ian. 10 2015
Albumeala cruciferelor-varza, hrean: identificare, combatere
Denumire populara: Rugina alba la varza, Rugina alba la hrean, Rugina alba a cruciferelor, Albumeala cruciferelor, Basicarea cruciferelor
Denumire stiintifica: Albugo candida sin. Cystopus candidus, Aecidium candidum, Albugo cruciferarum, Uredo candida
Denumire populara in engleza: white rust of crucifers, white blister of crucifers, etc.
Rugina alba este frecvent intalnita in camp si gradina la hrean, ridichii, varzoase, etc. Boala apare atat la plantele in cultura cat si la cele semincere.
Plante atacate/gazda: hrean, varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles, varza de frunze, varza creata, varza chinezeasca, ridichea alba de vara, ridichea de luna, ridichea neagra de iarna, conopida, broccoli, gulia, rucola, mustarul, etc.
Cauza bolii:
Boala este provocata de ciuperca Albugo candida. Ciuperca dezvolta in tesuturile infectate oospori (spori de rezistenta), globulosi, de culoare maro-ciocolatie, diametru de 30-50 µm.
In pustule-sporange umflate (sub forma de basici, Vezi fig.) exista numerosi sporangioforii ce poarta inlantuiti numerosi sporangii (spori), circulari sau ovali, hialini, de 12-20 µm diametru, Vezi fig.
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti):
Infectia primara a plantelor sanatoase are loc cu ajutorul oosporilor (spori de rezistenta) existenti in sol sau in plante infectate. In urma germinarii oosporilor vor aparea 5-7 zoosporii (acestia inoata in apa).
Zoosporii sunt capabili de inot si sunt purtati impreuna cu picaturile de apa de la un organ la altul sau de la o planta la alta. In urma germinarii zoosporilor vor aparea pustule-sporange umflate (sub forma de basici) ce contin numerosi spori.
Infectia are loc ajutata de prezenta apei pe frunze (din diverse surse – precipitatii, roua, aspersie, etc.) si temperaturi in intervalul 14-24 ºC. La temperaturile optime de 20-21ºC si frunze ude, sporii germineaza in 4-7 ore iar primele simptome se pot observa la 11-15 zile de la infectie.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Albumeala cruciferelor:
Ciuperca ataca frunzele, tulpinile, inflorescentele, radacinile la hrean, etc.
Atacul se manifesta sub epiderma si se poate observa sub forma unor pete-basici (pustule), pulverulente, de culoare alba sau crem, de 2-3 mm diametru. Mai tarziu epiderma se rupe eliberand zoosporii. In zonele atacate frunza se deformeaza – basica si se coloreaza in verde-deschis, galben-pai sau purpuriu (Vezi fig.). In urma atacului pe frunze pot ramane zone de tesut de culoare maro, necrozat sau frunza este gaurita-ciuruita (Vezi fig.).
Frunzele afectate server se pot ofili si usca. Infectiile sistemice fac ca organele atacate sa se deformeze, rasuceasca, hipertrofieze (Vezi fig.).
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Albumeala cruciferelor:
- Cultivarea soiurilor si hibrizilor cu toleranta la rugina alba (Albugo candida);
- Distrugerea resturilor infectate prin ingropare adanca sau ardere;
- Rotatia culturilor cu plante care nu sunt gazda pentru Albugo candida;
- Fertilizarea cu fosfor (P) si potasiu (K);
- Distrugerea buruienilor din care unele pot fi plante gazda;
- Irigarea prin picurare;
- Tratamente fungicide specifice; etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combatere:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol).
- boscalid + piraclostrobin;
- fluopicolide + propamocarb clorhidrat;
- trifloxystrobin + tebuconazole;
- trifloxystrobine; etc.
Aplicarea preventiva de fungicide specifice in perioadele critice si atunci cand in anul anterior am avut plante infectate si exista sursa de infectie in sol.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Albumeala cruciferelor-varza, hrean: identificare, combatere