oct. 13 2012
Rugina la trandafiri: cauza, identificare, combatere
Denumire populara: Rugina la trandafiri, Rugina trandafirului
Denumire stiintifica: Phragmidium mucronatum sin. Phragmidium disciflorum, Phragmidium rosae, Phragmidium subcorticium, Puccinia mucronata
Denumire populara in engleza: rust of rose
Rugina la trandafiri este provocata de ciuperca Phragmidium mucronatum. Rugina trandafirului, alaturi de fainarea trandafirului si patarea neagra a trandafirului este una din bolile frecvent intalnita la trandafir.
Plante atacate/gazda – specii si varietati/cultivaruri de Trandafir (Rosa spp.): Trandafiri acoperitori de sol; Trandafiri arbustivi; Trandafiri cu trunchi si coroana; Trandafiri de dulceata; Trandafiri urcatori, cataratori si semiurcatori; Trandafiri miniatur; etc cultivate in gradini, parcuri, camp, terese, balcoane, sere, solarii.
Cauza bolii:
Boala se datoreaza atacului ciupercii Phragmidium mucronatum.
Phragmidium mucronatum este o ciuperca macrociclica (cu ciclu de viata complet) si autoica (fara gazda alternativa – se dezvolta pe o singura specie gazda).
Ciclul biologic:
Agentul patogen iernează prin intermediul teleutosporilor care se gasesc pe frunzele cazute la sol.
1. Primavara teleutosporii germineaza (sursa de infectie primara) si dau nastere la basidiospori care pe partea superioara a frunzei conduc la aparitia Spermogoniei (celula producatoare de spermatii – partea masculina si hifere receptore-partea feminina). Spermatiile vor fertiliza hifele receptoare (partea feminina) de pe partea superioara a frunzei. Hifele receptoare (partea feminina) apar pe fata frunzei sub cuticula sub forma unei pete de culoare galbuie de 115 µm diametru si 40 µm inaltime. Phragmidium mucronatum este o ciuperca la care spori & hife de sexe diferite se gasesc si se fertilizeaza pe plante de trandafir diferite.
Pe partea inferioara a frunzei sub hifele receptoare, dupa fertilizare – apare Aecia – ecidii (corp fructifer format pe miceliu primar) cu ecidiospori (spor de forma sferica). Ecidiile au culoarea galben-oranj de forma subcirculara, cu diametru de peste 2 mm. Ecidiosporii au forma rotunda sau neregulat-eliptica, de 20-26 x 17-22 µm.
2. Uredinia (Vezi fig.) apare in urma germinarii ecidiosporilor, aceasta are diametrul de 0.3 mm si contine numerosi uredosporii globulosi, lat-eliptici, de 20-27 x 15-21 µm. Uredosporii asigura raspandirea bolii pe perioada verii.
3. Telia (Vezi fig) presupune aparitia teleutosporiilor cel mai frecvent deasupra Uredinia. Teleutosporii (se aseamana cu fructificatia de papura) sunt cilindrici, de culoare brun-inchis, compusi din mai multe celule (5-9), transversal septati, de 50-80 x 25-29 µm; prezinta in varf un mucron transparent; sunt sustinuti de o codita transparenta, latita spre baza (Vezi fig.) de 70-123 µm. Teleutosporii sunt spori de rezistenta si supravietuiesc peste iarna.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Rugina Trandafirului
Rugina la trandafiri ataca toate organele verzi ale plantei (tulpini tinere, frunze), atacul conduce la defolierea prematura (pierderea frunzelor) a trandafirilor.
Atacul pe frunze se poate observa vara sub forma unor puncte (pustule) cu aspect de rugina (Vezi fig.). Spre toamna frunzele afectate cad prematur conducand la defolierea prematura a tufelor de trandafir, generand astlel o slaba maturare a lemnului si un risc de inghet crescut pe timpul iernii.
Atacul de rugina pe tulpini conduce la deformarea acestora si prezenta pe acestea a petelor galben-portocalii cu puncte – cu aspect ca de rugina).
Masuri de Prevenire si Combatere a Ruginii la trandafiri
- Cultivarea soiurilor mai noi cu toleranta la rugina. Inlocuirea soiurilor sensibile cu soiuri tolerante la rugina trandafirului;
- Taierea si distrugerea frunzelor si lastarilor puternic afectati;
- Ingroparea sau arderea frunzelor afectate (toamna).
- Arderea resturilor ramase in urma taierilor de primavara.
Tratamente – Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea ruginilor:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Mirage 45 EC (procloraz);
- penconazol;
- difenoconazol;
- tebuconazol.
Se pot face tratamente cu fungicide/substante active specifice ruginilor la aparitia primelor semne ale bolii (Vezi fig.).
La plantele sensibile (au facut rugina trandafirului in anul anterior) se vor face tratamente preventive cu fungicidele specifice indicate mai sus.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Rugina la trandafiri: cauza, identificare, combatere