dec. 11 2016
Septorioza Tomatelor – Patarea alba a frunzelor: combatere
Denumire populara: Septorioza tomatelor, Patarea alba a frunzelor de tomate
Denumire stiintifica: Septoria lycopersici
Denumire populara in engleza: septoria leaf spot on tomatoes
Cauza: Septorioza tomatelor este o boala micotica – provocata de ciuperca microscopica Septoria lycopersici, frecvent intalnita la culturile din sere, solarii (ciclu I si ciclu II), gradini si camp.
Ecologia bolii – Conditii de mediu ce favorizeaza boala :
Atacul de septorioza (Septoria lycopersici) la tomate este favorizat de temperaturi optime intre 20-25°C (sporularea are loc intre 16-26°C) si prezenta apei pe frunze (din precipitatii, roua, irigare prin aspersie) o perioada lunga de timp si o umidate relativa a aerului >90% timp de > 2 zile. Sporii ciupercii germineaza intre 11-26°C. O circulație a aerului deficitara (datorita frunzisului bogat) creeaza conditii pentru aparitia septoriozei la tomate.
Ciclul bolii
Transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurata prin intermediul resturilor de plante infectate din anii anteriori (sporii de rezistenta ai ciupercii pot supraviețui pana la 3 ani in resturile de plante infectate din sol). Transmiterea bolii este realizata si de catre speciile de buruieni infectate ca: Zarna (Solanum nigrum).
Infecția pornește de la frunzele aflate in imediata apropiere a solului, urmand ca ciuperca sa fie apoi răspândita de picăturile de apa, dar si de catre lucratori (maini, haine, echipamente) sau insecte (afide).
Se pare ca boala este transmisa de la un an la altul si prin seminte infectate.
Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor
Primele semne-pete apar la curca 5-6 zile de la infectie.
Boala apare si la rasaduri.
Atacul de septorioza in cultura de tomate porneste de la baza plantei si se observa cel mai frecvent cand tomatele au format deja primele etaje de fructe.
Pe frunze apar numeroase pete mici-circulare (1.5-6 mm diametru) de culoare bruna al caror centru devine alb cu puncte negre (picnidiile ciupercii). Pe masura ce boala evolueaza, acestea cresc in diametru si conflueaza. Frunzele afectate se ingalbenesc, brunifica si in final se usuca.
Ciuperca ataca tulpina, petiolul si caliciul, iar daca pata cuprinde organul atacat de jur împrejur poate conduce la moartea acestuia sau a plantei.
Boala poate si usor confundata cu atacul unor bacterii la tomate.
Masuri de prevenire si combatere:
- La desfiintarea culturii plantele de tomate se smulg si se distrug prin ardere;
- Cand efectuam lucrari in cultura – toate resturile de planta se aduna in saci de plastic si se distrug (nu se arunca pe sol);
- Rotatia culturii de tomate la 3-4 ani;
- Respectarea distantelor optime de plantare in culturile de tomate;
- Mulcirea culturilor de tomate;
- Distrugerea buruienilor intrucat unele pot fi plante gazda,
- Evitati fertilizarea excesiva cu azot la tomate,
- Efectuarea la timp a lucrarilor de copilit, carnit, conducere a plantelor;
- Taierea si distrugerea primelor frunze atacate;
- Aplicarea de tratamente cu fungicide specifice inca din faza de rasad, etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Fungicide/substante active utilizate in combatere: azoxistrobin, etc.
Tratamentele preventive cu fungicide in perioadele cand sunt conditii prielnice pentru aparitia bolii. La aparitia primului semn al bolii (prima pata) se pot aplica tratamente cu fungicide la interval de 7-10 zile.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare) si temperaturile la care se aplica. Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Septorioza Tomatelor – Patarea alba a frunzelor: combatere