Mar

Fig. 9 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe fruct

mar fuji deformat de la rapan

Fig. 10 Rapan la mar (Venturia inaequalis), fruct deformat

Rapanul Marului-atac pe soiul Fuji

Fig. 11 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe fructul soiului Fuji

Rapanul Marului-Venturia inaequalis -Granny Smith

Fig. 12 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe fructul soiului Granny Smith

Rapanul Marului-atac incipient pe fruct

Fig. 13 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac incipient pe fruct

Rapan pe fruct tanar

Fig. 14 Rapan la mar (Venturia inaequalis), atac pe fruct abia format

Rapanul marului -Venturia inaequalis

Fig. 15 Rapan la mar (Venturia inaequalis), simtome pe frunza

Rapanul Marului-Venturia inaequalis-conidii

Fig. 16 Rapan la mar (Venturia inaequalis), conidii vazute la microscop

Rapanul Marului-Venturia inaequalis-conidii

Fig. 17 Rapan la mar (Venturia inaequalis), conidii vazute la microscop

Rapanul Marului-Venturia inaequalis-conidii

Fig. 18 Rapan la mar (Venturia inaequalis), conidii vazute la microscop

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rapanul marului: cauza, identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii